28. listopadu 2012 • 07:21

Řezáč: Všechno pro Vasův běh! I trenažér v aquaparku

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Obhájit titul na Jizerské padesátce a konečně uspět také na slavném Vasově běhu. To jsou vyhlídky dálkového běžce Stanislava Řezáče pro letošní sezonu. Po letech samotářského boje do ní vstupuje jako člen elitního rakouského týmu Skinfit. Spoustu věcí si ale přesto chce kontrolovat sám.



Třetí, druhý a letos v březnu zase třetí, ale jen o dvě desetiny sekundy od vítězství. Stanislav Řezáč bývá triumfu na Vasově běhu blízko, ale ještě nikdy to nedokázal. V letošní sezoně to chce zlomit.

„Do své sbírky jsem ještě nevyhrál Vasův běh,“ říká odhodlaně. „Nedokážu říct, jestli se to podaří. Záleží na formě, zdraví. Když se to sejde, tak by to mohlo vyjít.“

Řezáč kvůli svému snu upraví program své zimy. Na rozdíl od minulých sezon nebude před Vasovým během tolik závodit a bude se snažit šetřit energii na slavný maraton mezi švédskými městy Sälenem a Morou.

„Příští rok se zkusím na Vasův běh zaměřit, nejezdit víkend předtím závody a být odpočatý,“ říká Řezáč, který v minulosti odolával světové laufařské špičce, i přesto, že závodil jako samotář bez zázemí velkého týmu.

To se od letošní zimy změnilo. Řezáče nalákal rakouský tým Skinfit, ve kterém od loňska běhá i Martin Koukal. Zatím Řezáčovi jako servismanka pomáhala jeho žena Lenka a občerstvení mu někdy podávali rodiče. Tentokrát má loňský šampionát série FIS Marathon Cup výhodu v početnějším týmu. Přesto ale zůstává obezřetný.

„Mám z toho trochu strach, aby to bylo stoprocentní,“ říká Řezáč. „Zatím nevím, jak to bude probíhat. Myslel jsem si, že v týmu budeme tři a bude nás jezdit pět až šest. Ale i jiné týmy to mají podobně.“

Řezáč v létě s novým týmem zvládl všechna soustředění, ale vymínil si, že v klíčových okamžicích sezony se opět bude řídit podle svého. A také před závodem se svých zkušeností nechce vzdát.

Řezáč spolu s Koukalem se představili na exhibici v Aquaparku v Čestlicích, kde si střihli krátký závod na běžkařském trenažeru
Video se připravuje ...

„Mám s nimi dohodu, že jedny lyže si budu chystat sám a jedny bude dělat servisman, tak snad se to tak dodrží,“ doufá Řezáč. „Skinfit má nový vyvýšený mikrobus s krabicí, kde jsou kopyta a vybavení na dělání lyží. Můžou přijet kamkoliv a ty lyže udělat. Ale nevím, jak ty lidi lyžují, jak testují.“

V úterý se Řezáč spolu s Koukalem představili na exhibici v Aquaparku v Čestlicích, kde si střihli krátký závod na běžkařském trenažeru. Pro Řezáče bude prvním vrcholem sezony Jizerská padesátka ČSOB Pojišťovny, která se jede 13. ledna. Bude tam obhajovat loňské vítězství.

„Jizerskou je obtížné vyhrát. Já jsem se o to pokoušel od roku 2001, kdy jsem to vyhrál poprvé, ale tehdy nebyla taková konkurence,“ říká Řezáč.

„Vloni to byl závod číslo jedna, jsem rád, že se mi to podařilo. V příštím roce to nebude vůbec jednoduché. Nedokážu říct, jestli budu na stupních vítězů. Vyhrát dřív bývalo jednodušší.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud