Hynek Preisler
12. ledna 2014 • 16:19

Pěšky, na lyžích i na kole... Jizerská padesátka se přeci jen konala

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Občas to pořádně drhlo. „Nějaké skluznice mi na lyžích ještě zůstala,“ smála se vítězka „neoficiální“ Jizerské padesátky Zuzana Kocumová, která padesát kilometrů ujela-uběhla za 3 hodiny a 45 minut.



Bývalá česká reprezentantka se na trať legendární Jizerské padesátky vydala spolu s asi dalšími třemi stovkami nadšenců (část na lyžích, někdo pěšky i na kole), přestože oficiální 47. ročník Jizerské padesátky museli pořadatelé kvůli špatným sněhovým podmínkám v pondělí odvolat. Stalo se tak teprve popáté v historii závodu napříč Jizerskými horami.

Jizerská padesátka se přeci jen konala, i když jen její neoficiální ročník
Video se připravuje ...

„Samozřejmě jsem už padesátku jela za lepších sněhových podmínek, ale na druhou stranu to mělo své kouzlo, které při normálním masovém závodu nezažijete. Tam je člověk nervózní a řeší, zda dobře namaže či jestli bude mít alespoň stejně rychlé lyže jako soupeři. Tady se spíše řešilo, zda ještě těch dalších deset metrů má člověk přejet nebo se už musí zout a běžet bez lyží. Bylo to hrozně hezké,“ užívala si Kocumová, který „padinu“ absolvovala již popáté.

Jejím rekordem je třetí místo. „Teď jsem byla asi o hodinu pomalejší,“ říká Kocumová. Zhruba 35 kilometrů jela na lyžích, zbývajících 15 po svých.
Na startu nechyběl ani 72letý Ladislav Míka, který ještě ani jednu J50 nevynechal! Letos jel na koloběžce. „Nad Kristiánov, kde je až sníh, bych pěšky už nedošel, protože mám problémy s kolenem,“ vysvětlil.

„Potvrdilo se, jak velkým fenoménem Jizerská 50 je a jak silný příběh stojí za jejím počátkem,“ přiznal Marek Tesař z pořádající agentury Mather Activation. Závod se jezdí jako Memoriál expedice Peru 1970, kde zahynulo 14 členů expedice pod kamennou lavinou. Horolezci se závodu v roce 1970 zúčastnili. Letos se vzpomínalo i na horolezce Zdeňka Hrubého, který vloni tragicky zahynul.

„Horolezci a Jizerská 50 patří neoddělitelně k sobě, proto mám velkou radost, že si pořadatelé na Zdeňka vzpomněli. Byl to skvělý člověk a je vidět, že to tady lidé ocenili,“ pověděl přítel Hrubého Jan Bloudek.
Kromě ceremonie na památku horolezců se uskutečnil v sobotu večer na zaplněném libereckém náměstí Dr. E. Beneše ČEZ SkiFest s koncertem kapely MIG 21. Její frontman Jiří Macháček nezklamal a po hodinovém vystoupení se s diváky vtipně rozloučil: „The snow must go on!“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud