19. června 2021 • 16:58

Kvalifikaci na VC Francie ovládl Verstappen, Hamilton odstartuje z druhého

Autor: ms
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Red Bull, Mercedes, Mercedes, Red Bull. Takové bude složení prvních dvou řad na startu nedělníí Velké ceny. Stejně jako v trénincích byl na okruhu Paula Ricarda nejrychlejší Max Verstappen, na záda mu ale dýchali Lewis Hamilton a Valtteri Bottas, kterému se v letošní sezoně příliš nedaří. 



„Je skvělé startovat z pole position. Dneska se sice nezískávají body, ale byl to pro nás skvělý den. Musíme to potvrdit v závodě a připsat si dvacet pět bodů, které jsme ztratili v Baku,“ smál se nizozemský jezdec v cíli. Trochu si tak spravil chuť po Grand Prix Ázerbájdžánu, v níž mu praskla pneumatika. Od vítězství jej přitom před dvěma týdny dělilo pouhých pár kol. Naštěstí pro Verstappena ale nedokázal problémů využít Hamilton, jenž vyjel z trati a taktéž si nepřipsal jediný bod. 

Ani kvalifikační jízda ve Francii se však neobešla bez karambolů. Její první část orámovaly červené vlaječky. Hned v úvodu nezvládl ukočírovat svůj monopost AlphaTauri japonský mladík Júki Cunoda. Roztočil se a zadní částí vozu narazil do bariér. Téměř identicky havaroval pár sekund před vypršením limitu Mick Schumacher. Syn slavného závodníka Michaela, který dokázal ve Francii triumfovat osmkrát, skončil také vlastní vinou mimo trať. 

Poprvé v kariéře se mu přitom podařilo zajet takový čas, aby se probil do druhé kvalifikace. Se zničenou formulí do ní ale nemohl nastoupit, takže dnes vyjede patnáctý.

Ve druhé a třetí části už se vše obešlo bez nehod. Po trápení v tréninku, kdy z pátého místa ztrácel na Verstappena téměř vteřinu, se na přední příčky vyhoupl Hamilton. „Opravdu náročný víkend. Ani ne fyzicky jako psychicky. Měli jsme spoustu práce s tím, abychom dostali auto tam, kam jsme chtěli,“ prozradil rodák ze Stevenage. 

Hamilton kvitoval také fakt, že se na tribuny konečně v hojném počtu vrátili fanoušci. Domácí jezdci si tak užili hromadné podpory. Pierre Gasly dovezl své AlphaTauri na šestém místě, Esteban Ocon s vozem Alpine dojel devátý.

Kvalifikace na Velkou cenu Francie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Le Castellet:

1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:29,990, 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,258, 3. Bottas (Fin./Mercedes) -0,386, 4. Pérez (Mex./Red Bull) -0,455, 5. Sainz (Šp./Ferrari) -0,850, 6. Gasly (Fr./Alpha Tauri) -0,878, 7. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,997, 8. Norris (Brit./McLaren) -1,262, 9. Alonso (Šp./Alpine) -1,350, 10. Ricciardo (Austr./McLaren) -1,392.


Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud