17. ledna 2018 • 19:50

Česko - Maďarsko 33:27. Povstání pokračuje, házenkáři slaví postup!

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští házenkáři pokračují v nečekaně famózní jízdě mistrovstvím Evropy, když po senzační výhře s Dánskem zdolali i dalšího favorita Maďarsko 33:27 a zajistili si postup ze skupiny D do čtvrtfinálové fáze turnaje. Skvělý výkon předvedl v přímém souboji o postup Ondřej Zdráhala, který nasázel 14 gólů.



Češi nakonec skončili ve skupině třetí, protože Dánové porazili ve večerním duelu Španělsko 25:22, Maďarsko skončilo bez bodu čtvrté a na ME končí.

Reprezentanti ve Varaždínu navázali na pondělní senzační vítězství na Dánskem a papírově nejtěžší skupinu zakončili s dvěma výhrami a jedinou prohrou od Španělska.

Do další fáze turnaje, kterou bude čtvrtfinálová šestičlenná skupina, si národní tým přenese dva body. Ve Varaždínu se v pátek utkají s Německem, v úterý je čeká Makedonie a ve středu Slovinsko. Do semifinále postoupí první dva týmy z každé ze dvou šestičlenných skupin.

Pavel Horák slaví svůj gól do sítě Maďarů
Pavel Horák slaví svůj gól do sítě Maďarů

Národní tým prošel ze skupiny poprvé od roku 2010, kdy obsadil na ME osmé místo. Tehdy stejně jako nyní na úvod utrpěl debakl se Španělskem a postup vybojoval v závěrečném zápase skupiny rovněž s Maďarskem po téměř totožné výhře 33:26. Českým maximem na Euru je šestá příčka z roku 1996. Reprezentanti přitom letos startují na velké akci poprvé bez opory Filipa Jíchy, který ukončil kariéru, a chybí i střelec Tomáš Babák.

Zatímco v sobotu v úvodním utkání skupiny se Španělskem utrpěl český celek debakl 15:32, v dalších dvou zápasech předvedl výkony na samé hranici možností. V pondělí reprezentanti senzačně porazili úřadující olympijské vítěze z Dánska 28:27 a ve velkém stylu odehráli i duel s Maďarskem.

Soupeř, který měl v hledišti díky malé vzdálenosti od svých hranic velkou podporu, sice rychle vedl o dvě branky, ale Češi ztrátu záhy dohnali. Mezi tyčemi opět zářil hrdina pondělního utkání brankář Galia a jeho tým šel po čtvrthodině poprvé v zápase díky Čípově trefě do vedení.

Podívejte se na sestřih klíčových akcí zápasu

Ve 22. minutě chytil náhradní brankář Mrkva sedmičku, na druhé straně ze stejné situace nezaváhal Zdráhala a reprezentanti už měli tříbrankový náskok. Maďarský favorit se trápil a skoro deset minut neskóroval, Češi mezitím zvýšili na 15:10. Dvě minuty před pauzou dostal za faul rovnou červenou kartu Petrovský a Maďaři do pauzy snížili na 11:15.

Po přestávce ale dál pokračoval ve skvělé střelecké formě Zdráhala, jenž dvěma góly brzy upravil na 17:11. Maďarsko se ve 42. minutě po sérii čtyř branek dotáhlo na rozdíl dvou tref, ale spoluhráče pak opakovaně držel hlavně Zdráhala, který v druhé půli skóroval osmkrát.

Maďaři se pak v 54. minutě ještě jednou přiblížili na rozdíl dvou gólů, ale český celek, jemuž stačila k postupu i remíza, už větší drama nepřipustil. Závěr dohrál v exhibičním duchu a mohl slavit nečekaný úspěch.

ČR - Maďarsko 33:27 (15:11)
Sestava a branky ČR:
Galia, Mrkva - Zdráhala 14/3, Hrstka 4/3, Číp a Horák po 4, Kašpárek a Stehlík po 3, Bečvář 1, Petrovský, Mubenzem, Kasal, Zeman, Landa, Kotrč, Sviták.
Nejvíce branek Maďarska: Lekai 9/2, Balogh 5/1. Rozhodčí: Pichon, Reveret (oba Fr.). Sedmimetrové hody: 6/6 - 4/3. Vyloučení: 4:1. ČK: 28. Petrovský (ČR).

Výsledky, tabulky, reportáže z místa. Vše o ME v házené mužů 2018 najdete ZDE »

Skupina D

Z V R P Skóre B
1. Španělsko 3 2 0 1 81:65 4
2. Dánsko 3 2 0 1 84:75 4
3. Česko 3 2 0 1 76:86 4
4. Maďarsko 3 0 0 3 77:92 0

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud