8. července 2011 • 14:22

Závodníci po etapě na Tour: Díky, že žijeme

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zlomené klíční kosti, odřeniny, polámaná kola a vyhozeného řidiče motorky. Takové následky mají pády ve středeční páté etapě Tour de France. Řada závodníků děkovala štěstí, že následky nebyly horší. Jiní spílali organizátorům. A další trpěli na trati i včera při šesté, deštivé, ale klidnější a nejdelší etapě letošního ročníku.



Francouzský šampion Sylvain Chavanel moc dobře věděl, že mu včerejší šestá etapa Tour de France nepřinese nic dobrého. O den dříve totiž letěl ve dni plném pádů k zemi, poranil si rameno. „Taky jsem se uhodil do hlavy, až mi praskla helma. Následky mohly být mnohem horší. Jedu dál, ale je jasné, že ve čtvrtek mě čeká den plný utrpení.“ Měl pravdu, však také dojel včera do Lisieux se ztrátou 12:26.

Také Tom Boonen, jeho týmový parťák z Quick Stepu, patřil k mnoha závodníkům, kteří včera pokračovali se šrámy. Belgický jezdec přeletěl ve středu přes řídítka, když zabrzdil, aby se vyhnul jezdci před sebou. „A moje helma se rozletěla pod vlivem síly.“ Má rány na rameni, lokti i pravé polovině zadku, zlomenina klíční kosti se však neprokázala.



Kvůli té už naopak opustil závod Ivan Velasco z Euskaltelu. Stejné zranění má i Janez Brajkovič z RadioShacku, který utrpěl i otřes mozku. „V nemocnici byli skvělí, jen škoda, že mi nemohli svařit kost. Z pádu si nic nepamatuju. Jen moment před ním a pak až to, když se mě doktor ptal, jestli můžu jet dál. Ale já nic nevěděl. Bylo jasné, že musím do nemocnice.“

Tam naštěstí neskončil Nicki Sörensen ze Saxo Banku, jehož srazila motorka s fotografem. Dán skončil v příkopu, jeho kolo však za sebou vláčel motocykl několik stovek metrů. „Tomu fotografovi bych chtěl poděkovat,“ pronesl uštěpačně jeho parťák Alberto Contador.

Řidič byl z Tour vyloučen, organizátoři uvažují do budoucna o snížení počtu motocyklů z šestnácti na dvanáct. Na fotografy na dvou kolech si totiž stěžovala i stáj Rabobank, podle níž se kvůli motocyklům nedostala rychleji pomoc k Robertu Gesinkovi, který také upadl. Skončil poškrábaný skoro po celém těle, lékař mu sešil loket a pravou ruku.

I Tima Boonena potkal v páté etapě nepříjemný pád
I Tima Boonena potkal v páté etapě nepříjemný pád

Etapa plná pádů vyvolala hodně vzteku. Někdy mířil ke stáji Garmin, která udávala rychlé tempo. Jindy k organizátorům. Dán Jakob Fuglsang si ulevil: „Díky bohu, že jsem naživu a v jednom kuse. Nejhloupější etapa, jakou jsem kdy jel. Organizátoři, tohle nebylo OK.“

Američan Brent Bookwalter z BMC si rýpnul do větrné oblasti, kde se jelo: „Ano, tohle je ta absurdní a přehnaná Tour, o které jsem snil. V téhle části Francie by byla možná zábava závodit v motokárách.“ Traťový šéf Jean-François Pescheux však viděl problém v nervozitě závodníků. „Jeli rychle na trati, kde byla spousta zatáček. Tohle je součást Tour de France.“

Naštvaný Contador, který spadl hned dvakrát, po etapě nafotil svůj „letní dres“ s dírami. „Při druhém pádu jsem měl dost velký vztek, protože jsem se těsně předtím vyhnul jiné srážce. Mám pár škrábanců na pravé straně od ramene po koleno, ale nic vážného.“

To Levi Leipheimer musel po páté etapě vyhodit po svém pádu kompletní vybavení kromě bot a brýlí. A včera letěl na mokré silnici k zemi znovu, ve finiši ztratil minutu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud