24. srpna 2020 • 12:24

Hvězda předešla tragédii. Seskok z nebrzdící motorky v 227 km/h

Autor: apr
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zachránil si život, nebo minimálně předešel jakýmkoliv zraněním. Závodník MotoGP Maverick Viňales v nedělní Velké ceně Štýrska duchapřítomně seskočil ze své nebrzdící motorky, která v daný moment jela rychlostí 227 km/h. Pár sekund na to skončila v plamenech.



Další děsivý moment přinesly závody MotoGP na Red Bull Ringu. Před týdnem na tomto okruhu ve Velké ceně Rakouska stáli všichni svatí nad Valentinem Rossim, kolem kterého prosvištěly motocykly Franka Morbidelliho a Johanna Zarca po jejich kolizi. Italský velikán se v tu chvíli doslova podruhé narodil.

Nedělní závod, tentokrát nazvaný Velká cena Štýrska, musel být dokonce přerušen po nehodě Mavericka Viňalese, který byl v daný moment na 13. místě. Jeho stroji vypověděly službu v 17. kole brzdy a malér byl na světě. Nebýt jezdcovy duchapřítomnosti, mohlo vše dopadnout tragicky.

Viňales na konci cílové rovinky, před první ostrou zatáčkou, v rychlosti 227 km/h seskočil ze sedla. Riskantním, ale v daný moment maximálně správným řešením, předešel zraněním, možná si i zachránil život. Nekontrolovatelná motorka sice následně mírně rychlost ztratila, přesto v 180 km/h vlétla do bariéry a začala hořet.

„Maverickův problém, pokud se nemýlím, byl v tom, že v předešlém závodě měli všichni jezdci přehřáté brzdové destičky a třmeny. Brembo dodalo pro tento závod větší, ale jediní, kdo je nepoužili, byli Joan Mir a právě Maverick, kteří využili menší kotouče. Věděl, že ho brzdy značně zlobí už několik kol předtím. Dokonce kvůli tomu zvedal ruku. Bylo by normální zajet do boxů. Nechápu, proč v závodě pokračoval. Určitě to probereme na příštím zasedání bezpečnostní komise,“ uvedl po závodě Álex Rins, jenž si dojel pro 6. místo.

„V úvodu jsem byl celkem rychlý a cítil se fantasticky. Povedlo se mi předjet Doviho (Andreu Doviziosa), ale na rovince mi to snadno vrátil. Čekal jsem, až se dostanu do rytmu, ale začal jsem ztrácet tlak v předních brzdách. Jednou jsem dokonce vyjel z dráhy. Tři kola jsem jel hodně pomalu, pak se mi povedlo zrychlit, ale následně mě zase začaly trápit brzdy a ostatní mě předjížděli. Najednou byly brzdy opět dobré a já začal stahovat jezde přede mnou. Z ničeho nic ale jedna z brzd explodovala, takže nebylo možné nic jiného dělat,“ popsal chvíle před havárií Viňales a dodal, že nic podobného dosud nezažil.  

Po pár minutách byl závod znovu rozjet a pro vítězství si překvapivě dojel Portugalec Miguel Oliveira, který v dramatickém závěru předjel  Jacka Millera i Pola Espargara. 

Motorka Mavericka Viňalese v plamenech
Motorka Mavericka Viňalese v plamenech

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud