25. června 2019 • 18:37

Futsalová Sparta bude hostit Ligu mistrů. Chceme udělat show, tvrdí kouč

Autor: apr
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V úterý odpoledne se tuzemský futsal dočkal skvělé zprávy. Znovu po roce zamíří do České republiky Liga mistrů. Vítěz VARTA futsal ligy pražská Sparta bude hostit ve své hale jednu ze základních skupin (main round) této největší evropské klubové soutěže. „Udělali jsme maximum, abychom pořadatelství dostali. Věřím, že to zvládneme. Fanoušci se mají určitě na co těšit,“ uvedl pro iSport.cz trenér Sparty Beni Simitči.



Futsalová Sparta dál žije svůj sen. Poté, co se jí podařilo v české lize ukončit dvanáctileté kralování ERA-PACKu Chrudim, který vyřadila v semifinále play off VARTA futsal ligy 3:1 na zápasy a následně si v nejkratším možném termínu poradila ve finále s Teplicemi (3:0 na zápasy), se nyní může těšit na pořadatelství jedné ze základních skupin Ligy mistrů.

Jelikož se Pražané zúčastní Champions League vůbec poprvé v historii, byla na jejich konto připsána část koeficientu, který pro Českou republiku vybojoval v předchozích letech ERA-PACK Chrudim. „Klubový koeficient Sparty je 0.000, protože během posledních tří let nestartovala ve futsalové LM. Český mistr však obdržel 50% bonifikaci za poslední tři ročníky, kdy náši republiku reprezentoval ERA-PACK Chrudim, což činí koeficientově 5.000," objasnil situaci kolem koeficientu pro server eFutsal.cz Petr Fousek, funkcionář z nejvyšších pater evropského futsalu.

Sparta se díky tomu vyhne preliminary round (předkolu) a bude hrát rovnou main round. Navíc UEFA rozhodla o tom, že se jedna ze skupin této fáze odehraje právě v Praze.

„Jsme v klubu všichni strašně moc šťastní. Hned po skončení ligy jsme udělali všechno pro to, abychom pořadatelství Ligy mistrů dostali. Nebylo to ale snadné, možná i vzhledem k předchozím pořadatelstvím Chrudimi, která ukázala, jak je pořadatelství náročná věc. Budeme chtít uspořádat úspěšnou akci, s níž bude spokojená nejen UEFA, ale také náš futsalový svaz,“ řekl po udělení pořadatelství kouč Sparty Beni Simitči.

Spartu čeká v main round takzvaná část B. To znamená, že sice zatím nenarazí na giganty, jako jsou Barcelona, Sporting, Benfika či kazašský Kairat Almaty, ale zároveň z její skupiny postoupí do elitní fáze pouze tým z prvního místa. V části A postupují ze čtyřčlenné skupiny do elite round první tři mužstva.

„V A části bychom dostali do skupiny dva velké kluby, což mě nyní možná trochu mrzí, ale na druhou stranu, když postoupíme dál, neznamená to, že nemůžeme pořádat i elite round, o níž budeme případně také usilovat,“ předeslal Simitči.

Sparta bude muset svou skupinu vyhrát. „Po sportovní stránce strach nemám. Jsem zvyklý z předchozí zkušenosti z Ligy mistrů s kosovským Féniksem začít od úplné nuly z předkola. Ať dostaneme do skupiny kohokoliv, budeme chtít postoupit do elite round,“ uvedl sparťanský kouč.

V B části vidí Simitči i určitou výhodu. „Budeme muset vyhrát skupinu, což znamená sbírat body ve všech třech zápasech a tím pádem i pro náš republikový koeficient. Kdybychom byli v A části, tak bychom hráli s dvěma top mužstvy a je otázka, zda bychom je dokázali porazit a koeficient navyšovali tak, jak chceme v B části,“ konstatoval.

Futsalová Liga mistrů se bude v Praze hrát vůbec poprvé. „Určitě chceme udělat obrovskou show. Chceme zapojit celou Spartu, její fanoušky a celkově využít veškeré známosti, které máme, zejména s lidmi, kteří v Praze organizovali velké florbalové, basketbalové či fotbalové akce. Věřím, že to zvládneme. Fanoušci se mají určitě na co těšit,“ dodal Simitči.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud