19. března 2023 • 23:45

Red Bull slaví! Vyhrál Pérez, Verstappen letěl vpřed. Alonso nakonec třetí

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Také druhý závod nové sezony formule 1 Velkou cenu Saúdské Arábie ovládli jezdci mistrovské stáje Red Bull. Vyhrál Sergio Pérez, obhájce titulu Max Verstappen byl po startu z 15. místa druhý.



Pérez si po startu z pole position dojel pro páté prvenství v kariéře. Verstappen, který se v kvalifikaci potýkal s technickými problémy, na druhé příčce zaostal o pět sekund a díky nejrychlejšímu kolu udržel před Pérezem o bod vedení v šampionátu.

Třetí skončil jednačtyřicetiletý Fernando Alonso z Aston Martinu. Nejstarší pilot ve startovním poli původně po závodě dostal desetivteřinový trest a klesl na čtvrtou příčku, po odvolání ale byla penalizace zrušena.

George Russell z Mercedesu se z posunu na třetí pozici radoval jen pár hodin. Alonso si připsal jubilejní 100. umístění na pódiu, což před ním dokázali pouze sedminásobní mistři světa Lewis Hamilton (191) s Michaelem Schumacherem (155) a Sebastian Vettel (122), Alain Prost (106) a Kimi Räikkönen (103).

Dvojnásobný mistr světa Alonso byl potrestán za to, že si při zastávce v boxech chybně odpykal pětisekundový trest za špatné postavení na startu. Stáj však při odvolání předložila nové důkazy a hned sedm případů, kdy týmy za stejný postup trest nedostaly.

Fernando Alonso nakonec může slavit třetí místo ve Velké ceně Saúdské Arábie
Fernando Alonso nakonec může slavit třetí místo ve Velké ceně Saúdské Arábie

Alonso ještě před odvoláním zkritizoval postup Mezinárodní automobilové federace FIA. „Moc mě to (trest) netrápí. Byl jsem na pódiu, fotil jsem se s trofejí, slavil s šampaňským a teď mám akorát o tři body méně,“ prohlásil španělský pilot.

„Myslím, že větší zklamání je špatná práce FIA než to, jak jsme dopadli. Nemůžete někoho potrestat 35 kol po zastávce v boxech. Měli dost času nám o tom říct. Kdyby to udělali, mohl jsem zrychlit a třeba si udělat jedenáctisekundový náskok na auto za mnou,“ dodal.

Pérezovi sice nevyšel start a na první místo se dostal Alonso, ale o tři kola později si mexický pilot vzal vedení zpět a bez problémů ho udržel až do konce. Třiatřicetiletý pilot si připsal první vítězství od říjnového triumfu v Singapuru.

Dominanci Red Bullu potvrdil i Verstappen, který kvůli technickým problémům nedokončil druhou část sobotní kvalifikace. Dvojnásobný mistr světa sice odstartoval z 15. pozice, ale v polovině závodu už byl druhý.

V posledním kole navíc Verstappen zajel nejrychlejší kolo a díky bonusovému bodu udržel vedení v šampionátu. Vítěz úvodní Velké ceny Bahrajnu má 44 bodů, Pérez 43, třetí je Alonso s 30 body.

Velká cena Saúdské Arábie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Džiddě:

1. Pérez (Mex./Red Bull) 1:21:14,894, 2. Verstappen (Niz./Red Bull) -5,355,  3. Alonso (Šp./Aston Martin) -20,728, 4. Russell (Brit./Mercedes) -25,866, 5. Hamilton (Brit./Mercedes) -31,065, 6. Sainz (Šp./Ferrari) -35,876.
Nejrychlejší kolo: Verstappen.

Průběžné pořadí MS (po 2 z 23 závodů): 1. Verstappen 44, 2. Pérez 43, 3. Alonso 30, 4. Sainz 20, 5. Hamilton 20, 6. Russel 18.
Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 87, 2. Aston Martin 38, 3. Mercedes 38, 4. Ferrari 26, 5. Alpine 8, 6. Alfa Romeo 4, 7. Haas 1, 8. Williams 1.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud