27. září 2020 • 16:35

Alaphilippe je mistrem světa! Ukončil čekání Francie, Van Aert má stříbro

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vítězem silničního závodu na mistrovství světa cyklistů v italské Imole se stal Julian Alaphilippe. Osmadvacetiletý jezdec ukončil dlouhé francouzské čekání na světové zlato ze závodu s hromadným startem v elitní mužské kategorii. Před ním byl posledním vítězem ze země galského kohouta Laurent Brochard před 23 lety.



Alaphilippe dotáhl až ke zlatému konci nástup, k němuž se odhodlal ve stoupání zhruba 13 kilometrů před cílem. Náskok navýšil až na čtvrt minuty, což už nedokázala silná skupina pěti pronásledovatelů stáhnout. Stejně jako v páteční časovce si vyjel stříbro Belgičan Wout Van Aert, třetí skončil Švýcar Marc Hirschi.

Nejlepším z českého kvarteta ve složení Adam Ťoupalík, Jan Hirt, Josef Černý a Jakub Otruba byl účastník nedávné Tour de France Hirt, jenž obsadil 59. místo. Otruba skončil 64.

Julian Alaphilippe ovládl silniční závod na mistrovství světa
Julian Alaphilippe ovládl silniční závod na mistrovství světa

Týmový kolega Zdeňka Štybara ze stáje Deceuninck-Quick Step Alaphilippe má na kontě už několik výrazných úspěchů, vedle jiného dokázal vyhrát pět etap na Tour de France a jednu na Vueltě. Loni dokončil „Starou dámu“ jako celkově pátý, ale dnes se dočkal největšího úspěchu kariéry. Podařilo se mu to jen tři měsíce poté, co mu po delším boji s nemocí zemřel otec Jo.

I proto ho v cíli zaplavila vlna emocí. „Opravdu těžko teď něco říkat... Rozhodně ale musím poděkovat týmovým kolegům, protože každý z nich odvedl skvělou práci. Tohle byl můj sen po celou kariéru. Byl jsem několikrát blízko, ale nevyšlo mi to dosud nikdy ani na pódium. Tohle je prostě snový den,“ uvedl Alaphilippe, jenž sotva potlačoval slzy dojetí.

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Imole (Itálie) - závod s hromadným startem:

Muži elite (258,2 km): 1. Alaphilippe (Fr.) 6:38:34, 2. Van Aert (Belg.), 3. Hirschi (Švýc.), 4. Kwiatkowski (Pol.), 5. Fuglsang (Dán.), 6. Roglič (Slovin.) všichni -24, 7. Matthews (Aus.), 8. Valverde (Šp.), 9. Schachmann (Něm.), 10. Caruso (It.) všichni -53, ...59. Hirt -19:42, 64. Otruba, 71. A. Ťoupalík oba -21:59, Černý (všichni ČR) nedojel.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud