Radek Špryňar
31. března 2018 • 13:06

Golf a „hříšný“ sport? Nesmysl. Vyzkoušejte novou platformu „Bav se golfem“

Autor: Radek Špryňar, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

V českém golfovém prostředí se tvrdě pracuje na změně image sportu, které je houfně široké veřejnosti prezentováno jako kratochvíle pro bohaté. Proto se Česká golfová federace snaží všemi možnými způsoby dostat golf mezi nejširší masy. Proto spustila zbrusu novou platformu „Bav se golfem“, jejímž základním posláním je změnit myšlení lidí a přiblížit jeden z nejpopulárnějších sportů světa také „obyčejnému“ Čechovi.



„Chceme ukázat golf jako pěkný, příjemný a zdravý sport, aby se odbourávala klišé, která jsou na něj navázána, a stal se silným rekreačním i závodním sportem,“ řekl při představení projektu Zdeněk Kodejš, prezident České golfové federace. „My se golfem bavíme už dlouho. Víme, že není elitářský, snobský, ani nezajímavý, ale že to je obráceně.“

Co vše nabídne webová stránka bavsegolfem.cz?

Důležité na začátek: vše podstatné tam najdou začátečníci i hráči mající za sebou odehraných hromadu sezon. Kde se nachází nejbližší hřiště, jak se na něj dostat, kolik ho bude hra stát nebo jaké zajímavé či náborové akce kluby nabízejí. Přihlášený uživatel dále může na svém profilu sledovat, jak se jeho schopnosti a kvalita hry zlepšují.

Jedním z nových sloganů je "Golf zvedá ze židle" a důležitým faktorem je, že golfová federace platformu spustila ve spolupráci s golfovými kluby, hřišti, trenéry a s dalšími subjekty. „Využijeme zkušenosti dřívějších projektů. Nebude to revoluce, ale evoluce. Golf se dá hrát v jakémkoli věku i postavení,“ řekl Kodejš.

Zbavit se nálepky „hříšného“ sportu chce golf postupně. „Platforma bude působit dlouhodobě a pracovat s podvědomím,“ řekl projektový manažer Tomáš Přikryl. Další cestou je už běžící projekt Se školou na golf. „S dětmi půjdou na golf jejich otcové i dědové a ješitnost jim nedá si to taky zkusit a dítěti stačit,“ řekl Kodejš.

Mezi širokou veřejnost se má projekt Bav se golfem rozšířit za pomoci sociálních sítí. „Jak se nám je podaří rozhýbat, to je otázka, ale na hřištích pracuje hodně mladých a jejich přátelé jsou cílovou skupinou,“ řekl Juraj Werner, viceprezident ČGF. „Důležité je ukázat, že golf hrají běžní lidé a ne prehistorická zvířata,“ přál si.

Na začátku předešlých projektů si golfisté dávali za cíl zvýšení základny na sto tisíc hráčů a stavěli různé vzdušné zámky. Tentokrát mluví skromněji. „Hlavně aby byli lidé spokojeni, že našli novou zábavu. Není potřeba se honit za výsledky, ale zahrát si s kamarády, i to je cíl. Golf může lidi i vychovávat,“ zdůraznil Kodejš.

Golfu může prospět chystaná revoluční změna pravidel, která má hru zjednodušit a zrychlit. „Aby byl dostupný všem, aby byl rodinný,“ doplnil Kodejš.

V Česku je aktuálně sto šest hřišť, přičemž podle studie společnosti KPMG z roku 2016 prosperovala desetina z nich. Momentálně federace eviduje 55 tisíc registrovaných hráčů. Mezi špičky patří vítězka turnaje série LET Klára Spilková a mužskou jedničkou je účastník Challenge Tour Stanislav Matuš.

 

Témata: 
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud