Štěpán Filípek
23. února 2021 • 04:50

Válka právníků o dopingový „soud“. V nové komisi zasedá i Lafata

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vypadá to jako běžný krok. Podle některých expertů však do propasti. Od ledna je poslední instancí v dopingových kauzách arbitrážní komise, již nově jmenoval šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička. Okolnosti vzniku a obsazení nové instituce, v níž se objevil i bývalý fotbalový reprezentant David Lafata, vzbudily pozornost i údiv. „Z právního hlediska je to neudržitelné. Může to mít následky v podobě mezinárodní ostudy,“ varuje sportovní právník Jan Šťovíček. „Vše proběhlo schvalovacím procesem Světové antidopingové agentury,“ namítají NSA i Antidopingový výbor. V zamčené části článku najdete i rozhovor s právníkem Alexanderem Károlyim, který je považován za vlivného hráče v pozadí.



Hned po Novém roce čekalo některé sportovní funkcionáře překvapení. Našli ho v e-mailu a přečetli si, že byla vydána a od 1. ledna platí nová Směrnice pro kontrolu a postih dopingu ve sportu v České republice. „Zjistil jsem, že jde o naprosto zásadní změny. Jako kdyby sněmovna nic neprojednávala, a najednou ze dne na den platil nový občanský zákoník,“ diví se odborník na sportovní právo, předseda Autoklubu a viceprezident Mezinárodní motocyklové federace Jan Šťovíček. „Odborná veřejnost byla postavena před hotovou věc: Tady to máte a nazdar!“

Antidopingový výbor vydání směrnice oznámil na svém webu rovněž první lednový den – s okamžitou účinností. Ve shodě s účinností Světového antidopingového Kodexu a všech jeho součástí, který byl schválen v listopadu 2019 na kongresu Světové antidopingové agentury WADA. „Na tyto skutečnosti musela navázat i nová směrnice, která zcela logicky musí respektovat uvedené normy včetně termínu a účinností,“ vysvětluje zástupce ředitelky Antidopingového výboru ČR Petry Volkové a tajemník Tomáš Vávra, jenž byl podle svých slov pověřen odpovědět na dotazy Sportu.

Složení Arbitrážní komise NSA

JUDr. Jan Žák (předseda)

Mgr. Daniel Košťál

David Lafata

JUDr. Jakub Lněnička

Mgr. Ondřej Pecák

Zásadní novinkou je vznik arbitrážní komise. Dosud se o dopingových případech včetně odvolání rozhodovalo na půdě sportovních svazů. A jako poslední instance pro dovolání dlouhodobě fungovala Rozhodčí komise Českého olympijského výboru. Ta nyní z celého soukolí vypadla a na stůl arbitrážní komise poputují odvolání. Pak už zbývá „jen“ odvolat se k Mezinárodní sportovní arbitráži (CAS), což s sebou nese značné finanční náklady.

Nová praxe se nezdá Šťovíčkovi, jenž je předsedou Antidopingové disciplinární komise Mezinárodní automobilové federace (FIA) a členem legislativní a etické komise Mezinárodní biatlonové unie (IBU), ani některým dalším expertům. Otázkou podle nich je, zda má NSA vůbec pravomoc komisi ustanovit. A za závažný problém považují, že se tak koncentruje „trojí moc“.

Agentura zajišťuje uskutečňování, organizaci a kontrolu antidopingového programu, a to prostřednictvím Antidopingového výboru, jehož je zřizovatelem. Současně vydává statut arbitrážní komise a předseda NSA Milan Hnilička jmenuje její členy. Kodex WADA v této souvislosti zdůrazňuje, že odvolací orgán musí být nestranný a operačně i institucionálně nezávislý. I členové komise musí být nezávislí.

„Z právního hlediska je to neudržitelná záležitost.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud