15. července 2012 • 17:30

Tour deFekt! Na trati byly připínáčky. Vyhrál Sanchez, Sagan druhý

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nedělní 14. etapa Tour de France přinesla pořádné pozdvižení. Na 30 cyklistů včetně obhájce vítězství Evanse utrpělo na trati defekty, protože neznámý pachatel na silnici rozházel připínáčky. Etapu nakonec vyhrál Španěl Louis-Leon Sanchez, který v závěru ujel ze skupinky uprchlíků, a připsal si čtvrtý triumf v letošním ročníku. Druhý skončil Slovák Peter Sagan, který získal cenu za bojovnost, protože se v těžkých kopcích dokázal udržet za vrchařskými specialisty.



V poli hlavních favoritů projel cílem se ztrátou 18 a čtvrt minuty Bradley Wiggins, kterému zůstal více než dvouminutový náskok v čele celkového pořadí.

Tyhle připínáčky skosily ve 14. etapě Tour de France na třicet cyklistů... Jeden z hřebíčků si vyfotil a poslal na Twitter Cadel Evans, který píchl dokonce třikrát
Tyhle připínáčky skosily ve 14. etapě Tour de France na třicet cyklistů... Jeden z hřebíčků si vyfotil a poslal na Twitter Cadel Evans, který píchl dokonce třikrát

V pondělí poveze žlutý trikot již rekordní osmý den, dosud nejlepší Brit Chris Boardman to zvládl šest dní.

V první pyrenejské etapě z Limoux do Foix vydrželi jezdci pohromadě přibližně 38 kilometrů. Pak se hlavnímu poli začalo vzdalovat jedenáct uprchlíků, kteří postupně pelotonu s hlavními favority unikli až na čtvrthodinový rozdíl.

Luis-Leon Sanchez slaví vítězství ve 14. etapě Tour de FranceFoto EPA
V čelní skupině si počínali při posledním sjezdu z 1375 metrů vysokého vrcholku Mur de Péguére nejaktivněji Slovák Peter Sagan, Francouz Sandy Casar a Španěl Jon Izagirre.

Všechny tři ale v posledních deseti kilometrech setřásl Španěl Sánchez ze stáje Rabobank a s téměř minutovým náskokem si mohl v cílové rovince dovolit otáčet se a radovat do kamery.

Kdo naházel na trať připínáčky?

Etapu vážně poznamenalo přes 30 defektů na jednokilometrovém úseku, na trať totiž někdo rozházel připínáčky. Hned několikrát kvůli tomu píchl i obhájce celkového vítězství Cadel Evans.

Ředitel Tour Christian Prudhomme už požádal policii, aby událost vyšetřila. Nebezpečné předměty na silnici hlásili v cíli samotní cyklisté.

Cadel Evans píchl dokonce třikrát:

Při jednom z defektů Cadela Evanse navíc dvakrát uklouzl mechanik, který mu pomáhal:

"Na cestě evidentně něco bylo. Nikdy jsem nic takového neviděl, píchl snad každý," prohlásil v cíli týmový kolega Cadela Evanse George Hincapie.

Evans kvůli defektům neměl šanci na stažení své tříminutové ztráty na Wigginse, a i když další manko díky tomu, že na něho peloton počkal, už nenabral, na obhajobu titulu může prakticky zapomenout.

"Bylo to hodně stresující a je dobře, že jsme všichni pomohli Cadelovi zpět. Píchnul snad třikrát nebo čtyřikrát, mechanici odvedli skvělou práci," uvedl podle BBC Hincapie.

Ředitel závodu Jean-Francois Pecheux za toto gesto ocenil tým Sky, v jehož dresu jede i lídr Wiggins. Pecheux zároveň naznačil, že hledání viníka mezi tisícovkami diváků podél trati na Mur de Péguére bude složité.

Organizátoři zatím také neví, jestli za připínáčkovým útokem stojí nějaký protest, nebo šlo o vandalství.

Cyklistický závod Tour de France - 14. etapa: Limoux - Foix (191 km):
1. L. L. Sánchez (Šp./Rabobank) 4:50:29, 2. Sagan (SR/Liquigas), 3. Casar (Fr./FDJ), 4. Gilbert (Belg./BMC), 5. Izaguirre (Šp./Euskaltel) všichni -47, 6. Paulinho (Portug./Saxo Bank), 7. Minard (Fr./AG2R) oba -2:51, 8. M. Velits (SR/Omega Pharma Quick-Step) -3:49, 9. Vorganov (Rus./Kaťuša) -4:51, 10. Kruijswijk (Niz./Rabobank) -4:53.

Průběžné pořadí:
1. Wiggins 64:41:16, 2. Froome (oba Brit./Sky) -2:05, 3. Nibali (It./Liquigas) -2:23, 4. Evans (Austr./BMC) -3:19, 5. Van den Broeck (Belg./Lotto) -4:48, 6. Zubeldia (Šp./RadioShack) -6:15, 7. Van Garderen (USA/BMC) -6:57, 8. Brajkovič (Slovin./Astana) -7:30, 9. Rolland (Fr./Europcar) -8:31, 10. Pinot (Fr./FDJ) -8:51.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud