11. ledna 2023 • 11:45

Loprais na Dakaru končí. Potáhne se to se mnou, řekl o úmrtí diváka

Autor: ČTK, iSport.cz
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vedl celkové pořadí kamionů na slavné Rallye Dakar, ale jedna nešťastná událost všechno zhatila. Český pilot Aleš Loprais měl v úterý v 9. etapě kolizi s divákem, který při převozu do nemocnice zemřel. „Strašně mě to mrzí a potáhne se to se mnou v životě,“ uvedl Loprais, který kvůli povinnému vyšetřování nemohl nastoupit do desáté etapy a legendární závod tak pro něho skončil.



Loprais přímo v kamionu o kolizi vůbec nevěděl. Devětašedesátiletý rallyeový fanoušek z Itálie se v okamžiku neštěstí nacházel za dunou skrytý výhledu pilota.

„Nešťastně si našel místo pod dunou a my jsme ho nikdo nezaznamenali. Tímto bych chtěl vyjádřit soustrast rodině, blízkým a kamarádům,“ řekl Loprais, jenž v úterý oslavil 43. narozeniny.

Podle informací, které Loprais dostal od pořadatelů, se divákovi udělalo dvě tři hodiny po nehodě nevolno a při transportu do nemocnice dostal infarkt.

O nehodě se dozvěděl až v bivaku, když se chystal jít spát. „Vyhasl lidský život a de facto mým přičiněním, protože já jsem točil kolečkem. Musím ale říct, že jsem o tom vůbec nevěděl. Stejně tak nikdo v posádce. Máme onboardy i externí videa, která to dokazují. Nicméně nic to nezmění na tom, že vyhasnul lidský život,“ uvedl Loprais smutně.

Tragédie pak nejspíš zhatila jeho útok na vítězství v kategorii kamionů, v závodě už nepokračuje. „Aleš Loprais se přihlásil úřadům k vyšetřování, které je v takových případech obvyklé a které mu znemožnilo start do etapy,“ uvedli pořadatelé 45. ročníku rallye. 

Lopraisův vůz jen na přívěsu zachytil také několikanásobný český účastník Dakaru Miloslav Janáček.

Podle dostupných údajů při Rallye Dakar přišlo od roku 1979 o život zhruba osm desítek lidí, přesný počet úmrtí se podle různých zdrojů liší. Závodníků bylo 27, ostatní byli členy doprovodu, novináři a diváci. V roce 1986 nepřežil v průběhu závodu havárii vrtulníku zakladatel dakarské rallye Thierry Sabine.

Kariéra Aleše Lopraise od prvních úspěchů po narozeninovou tragédii
Video se připravuje ...

Články odjinud


Články odjinud