15. srpna 2020 • 16:40

Hamilton vyhrál kvalifikaci ve Španělsku. Těsně pokořil Bottase

Autor: ČTK, apr
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kvalifikaci na Velkou cenu Španělska vyhrál šestinásobný mistr světa Lewis Hamilton. Do první řady se vedle něj v neděli postaví jeho týmový kolega z Mercedesu Valtteri Bottas. Třetí příčku obsadil na okruhu v Barceloně Max Verstappen z Red Bullu.



Hamilton zajel nejrychlejší čas 1:15,584 a Bottase porazil o 59 tisícin sekundy. Vedoucí jezdec průběžného pořadí šampionátu je v ideální pozici zaútočit na čtvrtý triumf v Barceloně za sebou a přiblížit se rekordu slavného Michaela Schumachera v počtu vítězství. Pětatřicetiletý Brit dosud v kariéře ovládl 87 závodů a od bývalého jezdce Ferrari ho dělí čtyři úspěchy.

Verstappen na třetím místě zaostal o sedm desetin. Oproti startovnímu pořadí v předchozí jubilejní Velké ceně v Silverstonu, ve které minulý týden ukončil neporazitelnost Mercedesu a posunul se před Bottase na průběžné druhé místo, si pilot Red Bullu o jednu příčku polepšil.

O další dvě desetiny zpět dojel čtvrtý Sergio Pérez. Pro jezdce stáje Racing Point to byl podařený návrat po dvou závodech, které musel vynechat po pozitivním testu na koronavirus a následné karanténě. Na páté příčce se umístil jeho týmový kolega Lance Stroll.

Až z devátého místa odstartuje Charles Leclerc. Po pozitivním záblesku s novým podvozkem v úvodním pátečním tréninku se opět nedařilo druhému jezdci Ferrari Sebastianu Vettelovi. Čtyřnásobný mistr světa nepostoupil do závěrečné části kvalifikace a do nedělního závodu, který začne v 15:10, odstartuje z jedenácté pozice.

Výsledky kvalifikace na Velkou cenu Španělska F1

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:15,584, 2. Bottas (Fin./Mercedes) -0,059, 3. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,708, 4. Pérez (Mex./Racing Point) -0,898, 5. Stroll (Kan./Racing Point) -1,005, 6. Albon (Thaj./Red Bull) -1,445, 7. Sainz (Šp./McLaren) -1,460, 8. Norris (Brit./McLaren) -1,500, 9. Leclerc (Mon./Ferrari) -1,503, 10. Gasly (Fr./Alpha Tauri) -1,552.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud