Romana Barboříková
6. října 2022 • 20:30

Lipták chce do Paříže, teď ale do lesa: I vítěz OH může padnout na držku

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rozhodně to byla úspěšná sezona. I den po nevydařeném individuálním závodu na mistrovství světa to musel konstatovat olympijský vítěz z Tokia ve střelecké disciplíně trap Jiří Lipták. Aby ne, vždyť se v ní stal mistrem Evropy, čímž navíc získal pro Česko jedno místo pro Hry v Paříži 2024. Zvládl to i po náročném programu, který za rok od vítězství v Japonsku utichl jen během závodů. I proto se těší, až teď, jakožto milovník myslivosti, po setmění nasedne do auta a odjede do lesa.



Kdybyste se ho před rokem zeptali na zlatou medaili, kterou ve strhujícím českém rozstřelu ve finále Her v Tokiu získal pro sebe, řekl by vám o ní spoustu detailů. Třeba i to, z čeho je a kolik váží. Její hmotnost si ale neprověřoval. „Takže jestli mě natáhli a mám nějakou lehčí medaili, tak to ani nevím,“ směje se Jiří Lipták v rozhovoru pro deník sport a web iSport.cz. Takové věci zkrátka neřeší. Stejně jako to, že letos ho čeká finále Světového poháru až v prosinci, tím pádem nebude mít ani prakticky žádné posezonní volno. „Asi rovnou začneme přípravu na další rok,“ pokrčí rameny správný týpek z Rajhradic u Brna.

Na konci října jste absolvoval jeden z vrcholů sezony, mistrovství světa, kde se tentokrát v individuálním závodu vám ani Davidovi Kosteleckému (stříbrnému z Tokia) příliš nedařilo. Vy jste skončil 54. Jak obtížné je ve vaší disciplíně trap předvést výkon, o kterém se dá říct, že byl úspěšný?
„No, aspoň je vidět, jak je náš sport zajímavý a současně umí být i krutý, že i olympijský vítěz a mistr Evropy může takhle padnout na držku. Tento závod tak dopadl. Nedá se z něj vytáhnout nic pozitivního, ani z jedné položky. Vždycky se snažím, když mi to úplně nejde, aspoň jednu z pěti sérií zastřílet čistě, to znamená 25 z 25, abych měl aspoň trošku pocit, že jsem něco odvedl dobře. Ale tady se nedařilo nic, totální krize. Je ale pravda, že jsme si pak chuť spravili v týmovém závodu ještě s Vladimírem Štěpánem.“

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud