Ivo Pospíšil
24. října 2020 • 16:30

MotoGP oslnil Joan Mir(acle)! Od skateboardu pro titul s kurzem 1:125

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stačí doplnit jen jedno písmenko a zaměníte ho za slavného sochaře a malíře. Na druhou stranu se i on stal  „slavným světovým umělcem“. Umělcem na motorce! Jmenuje se Joan Mir a je nečekaným šampionem MotoGP. V dětství válel na skateboardu a jeho otec provozuje obchod se skejťáckým zbožím.



Projít si nyní předsezonní kurzy na favorita letošního MotoGP, možná byste se divili. Absolutní favorit Marc Márquez s 1:1,5? Ten se stále ještě nevrátil po zranění ruky. Jeho dlouholetý rival Andrea Dovizioso s kurzem 1:9? Ten na své Ducati podává střídavé výkony. Nebo Valentino Rossi s 1:22? Ten nedokončil několik závodů a do dvou závodů například nenastoupil kvůli pozitivnímu testu na koronavirus.

Ne, ne, letošní sezona je jedna velká show plná překvapení. A na samotné špici se nově vyhřívá závodník, na nějž byl před sezonou kurz 1:125. Španěl Joan Mir se Suzuki! 

Joan Mir podává v aktuální sezoně jedny z nejvyrovnanějších výkonů
Joan Mir podává v aktuální sezoně jedny z nejvyrovnanějších výkonů

Přidat k jeho příjmení písmenko „ó“, bavíte se o slavném malíři a sochaři Joanu Miróvi. Jenže tohle je úplně jiný borec.

Ač při letošní vyrovnané sezoně má na svém kontě jediné vítězství, jeho výkony jsou jedny z nejstabilnějších. Nedojel jen v GP Španělska a Česka, jinak sbírá pravidelně body. V první GP Valencie urval i své první vítězství. A po nedělním sedmém místě tak završil svou cestu na samotný trůn

JOAN MIR

Narozen: 1. září 1997 (23 let)

Národnost: Španělsko

Současný tým: Team Suzuki Ecstar

Číslo motocyklu: 36

Největší úspěchy: Mistr světa v kubatuře Moto3 (2017), mistr světa v kubatuře MotoGP (2020)

Když mu bylo deset let, býval i nadějným jezdcem na skateboardu či kolečkových bruslích. Na internetu dodnes koluje video, v němž vám v pohodě předvede na prkně nejrůznější triky. A jeho otec doteď provozuje na Mallorce skejťácký obchod. „Jenže jsem vevnitř tušil, že to není ten můj pravý obor,“ vyprávěl.

A když se pak na Mallorce seznámil s otcem pětinásobného mistra Jorgeho Lorenza, Chichem, přešel na motorky. Za hlavní vzory si zvolil… Valentina Rossiho a Rafaela Nadala. „Jsou to pravé superstar, od kterých se mohu hodně naučit,“ měl jasno Mir, který se následně stal i členem slavné Cuna de Campeones a před pěti lety debutoval v MS.

Jeho nástup byl od začátku silný, hned ve svém druhém roce vyhrál titul v Moto3 a nyní, při své druhé sezoně v MotoGP, senzační triumf i zde. Stal se prvním mistrem světa na Suzuki od roku 2000, kdy naposledy zvítězil Kenny Roberts jr.

"Neuvěřitelné, tohle je Superneděle," glosovali to i zástupci F1 jen pár hodin poté, co slavili u sebe svého šampiona Lewise Hamiltona

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud