16. ledna 2021 • 15:55

Mohutný házenkář z Konga baví svět. Září na MS, v „papírech“ má 89 kilo

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na mistrovství světa v házené se do Egypta sjely největší hvězdy svého sportu, ale šampionát má zatím jiného hrdinu. Obrovskou pozornost na sociálních sítích získal pivot týmu Konga Gauthier Mvumbi. Na první pohled rozhodně nevypadá na sportovce, ale čísla má skvělá! A je vlastně nemožné oddělit ho od míče.



Oficiální stránky o něm v některých jazykových mutacích uvádí, že měří 176 centimetrů a váží 89 kilogramů. Tomu nejde věřit už na první pohled. Dokonce i údajům Eurosportu o 192 centimetrech a 110 kilogramech lze vyčíst, že možná nejsou úplně aktuální. Ale házenou Gauthier Mvumbi umí, o tom žádná.

Velkou pozornost získal v rundě úvodních zápasů mistrovství světa v Egyptě. Nastoupily proti sobě Kongo a Argentina a pivot afrického týmu se mezi ostatními sportovci jasně vyjímal. Podle postavy byste ho na sportovce zkrátka netipovali.

Jenže obránci favorizované Argentiny s ním měli obrovskou práci. Mohutnému Konžanovi téměř nelze dosáhnout na ruce, tudíž je velmi těžké ho bránit. 26letý pořízek strávil na palubovce 11 minut a sedmnáct sekund. A když se na brankovišti dostal k míči, byl nezastavitelný: 4 střelecké pokusy, čtyři góly.

Gauthier Mvumbi je první velkou hvězdou MS v házené
Gauthier Mvumbi je první velkou hvězdou MS v házené

I přes minimum odehraného času byl druhým nejlepším střelcem svého týmu. A po každém gólu se ze všech sil vracel ať už do obrany, nebo na střídačku.

Kongu to na vítězství nestačilo. Proti favorizované Argentině neudrželo poločasové vedení a prohrálo 22:28, tým ale má novou a nečekanou hvězdu. Pokud se mu bude podobně dařit i v dalších zápasech, možná získá i lepší angažmá než ve francouzském Dreux AC, kde v posledních měsících hraje čtvrtou ligu.

Vstoupit do diskuse
2
Aktuální zápasy
Články odjinud