30. května 2018 • 23:07

Chybí už jen krok! Házenkářky vyhrály na Islandu a jsou bod od ME

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

České házenkářky vyhrály v předposledním utkání šestidílné kvalifikace mistrovství Evropy na Islandu 26:24 a výrazně se přiblížily k účasti na šampionátu. Svěřenkyně trenéra Jana Bašného se posunuly ve čtyřčlenné tabulce skupiny na druhé místo o bod před třetí Slovinsko, které v neděli v závěrečném duelu přivítají v Mostě. K postupu jim stačí uhrát remízu.



Češky navíc stále mají naději, že by se i v případě porážky mohly stát s pěti body nejlepším týmem z třetích míst, který na šampionát postoupí spolu s prvními dvěma celky z každé skupiny.

Český výběr rozhodl o triumfu v Reykjavíku na půdě nejhoršího celku skupiny hned v samotném úvodu, kdy si vytvořil i sedmigólový náskok. Islanďanky po přestávce snížily až na rozdíl jedné trefy, ale vyrovnat se jim nepovedlo. Hostující favorit navázal na domácí výhru 30:23 z úvodního vzájemného duelu z podzimu.

Bašného tým před zápasem uklidnil výsledek druhého utkání skupiny, v němž Slovinky doma prohrály s jistě postupujícím Dánskem. Pro český celek to znamenalo, že ani porážka v Reykjavíku by ho před posledním duelem skupiny nevyřadila z boje o postup.

Češky vstoupily do utkání ve velkém stylu a v šesté minutě vedly po trefě Hrbkové 4:0. Mezi tyčemi se dařilo brankářce Satrapové, hru dirigovala nejlepší hráčka bundesligy Luzumová a český náskok narůstal. Ve 13. minutě Malá z trháku upravila už na 9:2 pro favorita.

Islanďanky, které v posledním domácím zápase překvapivě remizovaly se Slovinskem, pak přece jen trochu zabraly a do poločasu snížily ztrátu na 9:14.

Nic nenasvědčovalo pozdějšímu dramatu, ale chvíli po přestávce se Seveřanky přiblížily už jen na dvě branky a vycítily šanci na překvapení. Domácí celek se v druhé půli držel na dostřel a v 51. minutě Óskarsdóttirová z rychlého brejku snížila na rozdíl jediného gólu.

V samém závěru však Češky přece jen potvrdily větší zkušenosti, které nasbíraly i na prosincovém světovém šampionátu, kde obsadily nečekaně osmé místo. Luzumové střelou do prázdné branky potrestala hru domácích bez gólmanky, vzápětí proti vyložené šanci zasáhla Satrapová a Galušková následně získala pro hosty uklidňující a už rozhodující tříbrankový náskok.

Utkání kvalifikace o postup na ME 2018 házenkářek - Reykjavík:

Island - ČR 24:26 (9:14)

Sestava a branky ČR: Satrapová, Müllnerová, Kudláčková - Galušková 3, Ryšánková 5, Konečná 1, Salčáková, Maňáková, Kvášová 1, Kordovská 1, Hrbková 2, Luzumová 8, Marčíková 1, Šetelíková, Zachová 1, Malá 3.

Rozhodčí: Brehmerová, Skowroneková (obě Pol.). Sedmimetrové hody: 2/2 - 6/4. Vyloučení: 2:1.

Slovinsko - Dánsko 23:25 (12:14)

Tabulka:

1. Dánsko 5 5 0 0 129:100 10
2. ČR 5 2 1 2 125:122 5
3. Slovinsko 5 1 2 2 131:129 4
4. Island 5 0 1 4 109:143 1

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud