Michal Koštuřík
20. ledna 2021 • 18:34

Trenéry reprezentace vyhodili za COVID. Galia lituje: Odvedli kus práce!

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Absolutní šok! Odvolání reprezentačních trenérů Daniela Kubeše a Jana Filipa způsobilo v házenkářském hnutí poprask. „Je mi to moc líto, známe se spoustu let. Dali do toho všechno,“ reagoval brankář Martin Galia. „Nechci to nyní komentovat,“ vzkázal Kubeš z Německa.



Co za tím vším vězí? Exekutiva ČSH je přesvědčena, že příprava na MS v Egyptě, kam nakonec národní tým kvůli hromadné nákaze virem COVID-19 neodjel, byla zvolena špatně. Úspěšným koučům Danielu Kubešovi a Janu Filipovi bylo vyčteno, že rozpůlením závěrečné přípravy na šampionát přes vánoční svátky nepřímo přispěli k následné šíření nemoci.

Brankářský veterán Martin Galia má po odřeknutí účasti na vrcholu špatné spaní. Mrzí ho, že v Egyptě nehraje. Zápasy na šampionátu nesleduje, jen proletí výsledky. On sám jako jeden z mála covidem na přelomu roku neprošel. Nákazu prodělal už na podzim.

Když však viděl, jak se celý kádr na začátku ledna postupně rozpadá, finální verdikt úplně chápal. „Mistrovství světa je dlouhodobý turnaj a v něm takto nedokáže fungovat nikdo, kdo na to není opravdu dobře fyzicky a mentálně připraven. Naše základna by musela být obrovská a museli bychom mít obrovské štěstí. Troufám si tvrdit, že s takovým nouzovým řešením by to nezvládl ani žádný jiný sport,“ uvedl. „Za svou kariéru jsem nepotkal trenéra, který by se pod tak improvizovaný tým podepsal.“

Reprezentace se sešla mezi svátky v Zubří, odehrála přípravu se Slovenskem a pak se hráči vrátili na pár dní do svých domovů. Sešli se zase po Silvestru na kempu v Plzni. Tam se pak rozjela nákaza, zasažena byla větší část týmu. K nim se přidalo pět zraněných, takže došlo na zrušení odletu do Egypta. „Trenéři zase vrátili náš nároďák do TOP 10 v Evropě. Odvedli kus práce,“ shrnul Galia, gólman polského Górniku Zabrze. „Nepřipouštěl jsem si, že by to mohlo takto dopadnout. Ale možná byla ta podoba přípravy nešťastná,“ připustil.

Svazová exekutiva soudí, že došlo k pochybení tím, že tým nebyl uzavřený v bublině od začátku až do konce, jako to udělaly jiné celky. Na základě toho Kubeše a Filipa zbavila s okamžitou platností funkce. Po nich rezignovali šéf reprezentačního úseku Daniel Čurda i členka exekutivy a předsedkyně metodické komise Ilona Honsová. Čurda zároveň stáhl svou kandidaturu do letošních házenkářských voleb. Předseda svazu Jaroslav Chvalný a předseda soutěžní komise pan Petr Novák budou vykonávat své funkce jen po zákonnou dobu.  

Kouč českých házenkářů Jan Filip v úvodním zápase ME proti Španělsku, vlevo Jan Landa
Kouč českých házenkářů Jan Filip v úvodním zápase ME proti Španělsku, vlevo Jan Landa

Co na to hráči? Živě o celé věci diskutují, konec kariéry v reprezentaci však údajně nikdo nechystá. Ani Galia. „Nikdy jsem si trenéra nevybíral,“ řekl. Teď si počká, co bude dál. Možná, že nový kouč sáhne k omlazení kádru. „Otázek je moc, odpovědí málo,“ shrnula opora. 

Turnaj se rozjel bez diváků a bez Česka, na což má jednačtyřicetiletý brankář jasný názor. „Náš tým, dokud mohl a měl sílu bojovat, byl odhodlaný jet,“ ujistil Galia.

„Tlak byl obrovský. Viděl jsem na hráčích, jak bojují, aby se situace stabilizovala. Jenže ubývaly i psychické síly a domnívám se, že pokud bychom na šampionát nakonec odcestovali, vypětí by mužstvo zlomilo spolu s fyzickým tlakem přímo na místě. Jiné východisko nebylo,“ chápal mimořádné rozhodnutí.

Odvolat je? Šílenost! 

(Pohled Michala Koštuříka)

Na první přečtení jsem to nepochopil. Anebo nechtěl chápat. Tak ještě jednou. A fakt: Jan Filip a Daniel Kubeš dál nepovedou házenkářskou reprezentaci mužů. Aniž by měli špatné výsledky (měli dobré) anebo jim končila smlouva (mají ji ještě na tři roky). Za mě nepochopitelné rozhodnutí.

Copak Česko přehazuje vidlemi trenéry, kteří vědí, kudy se ubírá světová házená? Nepřehazuje. Má jich minimum. Pokud je výkonný výbor svazu viní ze špatně koncipované přípravy na MS, není to důvod k odvolání. Někdo ji musel schválit.

Kubeš s Filipem nejsou epidemiologové, za nákazu nenesou stěžejní zodpovědnost. Jejich vyhazov se může sportu, který je už tak na okraji zájmu, šeredně vymstít. Náhrada za dva erudované pracanty mě opravdu zajímá. Pokud vím, Filip Jícha má rozdělanou práci v Kielu…Rázná exekutiva ČSH zatím jména nových koučů neoznámila.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud