Zdeněk Janda
4. prosince 2021 • 21:44

Česko - Finsko 4:5. Drama v boji o finále MS, historický postup byl blízko

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE ŠVÉDSKA | Tak moc chtěly prorazit historické prokletí. Ta touha dostat se do finále z nich šlehala do posledních vteřin. Nakonec ale české florbalistky Finky nepřetlačily a po porážce 4:5 je čeká boj o třetí místo. Takže česká klasika v rámci mistrovství světa… Ovšem bylo blízko k senzaci, Češky držely dlouho nadějný stav a favoritky se klepaly do posledních sekund. Ale finále i dál zůstává zapovězené. O bronz se Česky utkají se Švýcarkami.



Z tábora českých fanoušků se neslo: Holky, děkujeme. Hráčky udělaly kolečko kolem branky, v očích smutek, hokejky zůstaly zahozené na střídačce. Bolelo to. Tušily, že ke skolení favoritek byly blízko.

Samy sobě si pak zatleskaly a už se chtěly naladit na nedělní bronzový mač. Ale nebylo to jen tak. U některých se objevily i slzy. Stejně jako před dvěma lety moc nescházelo, aby rozrazily finálová vrata. Tehdy zkolabovaly v semifinále se Švýcarkami v samém závěru, kdy ztratily čtyřgólové vedení.

Tentokrát lapsus nepřišel. Naopak. Pět sekund před koncem měla zkušená Ratajová střelu naděje. Všichni, kdo přáli českým barvám, tlačili míček do brány. Ne. Hotovo, zlato nebude. Maximálně bronz, o který se utkají v neděli.

„Odcházíme se vztyčenou hlavou, ale určitě náš to mrzí, protože si myslím, že se Finky už viděly ve finále a my jsme jim jasně řekly v první třetině, že ani náhodou. Hrály jsme skvěle na balonku, vytvářely jsme si šance, ale to postupem zápasu trošku opadalo," vykládala zkušená útočnice Denisa Ratajová, účastnice čtvrtého šampionátu.

Při rozhovorech jim nebylo moc do řeči. Smutek byl ještě hodně živý. „Uděláme ale maximum, abychom se nachystaly na Švýcarky. Dostaly v semifinále nakládačku, tak uvidíme,“ reagovala kapitánka Eliška Krupnová, která za to po nevýrazných výkonech v základní části vzala a skórovala dvakrát.

I díky ní naděje žila. Ještě v poslední třetině. Euforie po rychlém českém vyrovnání ale zase rychle vyprchala. Ve 49. minutě se trefila Oona Kauppiová, kdo jiný, dalo by se říct… Právě tohle duo dvojčat (s Veerou) se postaralo o čtyři góly a podle očekávání se staly hrdinkami. Všichni vědí, jak jsou dobré. Jak dokážou dominovat. Ale i tak se prosadily a utnuly české naděje.

„Jasně, neměly dát tolik gólů. Říkáme si před každým zápasem, že se nesmí rozběhnout, nesmí dostat žádný prostor a stejně ho dostanou, to je škoda,“ smutnila kapitánka Krupnová, když se zamýšlela, proč to nakonec neklaplo.

Její tým dřel, nic nevzdával. Favoritky dostával do úzkých, donutil je až do posledních vteřin šlapat na maximum.

Už při rozcvičce zaplnili halu finští fanoušci, kteří svoje pokřiky spustili dávno před zápasem. Z tribun tedy dunělo SUOMI. Když hlasatel při úvodní show vyzval, kdo bude přát Čechům, sympaticky zatleskali právě i finští fandové. V tu chvíli si říkali, že budou mít jasnou převahu.

Ovšem zápas vyprovokoval i početnou skupinku českých podporovatelů, mezi nimiž nechyběl ani Radim Křenek, 34letý obránce pražské Sparty, jehož o patnáct let mladší sestra Vanessa Rebecca Keprtová patří k oporám národního týmu. A spolu s dalšími juniorkami mu dodala šťávu, drive i vítěznou energii. Mladé holky se rvaly nebojácně, lítaly nahoru dolů.

„Dobře, dobře!“ ozývalo se neustále z české střídačky, která pulsovala. Hráčky prožívaly každou povedenou střelu nebo naopak obranný zákrok.

Nakonec ale ani to nestačilo. Takže místo euforie přišla česká „klasika“. Zápas o bronz, který Češky naposledy vylovily v roce 2011.

„My tu medaili strašně chceme! A že tu máme Rosťu (Helštýna – mentálního kouče), určitě to pomůže. I co se týče soudržnosti a energie v týmu. Aby se každá z nás připravila, co nejvíc může, abychom byli jako hladová mašina a půjdeme si pro bronz,“ přeje si Krupnová.

Svým ženským kolegyním drží na dálku palce i chlapi, kteří svůj šampionát úspěšně rozehráli ve Finsku. Z finské metropole do Uppsaly poslali videovzkaz s podtitulem: České národní výběry drží spolu! Mužská reprezentace dnes od 17.45 hodin hraje se Švýcarskem.

Se stejným soupeřem se utkají i jejich ženské parťačky. Půjde o medaili. Oklepou se? Nebo popáté v řadě na MS skončí bez placky?

Semifinále

ČR - Finsko 4:5 (3:2, 0:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 2. Suchá (Plášková), 11. Krupnová (Jiráková), 16. Krupnová (Ratajová), 48. Mlejnková (Ratajová) - 1. O. Kauppiová (V. Kauppiová), 14. V. Kauppiová (Westerlundová), 33. V. Kauppiová (Kippiläová), 43. Kippiläová (O. Kauppiová), 49. O. Kauppiová (V. Kauppiová). Rozhodčí: Andersson , Eliasson (oba Švéd). Bez vyloučení. Diváci: 1588.
Sestava ČR: Christianová - Beránková, Jiráková, Koníčková, Paloncyová, Havlíčková, Keprtová - Ratajová, Krupnová, Bačová - Plášková, Suchá, Řepková - Chudá, Kubečková, Trojánková - Mlejnková. Trenéři: Sascha Rhyner a Jakub Robenek.

Švédsko - Švýcarsko 14:1 (4:0, 6:0, 4:1)
Branky: 15., 31. a 47. Delgadová Johanssonová, 21., 23. a 40. W. Johanssonová, 14. a 34. Tschöpová, 11. Gustafssonová, 18. Sundbergová, 35. Lonebergová, 41. Wibronová, 49. Sjöbergová, 56. Viströmová - 43. Gerigová. Rozhodčí: Reichelt, Kostinek (oba ČR). Vyloučení: 4:2. Využití: 2:1. Diváci: 2351.

O 5.- 8. místo

Norsko - Slovensko 4:5 (1:2, 2:2, 1:1)
Branky: 1. a 58. Hansenová, 22. Blekkanová, 40. Farnesová - 4. a 45. M. Šponiarová, 19. K. Hudáková, 27. Klapitová, 38. Ferenčíková.

Dánsko - Polsko 4:7 (3:2, 0:5, 1:0)
Branky: 9., 11. a 19. F. M. Olssová, 44. Vistisenová - 27., 28. a 30. Z. Krzywaková, 6. a 10. Zagórská, 22. Helmanová, 32. J. Krzywaková.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud