28. května 2023 • 16:50

VC Monaka zamotal déšť, Verstappen přesto vítězí, překvapení na bedně

Autor: mrs
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Seznam pilotů, kteří dokázali vyhrát legendární Velkou cenu Monaka, se rozšířil o nové jméno. Pro své historicky první vítězství na trati v Monte Carlu si dojel Max Verstappen. Nizozemského pilota doplnili na stupních vítězů Fernando Alonso a Esteban Ocon. Francouzský pilot týmu Alpine byl diváky navíc zvolen i jezdcem dne.



Nedělní Velká cena Monaka by se dala rozdělit na dvě části. Tou první bylo tradiční kroužení v úzkých uličkách, které příliš vzrušujících momentů nepřineslo. Diváky však vytrhla ze spánku druhá polovina závodu, během které zasáhl trať hustý déšť.

Lídr šampionátu Max Verstappen odstartoval z pole position, ujal se vedení a zdálo se, že půjde o další bezproblémové vítězství. Jenže v 51. kole přišly první kapky, které se rázem proměnily doslova v liják. Na mokré vozovce piloti začali ztrácet kontrolu a monoposty se stávaly neovladatelnými.  Strhnul se chaos, během něhož přicházely jak na běžícím páse nárazy do bariér, kolize se soupeři a výjezdy mimo trať. Navzdory tomu, že se sám Verstappen několikrát dostal do drobného kontaktu se zdí, dokázal udržet náskok a šachovnicovou vlajku viděl jako první.

„Neuvěřitelně to klouzalo, párkrát jsem i lízl stěnu. Bylo to extrémně obtížné, ale to je Monako. Je super vyhrát takový závod,“ radoval se vítěz.

Jako druhý do cíle dorazil Alonso, kterému vzala šanci bojovat o prvenství dvojitá zastávka v boxech. Když začínalo pršet, boxová zídka rozhodla, že pilot přezuje na nové gumy do sucha. To, co vypadalo jako pár kapek, se ovšem za několik okamžiků změnilo v průtrž. Tým proto povolal Alonsa do boxů znovu. Tentokrát již zvolili pneumatiky do přechodných podmínek.

„Když jsem zastavil, pršelo jen v páté a v sedmé zatáčce. Zbytek trati byl zcela suchý. Podle naší předpovědi to měla být jen krátká přeháňka, pár kapek deště. Nečekali jsme, že bude pršet tak intenzivně,“ obhajoval rozhodnutí týmových stratégů Alonso.

Jako třetí dojel do cíle Esteban Ocon, pro kterého se jedná teprve o třetí umístění na stupních vítězů v kariéře. Úspěch přišel jen pár dnů poté, co generální ředitel týmu Alpine Laurent Rossi kritizoval nevalné týmové výsledky. „Udělali jsme spoustu chyb, a když se k tomu přidá slabší výkonnost a provozní omyly, je z toho velmi těžká pozice. Čeká nás náročný rok. Nechci se vzdávat předčasně, ale několik věcí se musí změnit,“ vyčítal týmu. Ocon na tiskové konferenci před víkendem v Monaku odmítl slova svého šéfa komentovat. Třetí místo v Monte Carlu je však na kritiku patrně tou nejlepší odpovědí.

Velká cena Monaka, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Monte Carlu:

1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:48:51,980, 2. Alonso (Šp./Aston Martin) -27,921, 3. Ocon (Fr./Alpine) -36,990, 4. Hamilton -39,062, 5. Russell (oba Brit./Mercedes) -56,284, 6. Leclerc (Mon./Ferrari) -1:01,890.

Nejrychlejší kolo: Hamilton.

Průběžné pořadí MS (po 6 z 23 závodů): 1. Verstappen 144, 2. Pérez (Mex./Red Bull) 105, 3. Alonso 93, 4. Hamilton 69, 5. Russell 50, 6. Sainz (Šp./Ferrari) 48.

Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 249, 2. Aston Martin 120, 3. Mercedes 119, 4. Ferrari 90, 5. Alpine 35, 6. McLaren 17, 7. Haas 8, 8. Alfa Romeo 6, 9. AlphaTauri 2, 10. Williams 1.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud