14. dubna 2021 • 09:46

Trenérka Jiskrová: Děti ztloustly, pohyb má ohromný vliv na inteligenci

Autor: dan
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velmi dynamická je doba pro trenéry dětí a mládeže. Ministerstvo zdravotnictví nejprve vyhlásilo návrat amatérského sportu, aby ho pak v sobotu zase zavřelo a následně otevřelo v omezenějším režimu 12 osob po dvojicích na jednom hřišti. Do toho se vracely děti do škol. Trenérka Blanka Jiskrová všechno prožívá jako učitelka prvního stupně v Karlových Varech a zároveň trenérka ledního hokeje. „Byla jsem překvapená, jak se extrémní omezení projevila ve váhových přírůstcích u některých dětí. Jedno ztloustlo o 3 kilogramy. Přitom přes sport vzniká spousta potřebných pohybových stereotypů, zkušeností, což má vliv také na inteligenci,“ prohlásila trenérka.



Velká část jejího života se točí kolem dětí ve škole, klubu a s manželem společně vychovávají pět synů. Sama se pak stala trenérkou ledního hokeje v týmu Energie Karlovy Vary. A aktuálně zažívá velký frmol. „V pátek se rýsovalo otevření, tak jsme se v klubu připravovali. Obvolávali jsme rodiče svěřenců, řešili program. Pak jsem si večer stoupla k žehlícímu prknu, dívala na televizi a nestačila se divit, jak se vše zase zrušilo. Za pondělní drobná rozvolnění jsme ale rádi,“ popsala Jiskrová, která se dostala do užšího výběru letošního ročníku akce Díky, trenére.

Zároveň trenérka byla u návratu dětí do škol. A všimla si několika zajímavostí. „U některých jsem bohužel viděla, že opravdu ztloustly. Ale jinak na dětech bylo vidět, jak moc touží po sociálním kontaktu a pohybu. Na koberci předvedly o přestávkách převal i kotoul, nechybělo hraní a skákání panáka na chodbě. Sama nemám ráda, když děti celou hodinu jenom sedí, takže pohyb zapojuji také během vyučovací hodiny,“ tvrdila Jiskrová, který se dostala také do projektu Všeobecné zdravotní pojišťovny Díky za VZPruhu, kde připravila pro veřejnost pohybovou výzvu. Sama totiž ví, jak moc je organizovaný sport důležitý a jaký má pozitivní vliv na děti – na jejich soustředění a vnímavost, ale třeba také na inteligenci.

„Mé zkušenosti říkají, že to tak je. Ve chvíli, kdy jsou děti pohybově vybyté nebo máme po dobré hodině tělocviku, tak se dokážou více soustředit. Je to opravdu vidět. Přes pohyb mají lepší náladu, jsou odolnější, lépe se učí… Vzniká tam spoustu potřebných pohybových stereotypů, zkušeností, což má vliv také na inteligenci. A my jsme tohle půl roku většině dětí vzaly,“ smutní trenérka Jiskrová také z toho, že se zatím její svěřenci nedostanou na led. „V rodinách, kde děti podporovaly k pohybovým aktivitám, tak na tom budou dobře. Pak ala budou děti, které prostředí a okolí nemají takto vybavené a kde třeba sport není takovou prioritou. Obávám se toho, že se budou rozevírat nůžky.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud