13. března 2019 • 14:08

Slavný závod rozhodli stávkující psi. Vítěz bral přes milion korun

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slavný závod psích spřežení Iditarod vyhrál domácí favorit Pete Kaiser a stal se pátým zástupcem původních obyvatel Aljašky, který náročný podnik ovládl. Cílem v Nome projel dnes brzy ráno a o zhruba 12 minut porazil obhájce loňského titulu Joara Leifsetha Ulsoma z Norska.



Trať z Willow, dlouhou 1600 kilometrů, zvládl vítěz se svými osmi psy za devět dnů, 12 hodin, 39 minut a šest sekund a získal prémii 50.000 dolarů (1,14 milionu korun). Další účastníci závodu jsou stále na trati.

Ještě v pondělí se přitom zdálo, že za vítězstvím míří Nicolas Petit. Francouzský mašer měl pětihodinový náskok, pak mu ale jeho psi odmítli poslušnost. Petit později vysvětlil, že během přestávky na odpočinek začal jeden ze smečky provokovat dalšího a on ve snaze zažehnat hrozící konflikt na psa křičel.

Než se půjde zase do akce je třeba pořádný odpočinekFoto Marc Lester/Anchorage Daily News via AP

Psi poté odmítli dál běžet a Petit musel odstoupit. Stávkující smečku musel na nejbližší checkpoint dopravit snowmobil. O naději na výhru přišel Petit i vloni, když v závěru sjel ve sněhové bouři z trasy a ztratil vedení.

Do závodu ve Willow odstartovalo letos celkem 52 posádek. Soutěž na trase přes dva horské hřebeny, kolem řeky Yukon a na pobřeží u Beringovy úžiny zatím deset z nich vzdalo.

Nicolas Petit ví, že svým svěřencům musí vyjádřit přízeň
Nicolas Petit ví, že svým svěřencům musí vyjádřit přízeň

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud