21. srpna 2018 • 14:35

Ján Svorada odpovídal ONLINE: Vymazání Armstronga bylo zbytečné

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Patří mezi největší legendy české silniční cyklistiky. Ján Svorada získal tři etapové triumfy na Tour de France i na Vueltě, pět na Giru d’Italia, na kontě má i celkové vítězství v Závodě míru. Za pár dní oslaví padesáté narozeniny a v úterý byl uveden do Síně slávy deníku Sport. Při té příležitosti odpovídal čtenářům iSport.cz v online rozhovoru. Řeč přišla na českou cyklistiku, Petera Sagana či dopingový skandál Lance Armstronga. Projděte si všechny jeho odpovědi!



Ján Svorada

Majda, 21. srpna 2018
Co se děje s cyklistou po náročné horské etapě na Tour? Jak prožije večer až do startu druhého dne? Měl jste nějaký oblíbený rituál?
Masáž, večeře a strečink při sledování televize. Děkuji za zajímavé dotazy a všem příznivcům cyklistiky přeji mnoho šťastných kilometrů v sedle kola.
Honza, 21. srpna 2018
Dobrý den vážený pane Svorado, jste můj dětský hrdina Závodu Míru, který jsem hltal v televizi. Jezdíte stejné převody jako když jste závodil? Nebo jdete s dobou - spíše lehčích převodů než bylo dříve zvykem? Děkuji a přeji Vám vše dobré.
Děkuji za uznání. Stejné převody rozhodně nejezdím, už na ně nemám dostatečnou výkonnost.
MIG21, 21. srpna 2018
Celou kariéru jste byl v jednom týmu, byť se mu měnil název. Bylo to tak dobře? A bylo to proto, že třeba nemáte rád změny?
Mně to tak vyhovovalo. Byl jsem v týmu Lampre spokojený.
Lenka, 21. srpna 2018
V jakém věku je cyklista na vrcholu? A jaké to je, když poznáte, že se už dál nelepšíte a naopak třeba síly pomalounku začínají ubývat? Jak jste to prožíval? A poznal jste ten moment?
Obvykle jsou nejlepší roky mezi sedmadvacátým a třiatřicátým rokem života. Každý musí počítat s tím, že nebude závodit do nekonečna. Je dobré, že konec přichází postupně a na konec kariéry se dá připravit.
Jana, 21. srpna 2018
Je třeba říct, že jste fešák. Neuvažoval jste třeba někdy i o roli modela nebo herce? Bavilo by vás to?
Ne, nebavilo.
Ruda, 21. srpna 2018
Jaký byl váš oblíbený závod? Třeba i konkrétní etapa...
Rád jsem jezdil kratší etapové závody ze začátku sezony. Líbil se mi závod Etoile de Besseges, který se mi povedlo jednou vyhrát a také Midi Libre, kde jsem byl rovněž jednou úspěšný.
Piotr, 21. srpna 2018
Dobrý den, nelákalo vás někdy zúčastnit se závodu na Sněžku?
Ne.
PAVEL, 21. srpna 2018
Dobrý den , jaký máte názor na Frooma a jeho astma??děkuji
Nejsem odborník v tomto oboru. Ale pravidla by měla platit pro každého stejně.
Jan B., 21. srpna 2018
Dobrý den, Jaký je Váš pohled na to, jaká je konkurence dnes a jaká byla za dob, kdy jste závodil. Jinými slovy, myslíte že by ste dnes byl úspěšnější? Děkuji
Každá doba má své šampiony a pokaždé je těžké zvítězit.
Pavel, 21. srpna 2018
Kolik toho cyklista sní po takové šílené horské etapě na Tour?
Není to o množství jídla, na které by se závodníci vrhli hne po etapě. V prvním momentě se doplní jenom základní potřeba v podobě ovoce, nebo energetické kaše či drinku. Po té následuje přesun na hotel, masáž a až ve večerních hodinách klasická večeře.
Roman, 21. srpna 2018
Kolik kilometrů jste nejvíc ujel v kuse? Díky
Nejvíc kilometrů bylo v den závodu Miláno-San Remo, kdy výsledný počet kilometrů byl okolo tří set.
Martina, 21. srpna 2018
Když se teď jedete projet, díváte se na tepovku, kadenci šlapání a další věci, nebo už Vám to je jedno? Jinak Zdravím a gratuluju ke skvělé kariéře.
Nesleduji žádná data. Nicméně některé věci mám zažité a dokážu je odhadnout i bez přístrojů. Děkuji.
Libor Truhlář, 21. srpna 2018
Jste borec!!! Vždycky se mi líbilo, že berete věci s nadhledem. Aspoň to tak vypadalo. Máte nějakou radu na spokojený život?
Možná to tak vypadalo zvenčí, ale také jsem si, jako všichni ostatní, prožil pár těžších momentů.
Martin, 21. srpna 2018
Dobrý den, myslíte si, že by pomohlo atraktivitě velkých etapových závodů další snížení počtu jezdců v týmech?
Nedokážu to dost dobře posoudit. Cyklistika by se tím pravděpodobně dost změnila. Nevím jestli k lepšímu.
Roman Pichlík, 21. srpna 2018
1.) Co si myslite o vymazani vitezstvi Lance Armstronga z TdF? 2.) LA to dostal po skonceni kariery dost nalozeno od byvalych partaku a souperu, vas nazor nebo prihoda s nim? 3.) Zavodil jste v dobe kdy bylo EPO a krevni transfuze, testosteron, kdyz ne beznou tak, nijak vyjmecnou zalezitosti v pelotonu. Povazujete to za podvod nebo soucast doby, kdy bylo na kazdem zavodnikovi jakou cestu zvolil, jak jste to vnimal? 4.) Kdo a proc byl nejlepsi cyklista, ktereho jste za svoji karieru potkal? 5.) Verite ze dneska top ten na TdF jede “pan y agua” nebo je to o terap. vyjimkach a sede zone? Diky za odpovedi a at se dari!
1) Bylo to zbytečné. 2) Myslím, že si to zavinil do značné míry sám svou arogantní povahou. 3) Považuji to za součást doby a každý si mohl zvolit svou cestu. 4) Osobně mě imponoval Miguel Indurain. 5) Jen blázen by dnes užíval zakázané prostředky. Nicméně nemyslím si, že dopingová pravidla jsou napsaná ideálně a potřebovala by drobné úpravy.
D10s, 21. srpna 2018
Co hokej? Ještě hrajete?
Na bruslích jsem nestál pět šest let. Vyměnil jsem je za golfový bag.
Mildabejk, 21. srpna 2018
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat co preferujete na silničním kole řazení mechanika / elektrika , brzdy kotouče / klasika , řazení compact/klasika a kolik najedeš tak ročně km a nebo už na kole vůbec nejezdíš Děkuji a ať se daří.
Dnes bych volil elektrické řazení, kotoučové brzdy, převody compact. Na kole jezdím, ale kilometry nepočítám.
Nadejny cyklista, 21. srpna 2018
Muzu dnes prijet na opravu kola? Diky :)
Prodejna je otevřená, nicméně je to otázka spíše na mechaniky, jak jsou zaneprázdnění.
Patrik Č., 21. srpna 2018
Co chybí českým cyklistům, aby patřili ke světově špičce? Velkou nadějí byl L. König, R. Kreuziger, ale přijde mi, že nenaplnili svuj potencial. Co myslíte?
Myslím si, že na to, jak jsme cyklisticky malá země, tak máme relativně slušný počet jezdců v širší světové špičce. Pokud jde o Königa, bohužel zápasí častěji se zraněními, než se soupeři. A Roman Kreuziger v posledních letech preferoval roli domestika před týmovým lídrem.
Jiřina, 21. srpna 2018
Když Slováci mohou mít skvělého cyklistu jako je P. Sagan, můžeme mít podobného i my v Česku? Je to dílo talentu a přírody, nebo je vše o tvrdé dřině?
Podobný talent se může narodit kdekoliv na světě. Dál je to o kombinaci talentu a tvrdé dřiny.
Lukáš M., 21. srpna 2018
Proč ještě je Sagan nevyhrál Tour? Myslíte, že se mu to někdy povede?
Sagan nevyhrál Tour, protože není dostatečně dobrým vrchařem. A nemyslím si, že by se mu to někdy povedlo.
Jaroslav Kotil, 21. srpna 2018
Proč se po předposlední etapě TDF mluví o hotovem vítězi , jakoby etapa v Paříži byla jenom manifestační jízda.I tam přece může první o ledacos přijít a nedojet. Proč se ještě závodí když už o nic nejde.
O hotové věci mluví většinou novináři a veřejnost. V týmu lídra samozřejmě panuje napětí až do konce. Samozřejmě záleží o náskoku lídra, jestli má dostatečný prostor i v případě defektu či pádu, na to aby dojel v časovém odstupu, které mu zajistí vítězství. V každém případě jsou týmy na všechny nepříjemné varianty velmi dobře připraveny. A musela by to být veliká shoda náhod, aby se stalo něco, co by závod ještě zvrátilo. Závodí se samozřejmě o vítězství v poslední etapě a může se teoreticky závodit o zelený dres. Takže je, pořád proč bojovat.
Petr K., 21. srpna 2018
Froome x Sagan. Kdo je pro vás lepší a proč?
Je to podobné, jako se ptát, jestli je lepší jablko, nebo hruška. Pokud se budeme bavit o etapovém závodě, jako Tour de France, tak je lepší jednoznačně Froome. Pokud budeme posuzovat klasiky a spurty, tak vítězí Sagan.
Adam, 21. srpna 2018
Jak vzpomínáte na závody po boku Lance Armstronga? Změnil jste na něj názor ve chvíli, kdy vyšel najevo jeho dopingový skandál?
Lance Armstrong nebyl můj přímý soupeř. Vnímal jsem ho, byl to fenomén své doby a svůj názor na něj jsem nijak neměnil.
Tomáš, 21. srpna 2018
Dnes je 21. srpen. Jaké myšlenky se vám vybaví při tomhle dni a jaký má pro vás význam?
Byl jsem moc malý, abych tu dobu nějak vnímal. Nicméně jsem rád, že to období skončilo a dnes můžeme svobodně cestovat, pracovat a žít.
Pavlovič, 21. srpna 2018
Dobrý den, změnil byste něco ve své kariéře, kdybyste mohl?
Ne.
Adam, 21. srpna 2018
Je nějaká věc, kterou byste na současné cyklistice změnil?
Byl bych za zákaz používání měřičů wattů a tepu během závodu. Myslím, že by to závody zatraktivnilo.
Milan, 21. srpna 2018
Jak se změnila Tour od vašich dob do dnešní podoby?
Nemyslím si, že Tour samotná se dramaticky změnila. Možná se zkrátily etapy a dotahuje se více detailů v organizaci ubytování, stravování a podobně.
Chodov, 21. srpna 2018
Dobrý den, zajímalo by mě, co říkáte na excesy Jana Ullricha? Co se mohlo v jeho životě stát, že se takto chová? Díky za odpověď a ať se daří
Těžko říci. Nesleduji detailně jeho aktivity po skončení jeho aktivní sportovní činnosti. Na druhou stranu, dokážu si představit, že ne každý je schopen vyrovnat se se skončením jedné etapy života a zařadit se do civilního života. Možná to neunesl psychicky.
Adam, 21. srpna 2018
Jaký to byl pocit, vyhrát spurt na Champs-Élysées? Jak náročné to tehdy bylo?
Skvělý pocit. Bylo to relativně jednoduché. Na druhou stranu bylo hodně složité, dojet až do Paříže v předcházejících třech týdnech.
Kliki, 21. srpna 2018
Váš názor na Naira Quintanu? Má na to někdy vyhrát TdF? Děkuji za odpověď
Myslím si, že má pořád handicap v časovce. A musel by na něm víc zapracovat, nebo by mu musela být trať šitá více na míru.
rafa, 21. srpna 2018
Zrušil by jste výsledky Lance Amstronga?
Ne.
Adam, 21. srpna 2018
Překvapilo vás vítězství Gerainta Thomase na letošní Tour? Co podle vás rozhodlo o tom, že vyhrál právě on?
Nijak zásadně mě to nepřekvapilo. Dlouhodobě patří k nejlepším světovým vrchařům a tempařům. Navíc závodí ve skvělém týmu. Rozhodlo to, že Froome v rozhodujících momentech měl horší výkonnost než Thomas.
Tom Chlum, 21. srpna 2018
Co říkáte na dnešní české a slovenské cyklisty? Sagana, Kreuzigera, Štybara a Königa?
Sagan, to je kapitola sama o sobě. Fenomén dnešní doby. Kreuziger se Štybarem dlouhodobě potvrzují, že patří k širší světové špičce. König bohužel zápasí se zdravotními problémy, a je otázkou, jestli se dokáže vrátit na úroveň na níž byl před několika lety.
Pavel Zoubele, 21. srpna 2018
Může podle vás vyrůst cyklista, který dnes bude vyhrávat jako horské etapy, tak dominovat ve spurtech?
Existují komplexní cyklisté, jako třeba Petr Sagan, který dokáže vyhrát ve spurtu i v kopcích. Ale pokud by chtěl Sagan víc vyhrávat v kopcích, bude na to muset víc trénovat, což by mu logicky přineslo úbytek v rychlosti. Každá z těchto disciplín vyžaduje jiné fyzické předpoklady. A zkombinovat obojí na té nejvyšší úrovni není možné.
Jirka, 21. srpna 2018
Dobrý den. Nestal se díky všem technologiím a vysílačkám už z cyklistiky spíše týmový sport místo individuálního? A není nespravedlivé, že všichni nemají stejné zázemí a materiál?
Cyklistika byl vždy týmový sport. I bez vysílaček. A život nebyl nikdy fér. Nicméně myslím si, že omezením některých přístrojů, které monitorují stav jezdce, by mohla být cyklistika zajímavější.
Parde Jelinek, 21. srpna 2018
Kolikaprocentní stoupání už pro vás byla muka?
Nejde tak o procenta, ale o rychlost jízdy v kombinaci s procenty. I těžký kopec se dá jet na pohodu, pokud se nejede moc rychle.
Jiří Vaněk, 21. srpna 2018
Pane Svorado, díky za všechno, co jste v cyklistice dosáhl. Chci se zeptat, jestli uznáváte Frooma. Podle mě je to cyklista, který jen těží ze silného týmu. Jinak by spadl do průměru. Díky.
Samozřejmě, že uznávám Frooma a všechna jeho vítězství. Na to, abyste vyhrál Tour, potřebujete silný tým, ale v závěru si souboj se soupeři musíte vybojovat stejně sám. Můžeme si vzpomenout na jeho výkon na letošním Giru, kdy jel sám v úniku 80 km, a zvrátil závod na svou stranu de facto bez pomoci týmu.
Pavel, 21. srpna 2018
Dobry den jakemu tymu fandite ve formuli 1?
Nemám žádné preference, ani ji extra moc nesleduji. Když si mohu vybrat, sleduji raději Moto GP.
Luboš, 21. srpna 2018
Dobrý den, Thomas, nebo Froome? Koho stavíte výš?
Froome toho dokázal výkonnostně víc. Na druhou stranu Thomas se mi líbí víc jako závodník.
twisp, 21. srpna 2018
V padesáti letech, ještě sportujete? Snažíte si udržovat postavu a nebo teď už na to kašlete?
Snažím se pořád trochu hýbat. Mám zažité nějaké tempo, které se snažím jet. Nejsem typ, který by jen vyjel a kochal se přírodou. Ale rychlostní průměry nejsou, co bývaly, protože už není ta výkonnost.
xmanSonx, 21. srpna 2018
O dopingu víme, ale jsou v cyklistice i podvody třeba, že si někdo z jezdců vsadí? Konkrétně jak jste to měl Vy, sázíte na sport nebo nikdy jste nevsadil? Nemyslím jen cyklistiku, ale všeobecně fotbal, tenis apod.
Nevím o tom, že by nějaké podvody tohoto typu fungovaly. Já jsem sám nikdy nevsadil. A proto ani nevím, na co lze vsadit. Vím, že v Belgii se sázky vypisují, ale to je svět mimo mě.
Petr N., 21. srpna 2018
Ahoj Honzo, je někdo koho jsi v cyklistice vyloženě nemusel z jezdců?
Nebyl jsem s někým vyloženě v nepřátelském vztahu. Nicméně z těch mých přímých soupeřů mi příliš povahově neseděl Mario Cipollini. Na můj vkus se moc předváděl.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud