1. srpna 2020 • 19:21

Strade Bianche 2020: vedro a prach, slavil Van Aert. Štybar dojel šestý

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Belgičan Wout van Aert se stal vítězem Strade Bianche, prvního závodu cyklistické WorldTour po koronavirové pauze. Nejlepší z české elitní trojice Zdeněk Štybar dojel v Itálii po 184 kilometrech ve velkém vedru na šestém místě, za trojnásobným mistrem světa v cyklokrosu Van Aertem zaostal vítěz z roku 2015 téměř o čtyři minuty. Roman Kreuziger se nevešel do časového limitu, Petr Vakoč nedokončil.



Van Aert se držel v pětičlenné vedoucí skupince a 12 kilometrů před cílem zaútočil v posledním stoupání na šotolině, která tvoří zhruba polovinu trati. Náskok udržel až do cíle v Sieně. Druhý skončil s půlminutovou ztrátou Ital Davide Formolo, třetí byl Němec Max Schachmann.

Pětadvacetiletý jezdec stáje Jumbo-Visma Van Aert se při třetí účasti na Strade Bianche dočkal po dvou třetích místech prvního triumfu v elitním seriálu. „Do tohohle závodu jsem se před dvěma lety zamiloval a měl jsem za cíl jednou vyhrát. Je mi 25 a už jsem to dokázal. Jsem šťastný,“ řekl vítězný Belgičan.

Úspěch bývalých cyklokrosařských světových šampionů podtrhl Štybar, jenž i pošesté dojel v tomto italském závodu v nejlepší sedmičce. Kreuziger ani Vakoč klasifikováni nebyli, stejně jako zhruba 120 dalších cyklistů. Podmínky byly extrémní.

Wout van Aert na prázdném náměstí v Sieně jako vítěz tradiční klasiky Strade Bianche
Wout van Aert na prázdném náměstí v Sieně jako vítěz tradiční klasiky Strade Bianche

„Dnešní den byl pekelně dlouhý a utrpením pro všechny. Vedro nás ždímalo, takže jsem se soustředil na hydrataci a nakonec mi trochu sil zbylo,“ řekl Van Aert.

Kreuziger ztratil čas po problémech s kolem. „Nejelo se mi úplně zle. Vepředu jsme z týmu zůstali s Edvaldem Boasson Hagenem a naším lídrem Michaelem Goglem, který nakonec dojel devátý. Měl defekt, a protože bylo auto daleko, dal jsem mu svoje kolo a pak jsem jel pět kilometrů na píchlém,“ popsal v nahrávce pro média.

„Čekalo mě ještě sto kilometrů ve dvou a šesti lidech. Dojeli jsme, ale nakonec jsme byli mimo limit. Je to škoda, protože moc lidí do cíle nedorazilo. Jelo se v extrémních podmínkách, tvrdý povrch, spousta prachu, vedro,“ dodal Kreuziger. Za týden jeho i Štybara čeká další klasika Milán - San Remo.

Cyklistický závod Strade Bianche (WorldTour) - 184 km:
1. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) 4:58:56, 2. Formolo (It./SAE Team Emirates) -30, 3. Schachmann (Něm./Bora-hansgrohe) -32, 4. Bettiol (It./EF) -1:31, 5. Fuglsang (Dán./Astana) -2:55, 6. Štybar (ČR/Deceuninck-QuickStep) -3:59, ...Kreuziger (ČR/NTT) nedojel v limitu, Vakoč (ČR/Alpecin-Fenix) nedokončil.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud