15. prosince 2019 • 15:30

Záblesk naděje, pak opět smutek! Florbalistky na MS končí bez medaile

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

České florbalistky prohrály v duelu o třetí místo na mistrovství světa v Neuchatelu s Finskem 4:5 v prodloužení a na druhou medaili po bronzu ze St. Gallenu z roku 2011 nedosáhly. V čase 62:13 rozhodla druhým gólem v utkání Veera Kauppiová.



„Viděla jsem, jak střílí, pak se mi tam někdo pohnul, neviděla jsem celou dráhu letu. Jen kousek, pak až v bráně. Možná mi to trošku škrtlo o rameno. Ale nesplnily jsme, co jsem si řekly, aby tahle hráčka nemohla vystřelit. O to to mrzí víc, že jsme si zase nepohlídaly, co jsme měly,“ řekla brankářka Jana Christianová.

Ta byla až do letoška jedinou českou hráčkou, která se dostala do All Star týmu MS, kam byla vybrána v roce 2011 i o dva roky později. Letos se mezi nejlepší šestici turnaje dostala útočnice Denisa Ratajová.

Finky, které vyhrály i jedenáctý vzájemný zápas na světových šampionátech, získaly cenný kov i na dvanáctém MS: k dvěma zlatům a sedmi stříbrům přidaly třetí bronz. Na předešlých čtyřech šampionátech skončily druhé.

K jubilejnímu stému zápasu v reprezentaci nastoupila útočnice Adéla Bočanová. Na tuto hranici dosáhla jako šestá česká hráčka po Denise Billé (121 zápasů), Haně Koníčkové (118), Tereze Urbánkové (116), Elišce Krupnové (106) a Christianové (102).

Oba týmy po semifinálovém zklamání začaly opatrně. Finky v sobotu podlehly Švédsku 4:5 a Češky domácímu Švýcarsku 6:7 v prodloužení, přestože už vedly 6:1.

„Naštvání, smutek, to vše tam je. Hrozně moc pocitů. Teď je těžké to vidět pozitivně. Po takových dvou výkonech a výsledcích to bolí ještě víc,“ popsala kapitánka Krupnová.

Největší šanci Rhynerova výběru měla Kapcová, ale Siltanenová zasáhla. Finky se ujaly vedení 66 sekund před koncem úvodní třetiny při vyloučení Šupákové. Veera Kauppiová, která pro nemoc vynechala čtvrtfinále i semifinále, našla sestru Oonu a ta se trefila přesně.

Rhynerův tým se dočkal vyrovnání ve 23. minutě rovněž v početní výhodě: při trestu Leinové překonala Siltanenovou skákavou střelou přes clonu k levé tyči Krupnová. Přesně za minutu schovala svůj pokus za bránící Karjalainenovou Ratajová a Češky vedly.

Problémy české obraně dělala především uzdravená Veera Kauppiová, finské možnosti však likvidovala Christianová. Ve 34. minutě kapitulovala opět Siltanenová. Martináková se šikovně uvolnila od mantinelu a trefila se přes stínící Kapcovou.

Seveřanky ale na začátku závěrečné části rychle vyrovnaly díky sestrám Kauppiovým. Ve 42. minutě získala balónek Oona, zamířila do pravého horního rohu a jako nejlepší střelkyně turnaje si připsala v šestém utkání už 15. branku. Za 45 sekund si počkala na ideální chvíli k zakončení Veera a bylo vyrovnáno.

V 53. minutě se uvolnila šestnáctiletá Hämäläinenová a otočila stav. Češky mohly vyrovnat při šanci Martinákové i po bekhendovém pokusu Urbánkové, povedlo se jim to nakonec v čase 59:21 při power play díky střele Beránkové.

V nastavení ale rozhodla opora švédského IKSU Veera Kauppiová. „Víme, co je to za hráčku, a stejně nám dá dva góly. My si říkaly, že nesmí vystřelit a mít hokejku proti její, jenže je fakt dobrá,“ prohlásila Krupnová.

„Víme, že Veera Kauppiová je skvělá hráčka, co se týče zakončení. Tam to bylo jen o tom si ji pohlídat, před bránou ale bylo skvělé clonění, takže Jana (brankářka Christianová) neměla šanci,“ doplnila se slzami obránkyně Nela Jiráková.

Mistrovství světa florbalistek v Neuchatelu (Švýcarsko):

O 3. místo:

ČR - Finsko 4:5 v prodl. (0:1, 3:0, 1:3 - 0:1)
Branky a nahrávky: 23. Krupnová (Jiráková), 24. Ratajová (Jiráková), 34. Martináková (Koníčková), 60. Beránková (Řepková) - 19. O. Kauppiová (V. Kauppiová), 42. O. Kauppiová, 43. V. Kauppiová (O. Kauppiová), 53. Hämäläinenová, 63. V. Kauppiová (Kippiläová). Rozhodčí: Crivelli, Rampoldi (oba Švýc.). Vyloučení: 1:1. Využití: 1:1. Diváci: 3819.

Sestava ČR: Christianová - Jiráková, Beránková, Kotzurová, Šupáková, Paloncyová, Koníčková - Urbánková, Krupnová, Ratajová - A. Bočanová, Řepková, Plášková - Martináková, Kapcová, Mlejnková. Trenéři: Sascha Rhyner a Jakub Robenek.

O 5. místo:

Polsko - Slovensko 8:4 (1:2, 3:1, 4:1)
Branky: 2. a 47. Z. Krzywaková, 47. a 58. Timeková-Dziadkowiecová, 32. a 53. Buczeková, 31. J. Krzywaková z tr. střílení, 36. Szelzchenová - 13. a 27. Ferenčíková, 6. P. Hudáková, 55. Klapitová.

O 7. místo:

Lotyšsko - Německo 3:4 (2:1, 1:3, 0:0)
Branky: 4. Ametereová, 4. Gaugereová, 30. Matisoneová - 22. a 23. Baumgartenová, 15. Bestová, 25. Jensenová.

16:30 finále: Švýcarsko - Švédsko.

Češky bojují na MS s Finkami o bronzové medaile
Češky bojují na MS s Finkami o bronzové medaile

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Články odjinud


Články odjinud