13. prosince 2017 • 18:58

Konec pohádky! Češky po boji padly, semifinále MS si nezahrají

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Překvapivé tažení českých házenkářek na mistrovství světa skončilo ve čtvrtfinále, kde Češky nestačily na Nizozemsko a prohrály 26:30. S dalším favoritem tým Jana Bašného dlouho držel krok, když smazal počáteční manko, v závěru ale prokázaly vicemistryně světa větší zkušenosti a žádné drama už nepřipustily. Češky tak skončily na šampionátu celkově osmé, i to je ale historicky nejlepší umístění.  Dosud to bylo deváté místo z roku 1993.



Čtvrtfinále bylo až do závěru vyrovnané, ale v posledních minutách Nizozemky odskočily. "Posledních deset minut jsme měli několik vyloučení, takže jsme je těžko mohli dostat pod tlak a něco s tím dělat. Hráli jsme v pěti a pak i ve čtyřech a odebralo nám to hodně sil. Šanci jsme měli, ale takový je prostě sport," řekl novinářům trenér Jan Bašný. "Nakonec jsme hráli dvojnásobné vyloučení a neměli jsme možnost s tím něco udělat," uvedl kouč. Dodal, že je ale na tým hrdý a k výsledku mu pogratuloval.

Oproti osmifinále měly Češky v hale hlasitou podporu. Začátek zápasu byl ale z jejich strany špatný. V úvodu zahodily šance a udělaly chyby, takže šly Nizozemky rychle do pětibrankového vedení. Bašného tým těžko hledal recept na aktivní a tvrdou obranu soupeřek. Přestože Nizozemky hrály dvojnásobné oslabení, uměly se prosadit a zvýšily na 7:1. Třemi trefami je přibrzdila Jeřábková a přidala se i Luzumová.

Iveta Luzumová dostává masáž od nizozemských házenkářek ve čtvrtfinále mistrovství světa
Iveta Luzumová dostává masáž od nizozemských házenkářek ve čtvrtfinále mistrovství světa

Češky pak změnily obranu a vysunuly jednu hráčku. Nizozemky udělaly několik chyb, pár zásahů předvedla i Satrapová a národní tým snížil šestibrankový rozdíl na dvě trefy. Když Kudláčková chytila sedmičku a na druhé straně ji proměnila Luzumová, dostal se tým na kontakt. Vyrovnání jim neumožnil přešlap a později spojnice břevna s tyčí. Namísto toho Nizozemky opět utekly a Češky dotahovaly. Brankou přes celé hřiště je povzbudila Satrapová. Do šaten odcházely se ztrátou jedné branky.

Po změně stran vyrovnala Luzumová, ale Nizozemky si vzaly vedení zpět. Znovu srovnala Jeřábková a soupeřky opět utekly. Potom si držely dvoubrankové vedení, které Češky vždy stáhly. Držela je Satrapová. V útoku se tlačila dopředu Jeřábková, která dávala branky a vybojovala i sedmičku. Proměnila ji Luzumová.

Češky stále dělaly chyby v situacích, kdy mohly zápas zdramatizovat. Dopředu je hnali čeští fanoušci. Jejich touhu po vyrovnání vyslyšela Luzumová a deset minut před koncem to bylo 24:24. Nizozemky šly znovu do vedení a pět minut před koncem vedly o tři góly. Češky pak hrály dvojnásobné oslabení a zápas už zvrátit nedokázaly. Přesto fanoušci skandovali v závěru: "Holky, děkujem".

Národní tým byl na turnaji jedním z největších překvapení. V silné základní skupině vybojoval po dvou výhrách a třech porážkách poslední postupové čtvrté místo. V osmifinále pak vyřadil favorizované Rumunsko s nejlepší hráčkou světa Cristinou Neaguovou.

Po čtvrtfinálové porážce hráčky neskrývaly zklamání a plakaly. "Jsem hrdá na celý tým za to, co předváděl. Byl to pro mě jeden z nejhezčích zážitků. Myslím, že toho tým má ještě hodně před sebou," řekla Kristýna Salčáková.

Nizozemské házenkářky se v semifinále utkají v repríze předloňského finále s obhájkyněmi titulu z Norska, které ve druhém dnešním čtvrtfinále porazily Rusko 34:17. Oba týmy se utkaly i v loňském finále evropského šampionátu a také v něm byly úspěšnější Seveřanky. Druhou semifinálovou dvojici tvoří Švédsko a Francie.

ČR - Nizozemsko 26:30 (16:17)
Sestava a branky ČR: Satrapová 1, Kudláčková, Müllnerová - Galušková, Ryšánková, Salčáková 1, Maňáková, Kordovská, Hrbková 1, Luzumová 11/5, Adámková, Marčíková, Šetelíková 1, Zachová 2, Jeřábková 7, Malá 2.
Nejvíce branek Nizozemska: Abbinghová 14/4, Snelderová a Grootová po 3.
Rozhodčí: Horváth, Márton (oba Maď.). Sedmimetrové hody: 5/5 - 7/4. Vyloučení: 5:4. Diváci: 1451.

Norsko - Rusko 34:17 (15:8)

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud