12. června 2019 • 18:46

Házenkáři přišli o náskok, ale Finsko udolali a slaví postup na EURO!

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští házenkáři postoupili na mistrovství Evropy. V pátém z šesti zápasů kvalifikační skupiny podle předpokladů zvítězili na palubovce posledního Finska 26:24, připsali si čtvrtou výhru do tabulky a s předstihem získali jistotu účasti na lednovém šampionátu. Svěřenci trenérů Jana Filipa a Daniela Kubeše dnes ve městě Vantaa vedli v druhé půli až o sedm branek, ale v závěru se o triumf strachovali.



S kvalifikací se český celek rozloučí v neděli v Ostravě proti Bosně a Hercegovině a bude hájit vítězství ve skupině. To by reprezentantům vyneslo lepší pozici při losu Eura, který proběhne 28. června ve Vídni. Češi vedou tabulku o dva body před Běloruskem a Bosnou a k udržení prvního místa si mohou dovolit i porážku o jednu branku, případně o dvě, pokud dají aspoň 34 gólů.

Reprezentanti vyhráli i třetí venkovní zápas skupiny. "Jsme rádi, že jsme postoupili a vyhráli všechny tři venkovní zápasy. Chceme skončit ve skupině první, chceme vyhrát i s Bosnou," řekl v České televizi Filip.

Na šampionátu, jehož hostiteli jsou Norsko, Švédsko a Rakousko, se poprvé představí 24 týmů. Český celek uspěl v šesté z posledních sedmi kvalifikací mistrovství Evropy. Vloni na minulém Euru obsadil šesté místo a vyrovnal maximum v samostatné historii.

"Na jednu stranu jsem tak šťastný, že jsme vyhráli, na druhou stranu jsme měli vyhrát vyšším rozdílem než o dvě branky. V prvním poločase jsme podali velmi dobrý výkon v obraně i v útoku, hráli jsme podle našich představ. Ve druhém poločase jsme pod dojmem vedení trochu polevili a málem se nám to vymstilo," uvedl v tiskové zprávě Kubeš. "Musíme se z toho poučit, protože jsme se nakonec museli obávat o vítězství," dodal.

Český tým v prvním vzájemném duelu v říjnu porazil Finsko v Plzni 31:27 a také v dnešní odvetě si od začátku udržoval náskok. Seveřané, kteří v kvalifikaci dosud neuhráli ani bod, sice v úvodu několikrát stáhli dvoubrankové manko, ale od stavu 10:10 postupně ztráceli.

Hosté se výrazně zlepšili v obraně a mezi tyčemi se hned chytil střídající brankář Mrkva, který nahradil Galiu. Favorit díky čtyřgólové šňůře získal náskok 14:10 a v poločase vedl o pět branek.

Po přestávce zpočátku český tým v komorní atmosféře ve Vantaa s přehledem kontroloval průběh a zdálo se, že míří za pohodlným vítězstvím. Zvlášť když ve 47. minutě Jurka poslal hosty poprvé do sedmibrankového vedení.

Závěr si ovšem reprezentanti nečekaně zkomplikovali. Začali hůře bránit, v útoku několikrát selhali ve vyložené šanci a Seveřané se dvakrát přiblížili až na rozdíl jedné trefy. Hosty však poté podržel brankář Mrkva a definitivně rozhodl v předposlední minutě z dálky v pádu svým šestým gólem v utkání nejlepší český střelec Babák.

"Naštěstí jsme odehráli dobře první poločas, udělali jsme si náskok. Ve druhém poločase se trochu polevilo, začali nás přehrávat. Vepředu jsme nedávali góly, dělali jsme hodně technických chyb. Ale naštěstí jsme to nakonec uhráli, i když to ve druhém poločase nefungovalo tak jako v prvním," konstatovala česká spojka Roman Bečvář.

"Myslím, že jsme podali 45 minut velice solidní výkon na to, že jsme hráli v podstatě před tréninkovou atmosférou. Pak jsme se ale vlastními chybami dostali do úzkých a to by se nám proti lepším soupeřům mohlo vymstít. Nakonec jsme si ale připsali dva body, za což jsme velice rádi," dodal Mrkva.

Finsko - ČR 24:26 (12:17)
Sestava a branky ČR:
Galia, Mrkva - Babák 6/2, Bečvář 2, Číp 2, Horák 2, Hrstka 1, Jurka 4, Kašpárek 5, Mubenzem, Patzel, Petrovský 4, Solák, Vančo, Zdráhala, Zeman.
Nejvíce branek Finska: M. Granlund 6. Rozhodčí: Pavičevič, Raznatovič (oba Č. Hora). Sedmimetrové hody: 2/1 - 2/2. Vyloučení: 4:3.

Bosna a Hercegovina - Bělorusko 25:31 (12:17)

Tabulka:

1. ČR 5 4 0 1 138:126 8
2. Bělorusko 5 3 0 2 142:131 6
3. Bosna a Hercegovina 5 3 0 2 136:130 6
4. Finsko 5 0 0 5 116:145 0

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud