13. září 2012 • 05:00

Klasiku pohřbívají spory. Organizátoři sáhnou po pomoci právníků

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývaly doby, kdy elitní cyklisté Roman Kreuziger a František Raboň stávali týden před mistrovstvím světa na startu klasiky Praha – Karlovy Vary – Praha. Tentokrát mají ozdobit závod z Varů do Prahy s názvem Tour Bohemia, který organizuje Český svaz cyklistiky.




Právě ten byl původně pod tradičním názvem i v obvyklém sobotním termínu uveden v kalendáři Mezinárodní cyklistické unie UCI. A to ačkoli se organizátoři „Cyklovarů“ nikam nehlásili a naplánovali závod mimo struktury svazu i UCI, aby nemuseli krátit délku klasiky. Nakonec ale závod zrušili poté, co se začaly hromadně odhlašovat týmy z obav ze sankcí od svazu.

„Podnikneme veškeré možné kroky, co se týká práva,“ říká Daniel Ther, vlastník ochranné známky. Organizátoři se hodlají bránit v jejím rámci, ale chtějí vystoupit i proti členům vedení svazu včetně prezidenta Mariána Štetiny, viceprezidenta Jozefa Regece či sekretáře Slavomíra Svobody.

Therovi vadí, že někdo chce parazitovat na pětileté práci jeho týmu. Štve ho uvádění okolí v omyl a poškození značky. Právními kroky chce dosáhnout dalšího pořádání závodu s kvalitním obsazením. „Také toho, aby nevzniknul precedens, že se tohle stane jinému závodu, který někdo vypiplal.“

Svazoví představitelé se brání tím, že když nebyl závod po dva roky v kalendáři UCI, nechtěli to tak nechat. „Dostal jsem za úkol uspořádat Tour Bohemia právě proto, aby se vyplnilo hluché místo v mezinárodním kalendáři,“ řekl sekretář Slavomír Svoboda.

Činovníky svazu pak zaskočilo, že se tradiční „Cyklovary“ měly konat, byť mimo struktury svazu i UCI. „Nevěděli jsem to. Z toho důvodu jsme uhnuli s termínem, respektovali jsme, že oni v tom prostoru byli dříve než my.“

Nakonec se jede jen svazový závod tuto neděli se startem v Karlových Varech v 11 hodin a s dojezdem na Hradčanské náměstí kolem třetí hodiny odpoledne. Takto totiž odpovídá pravidlům dané kategorie UCI o délce, kvůli němuž organizátoři „Cyklovarů“ chtěli o stupeň výš. Jsou však přesvědčeni o tom, že pravidla nejsou neprůstřelná a že lze zažádat o výjimku. „Akorát o tomto musí na UCI jednat svaz,“ dodávají.

Svoboda odmítá, že by Český cyklistický svaz nechtěl „Cyklovary“ podpořit. „Ale pravidlo UCI znamená, že délka není vhodná. Pořadatel řekl, že ji zkracovat nebude. Debata končí ve chvíli, kdy jedna strana odmítne debatovat. Tradice je Praha – Karlovy Vary – Praha, to mají pravdu. Ale věděli jsme, že UCI nezlomíme,“ tvrdí Svoboda.

Svazová jednorázovka Tour Bohemia má v budoucnu se startem putovat po republice, a to v podobném termínu jako letos. Své vize se však nevzdávají ani organizátoři „Cyklovarů“. „Každý závod, kterému se říká klasika, má svůj význam. Paříž–Roubaix má své kostky, Milán – San Remo svůj kopec a délku. Karlovy Vary mají délku, vítr a tím nejpodstatnějším je podzimní termín. Bylo to tak za dřevních let až po dnešek,“ říká Daniel Ther.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud