Marek Stodůlka
25. ledna 2021 • 18:12

Co (ne)víte o Poirierovi: vražedné kopy, útrapy z mládí i šest proher

Vstoupit do diskuse
0
  • Dustin Poirier soupeře ubil ve 2. koleDustin Poirier soupeře ubil ve 2. koleFOTO: Reuters

    Podceňován neprávem. Dustin Poirier ukázal ve střetu s Conorem McGregorem, že je bojovníkem světové úrovně. Kdyby nezápasil s takovou mediální hvězdou, ale s řadovým ranařem Irových kvalit, dost možná by byl považován za favorita. Najít ve hře dvaatřicetiletého Američana s přezdívkou „Diamant“ slabou stránku téměř nejde, zkušeností má na rozdávání a jeho kadence úderů? Ta se dá porovnávat s automatickou střelnou zbraní.

  • 6.44

    Zvláštní číslo. Označuje počet úderů za minutu. V podstatě to znamená, že Poirier má ve svých rukou kulomet a každých cca deset vteřin zasáhne soupeře tak, že to pořádně cítí. V lehké váze, v níž bojuje, je na tom z UFC líp už jenom Justin Gaethje, který této statistice vévodí napříč všemi divizemi. I v zápase s Conorem McGregorem ukázal Poirier, že kadence úderů je jednou z největších zbraní v jeho arsenálu. Američan soupeře sice přestřílel o jediný úder, Ir ale zasahoval krátké rány v klinči, které nemohly ničím ohrozit. V tabulce signifikantních úderů tak svítilo 48:29 pro Poiriera. 

    Dustin Poirier ubil Conora McGregora ve 2. kole Dustin Poirier ubil Conora McGregora ve 2. koleFoto Reuters

  • Tahák pro lidi

    Zůstane Conor McGregor největší hvězdou světového MMA? Nepochybně. Prodalo by se ale tolik přenosů, kdyby jeho soupeřem byl někdo jiný než Poirier? Určitě ne. Ten totiž táhne lidi k obrazovkám už dlouho. Ještě aby ne, sympaťák s výbornými zápasy, který se snaží dostat k titulu v divizi plné hvězd, to vidět chcete. A uvědomuje si to také samotná UFC, proto jeho posledních sedm bitev nasadilo jako finiš galavečera. Připsal si hlavní duel například na akcích UFC 242, kde padl s Chabibem Nurmagomedovem, nebo UFC 236, kde pro změnu přetlačil Maxe Hollowaye na body.

    Dustin Poirier a Conor McGregor si pohlédli po vážení zblízka do obličejů Dustin Poirier a Conor McGregor si pohlédli po vážení zblízka do obličejůFoto Reuters

  • Držitel černého pásu

    Možná nebudete souhlasit, ale právě rodák z Lafayette byl nejblíž k tomu, aby přemohl neporazitelného Nurmagomedova. Při jednom z pokusů o strh totiž Rus neuhlídal hlavu, a tak skončil v „objetí“ soupeře. Poirier tiskl, jak se dalo, nepodařilo se mu ale gilotinu utáhnout dostatečně, zkušeností z brazilského jiu-jitsu má přitom na rozdávání. Boji na zemi se věnuje už téměř patnáct let a na konci roku 2017 obdržel černý pás právě v brazilském umění. Dostal jej od dlouhodobého trenéra a bývalého zápasníka UFC Tima Creudera. 

    Chabib Nurmagomedov vyhrál nad Dustinem  Poirierem uškrcením ve třetím kole. Chabib Nurmagomedov vyhrál nad Dustinem Poirierem uškrcením ve třetím kole.Foto Nova Sport 2

  • Bojovník srdcem

    Otřepaná fráze, urvat vítězství srdcem. U Poiriera ale platí dvojnásob. Nejen, že disponuje obrovským odhodláním posouvat vlastní limity a plnit výzvy, ale i jeho srdeční sval pracuje skvěle. V dlouhých zápasech vyniká, a když se časomíra přehoupne přes třetí kolo, zřídkakdy prohraje. Vlastně neuspěl pouze jednou, před téměř devíti lety, kdy si nepohlídal nezvyklé škrcení. Na pět kol ale v neuvěřitelných bitvách udolal Dana Hookera nebo Maxe Hollowaye. I když má někdy pomalejší rozjezd, jako by se nedokázal unavit a stále stupňuje tempo. I proto při výhře nad McGregorem překvapil. Čekalo se, že postupem času může přebírat otěže střetnutí, ale knockout už ve druhém kole? To ne. 

    Tohle čekal málokdo! Dustin Poirier slaví výhru nad Conorem McGregorem. Tohle čekal málokdo! Dustin Poirier slaví výhru nad Conorem McGregorem.Foto Reuters

  • 27

    V kleci už Američana nic nepřekvapí. Když takovou dobu bojujete na nejvyšší úrovni, zvyknete si na všechno. Po sedmadvaceti zápasech pod hlavičkou UFC už počítáte s několika možnými průběhy souboje a dokážete se jim skvěle adaptovat. Poirier jich má tedy přímo pod nejslavnější ligou dvacet pět, další dva si ale připsal pod WEC, v té době dceřinou organizací, kde nastupovaly všechny velké hvězdy. Proplul napříč pérovou i lehkou divizí a utkal se s největšími jmény sportu. Porazit bojovníky jako Justin Gaethje, Eddie Alvarez, Max Holloway nebo nově Conor McGregor? Takovým resumé se může chlubit málokdo. 

    Dustin Poirier porazil Conora McGregora TKO ve 2. kole Dustin Poirier porazil Conora McGregora TKO ve 2. koleFoto Repro Premier Sport

  • Vražedné kopy

    Proč Poirier zvítězil nad McGregorem? Protože mu okopal nohu natolik, že se na ni Ir nemohl téměř postavit. „Moje noha je úplně mrtvá,“ pronesl poražený na tiskové konferenci. „Měl jsem pocit, že jsem ty kopy bránil, ale nedá se nic dělat. Dustin odvedl úžasnou práci.“ Američan byl první, komu se podařilo tuto taktiku aplikovat. Irův boxerský postoj k tomu přitom přímo vybízí, nohy daleko od sebe, takže si tu přední nemůže pořádně schovat. Přesně to Poirier viděl už v prvním vzájemném souboji z roku 2014, nepodařilo se mu ale protivníka dostatečně pochroumat. Teď to bylo jiné, vydržel s McGregorem víc než jedno kolo a pomalu sesekával jeho lýtko. S každým přesným zásahem do nervů pak letěly šance Poiriera na vítězství raketovým tempem vzhůru. 

    Dustin Poirier vyniká i v kopech Dustin Poirier vyniká i v kopechFoto Profimedia.cz

  • 6

    Tolik proher nasbíral v kariéře přemožitel irské hvězdy. Ani z téhle statistiky ale nemůžete vyčíst jedinou slabou stránku, je totiž perfektně vyrovnaná. Dvakrát nezvládl silné údery a prohrál knockoutem, dvakrát jej soupeř dokázal uškrtit a dvakrát úřadovali rozhodčí, kteří nabodovali zápas pro rivaly. Perfektně to před soubojem s McGregorem vystihl šéf polské organizace KSW. „U Poiriera mě žádná slabá stránka nenapadá. Není nejlepší zápasník v určitém aspektu, ale je to komplexní bojovník obrovských kvalit,“ uvedl v anketě deníku Sport Martin Lewandowski. Nurmagomedova chce každý přestřílet v postoji, irskou hvězdu zase utrápit na zemi. Na dvaatřicetiletého Američana by se vám takto jasný recept hledal těžko. 

    Zklamaný Dustin Poirier po porážce s Khabibem Nurmagomedovem v roce 2019 Zklamaný Dustin Poirier po porážce s Khabibem Nurmagomedovem v roce 2019Foto profimedia.cz

  • Psychicky nezlomný

    Všichni světoví bojovníci se shodují na tom, že zápasy se prohrávají v hlavě. Kdo není mentálně připravený, nemá šanci vyhrát. I proto se objevovaly názory, které Poirierovy přednosti opomíjely a poukazovaly na to, že s McGregorem už v minulosti prohrál, a proto padne znovu. „Ani jsem na první zápas nemyslel. Ale každý souboj je zátěžová zkouška na psychiku. Tenhle sport je děsivý,“ vzkázal Poirier na tiskové konferenci pochybovačům. A kdo jiný by se měl umět obrnit proti nepříjemným vlivům než chlápek jako on. Celé dětství pendloval mezi matkou a otcem, od sedmnácti let bydlel sám, prožil útrapy nápravného zařízení pro mladistvé nebo výcvikových táborů. Těžká životní cesta mu připravila půdu, aby se z něj stal ještě úspěšnější bojovník, který může pravidelně porážet i ty nejlepší.

    Americký MMA bojovník Dustin Poirier Americký MMA bojovník Dustin PoirierFoto Instagram Dustina Poiriera

  • Statistika Dustina Poiriera

    Národnost: Američan

    Přezdívka: „The Diamond“ (Diamant)

    Postoj: Ortodoxní (pravák)

    Narozen: 19. ledna 1989 v Laffayete

    Děti: dcera Parker Noelle (4 roky)

    Věk: 32 let

    Výška: 175 cm

    Rozpětí paží: 183 cm

    Váha: 70 kg

    Tým: American Top Team

    Počet výher (z toho KO/TKO): 27 (13)

    Počet proher: 6

    Bilance v UFC: 21:6

    V UFC od: 18. srpna 2010 (nastupoval do WEC, organizace pod UFC)

    Signifikantní údery za minutu: 5.59*

    Obdržené signifikantní údery za minutu: 3.69*

    Strhy na zem za 15 minut: 1.75*

    Úspěšnost strhů: 41%*

    Obrana proti strhům: 69%*

    Průměrný čas zápasu: 8:55*

     

    *před zápasem s Conorem McGregorem

    *před zápasem s Conorem McGregorem

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud