Marek Stodůlka
22. července 2021 • 11:55

Neočkovaný lékař? Každého věc, míní atleti. Někteří také letí bez vakcíny

Vstoupit do diskuse
14
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Linka s atlety, kteří budou reprezentovat Českou republiku na olympijských hrách v Tokiu, je právě na cestě do Japonska. Obavy, aby se v letadle nešířil koronavirus, panují. Stejně tomu totiž bylo u speciálu, v němž se nejspíš nedodržovala veškerá opatření. Prvním pozitivním byl neočkovaný lékař Vlastimil Voráček, následně se nákaza potvrdila u trenéra Simona Nausche, stolního tenisty Pavla Širučka a plážových volejbalistů Ondřeje Perušiče s Markétou Nausch Slukovou. Rozhodnutí neprodělat vakcinaci ale Voráčkovi atleti nevyčítají. Třeba premiér Andrej Babiš naopak ano.



Veřejnosti vadí zejména fakt, že ortoped Vlastimil Voráček vyrazil na Hry, přestože nebyl očkován. „Všude přesvědčujeme lidi, aby se naočkovali. A tady lékař naší delegace není naočkován. Je to hlavně nefér vůči sportovcům, kteří bohužel asi nebudou moci nastoupit,“ uvedl například premiér Andrej Babiš.

Atleti, kteří se na olympiádu chystají, mají ale odlišný názor. „Sám nejsem očkovaný, snažím se dělat maximum. Asi už jsem něco málo prodělal, naštěstí to nebylo nic vážného. Věřím ve svoji imunitu a zdravej rozum,“ tvrdí koulař Tomáš Staněk. „Doufám, že když budu dodržovat všechny protokoly, mít všude roušku a nedostávat se do kontaktu s ostatními, tak to bude v pohodě a předvedu dobrý výkon.“

Průvodce OH Tokio 2021: Krpálek v domově juda, Seemanová dá finále
Video se připravuje ...

Stejně se na situaci dívají i běžci Kristiina Mäki a Pavel Maslák. „Je to každého věc, jestli se nechá očkovat, nebo ne. Jsou i případy, že naočkovaní lidi se taky nakazí, takže to podle mě nemá takový vliv,“ tvrdí finská rodačka reprezentující Českou republiku. „Je to jeho věc a názor, jestli se nechá očkovat nebo ne,“ souhlasí Maslák.

Že sportovci se pro vakcíny nehrnuli, potvrzují i slova Nikoly Ogrodníkové. Oštěpařka z Ostravy totiž prozradila, že ani ona se nenechala očkovat. „Každý je svobodný sám za sebe a s očkováním se může rozhodovat, jak chce. Nikoho neodsuzuji a přiznám se, že taky nejsem očkovaná,“ řekla třicetiletá atletka.

ONLINE PŘENOS - Olympiáda minutu po minutě
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Adam Ondra Adam Ondra COVID-19 COVID-19 Jiří Prskavec Jiří Prskavec Josef Dostál Josef Dostál Lukáš Krpálek Lukáš Krpálek Markéta Vondroušová Markéta Vondroušová Program dne Program dne
Obnovit
Zprávy ze dne 6. 8. 2021
23:00
6. 8. 2021
Program dne

ATLETIKA: V Japonsku je 6 ráno, ale v Sapporu právě odstartoval maraton žen! Do závodu se vydaly i tři české běžkyně - Marcela Joglová, Tereza Hrochová a Eva Vrabcová Nývltová.

Zprávy ze dne 6. 8. 2021
22:55
6. 8. 2021
Program dne

Česká olympijská účast v sobotu na OH v Tokiu:

  • 23:00 atletika - maraton ženy (cíl): Joglová, Hrochová, Vrabcová Nývltová
  • 0:30 golf - ženy - závěrečné 4. kolo: Spilková
  • 2:44 rychlostní kanoistika - semifinále C1 1000 m muži: M. Fuksa
  • 7:30 moderní pětiboj - muži: Kuf, Vlach
  • 8:48 dráhová cyklistika - keirin muži: Bábek
  • 13:00 atletika finále - oštěp muži: Vadlejch, Veselý
Zprávy ze dne 6. 8. 2021
17:08
6. 8. 2021
 

PLÁŽOVÝ VOLEJBAL: Markéta Nausch Sluková přijde kvůli karanténě po onemocnění covidem-19 také o evropský šampionát. Český volejbalový svaz to dnes oznámil v tiskové zprávě. Sluková kvůli koronaviru nemohla hrát na olympijském turnaji v Tokiu, v příštím týdnu ve Vídni ji po boku Barbory Hermannové nahradí Marie-Sára Štochlová.

„Po příletu do Česka můžeme kvůli českým zákonům ukončit karanténu v pátek (dnes) a s dalšími lékařskými prohlídkami začít nejdříve v pondělí. Jenže holky spolu netrénovaly už tři týdny a náš první zápas by se odehrál už ve středu. Proto jsme se rozhodli, že Markétu na mistrovství Evropy nahradí Marie-Sára Štochlová,“ prohlásil trenér a manžel Slukové Simon Nausch.

Vstoupit do diskuse
14
Články odjinud


Články odjinud