iSport.cz
28. července 2021 • 16:15

Česko - Francie 77:97. Šance na postup se snižují, favorit zápas ovládl

Autor: iSport.cz, Martin Hašek
Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jsou na hřišti především proto, aby ukázali pořádnou show. A čeští basketbalisté ji zprvu v druhém zápase olympijského turnaje s Francií předváděli. Originální palba osmi trojek během první čtvrtiny pobavila. Pak přišla tvrdá realita proti neúprosnému soupeři. Porážka 77:97 znamená pád na třetí místo základní skupiny a pokles nadějí na postup do čtvrtfinále. Ty však před sobotním mačem s USA stále trvají.



Michael Jordan je jeho vzor. A Jakub Šiřina minimálně 34 sekund hrál jako on. Z pravého rohu prohnal obroučkou jednu trojku. A když se hra za chviličku otočila a čas do konce první čtvrtky už zběsile pádil, poslal Francouzům před klaksonem ještě jednu. Bonsoir!

Po deseti minutách byl český tým ve skóre vepředu o šest bodů především díky takovýmhle střelám, které na favorita z dálky padaly jako meteority. Z osmadvaceti bodů za první čtvrtinu jich bylo hned 24 za osm úspěšných trojek.

„Vstup byl z naší strany výjimečný, ojedinělý, a zaskočil i Francouze,“ komentoval tu kanonádu trenér Michal Ježdík ve studiu webu iSport.cz v Praze.

V Tokiu zatím francouzský kouč Vincent Collet dumal, co s těmi Čechy.

„Osm trojek z devíti? To je fakt něco!“ smál se po zápase. „Věděli jsme, že je to dobrý tým. Ale my jsme nepanikařili. Minutu po minutě jsme se lepšili.“

Dělostřelecký začátek byl euforický. Kromě Šiřiny si dvě trojky v rychlém sledu střihli i Tomáš Satoranský, David Jelínek a dokonce také pivot Ondřej Balvín. Český tým ale udělal z nouze ctnost, protože z perimetru byl nucen pálit kvůli těsné obraně pod košem, kde hrozila obrovitá postava defenzivního specialisty Rudyho Goberta.

„Začali jsme dobře, zvenku. A skončili OK. Ale mezi tím jsme měli hodně ztrát,“ hodnotil reprezentační trenér Ronen Ginzburg. „Respekt hráčům, že se nevzdali. Francie je jeden z nejlepších celků v Evropě.“

Kouzlo pominulo a Francouzi si šli tvrdě za svým. Soupeře dál trápili kousavou obranou a narůstající chyby tvrdě trestali. Těsně před půlí sebrali Čechům míč hned na začátku jejich útoku a Nando de Colo byl na druhé straně hřiště tak rychle, že měli uklízeči s hadry leštící původně opuštěný prostor pod košem co dělat, aby na poslední chvíli zmizeli zpátky do autu.

„Francie je jeden z nejlepších týmů na turnaji. Mají na to vyhrát olympiádu,“ chválil protivníka Jan Veselý, s devatenácti body nejlepší český střelec. „Pro nás je skvělá zkušenost proti takovému týmu hrát. Nikdy se nevzdáváme. Jsme rádi, že tady můžeme být.“

Reprezentace stále není v nejlepší kondici poté, co před odletem na olympiádu museli někteří hráči do karantény kvůli nejasným výsledkům koronavirových testů.

„Nebyl to náš nejlepší výkon. Máme problémy, o kterých nikdo neví. Nemohli jsme trénovat,“ uvedl Ginzburg na tiskovce po zápase s Francouzi. „Jde o částečná omezení v tréninku, která souvisejí s tím, že tým přilétal na více částí a sešel se až těsně před prvním zápasem. A navíc v některých dnech je možné trénovat jen jednou a ne úplně v časech, které bychom si přáli pro herní rytmus, což samozřejmě není pro souhru týmu ideální. Ale s tím se prostě musíme srovnat,“ uvedla mluvčí ČOV Barbora Žehanová.

Porážka s Francií o dvacet bodů zhoršila šance týmu na postup do čtvrtfinále olympijského turnaje. Česko spadlo ve skupině A na třetí místo a k jistotě play off potřebuje v sobotním posledním zápase základní části maličkost – porazit Spojené státy americké.

„Je těžké proti nim hrát. Prohráli zápas s Francií, takže jsem si docela jistý, že nechtějí další překvapení. Dáme do toho všechno, nemáme co ztratit. Budeme hrát naši hru a užijeme si, že proti nim můžeme nastoupit,“ řekl Veselý.

Šance na postup existuje i při porážce, protože Česko má díky vítězství nad Íránem jisté třetí místo ve své skupině. Muselo by ale mít lepší skóre než aspoň jeden další tým na třetí příčce ve zbylých dvou skupinách.

e ještě snažil zmírnit porážeku, pod 20 bodů už se ale český tým nedostal.

ČR - Francie 77:97 (28:22, 40:51, 56:77)
Body ČR: Veselý 19, Balvín 18, Auda, Satoranský oba 14, Šiřina, Jelínek oba 6, Bohačík, Schilb, Sehnal, Vyoral všichni 0.
Nejvíce bodů Francie: Fournier 21, De Colo 17, Poirier 14.
Fauly: 11:19. Trestné hody: 16/7 - 10/8. Trojky: 8:13. Doskoky: 26:35.

Čeští basketbalisté na Francii nestačili. Co se povedlo a v čem Satoranský a spol. za soupeřem zaostali?
Video se připravuje ...

Skupina A

Z V VP PP P Skóre B

ONLINE PŘENOS - Olympiáda minutu po minutě
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Adam Ondra Adam Ondra COVID-19 COVID-19 Jiří Prskavec Jiří Prskavec Josef Dostál Josef Dostál Lukáš Krpálek Lukáš Krpálek Markéta Vondroušová Markéta Vondroušová Program dne Program dne
Obnovit
Zprávy ze dne 15. 7. 2021
23:24
15. 7. 2021
 

TENIS: Světová jednička Srb Novak Djokovič se zúčastní olympijských her v Tokiu, které řada hvězd vynechá. Své rozhodnutí dnes oznámil na Twitteru. Vítěz všech tří dosavadních letošních grandslamů start v Tokiu zvažoval po nedávném zpřísnění opatření proti šíření koronaviru, kvůli kterým nebudou v hledištích ani domácí fanoušci, a dalším omezení počtu doprovodu. Nakonec ale do Tokia vyrazí. Pod pěti kruhy se Djokovič představí počtvrté, jeho nejlepším výsledkem je bronz z Pekingu 2008. Před pěti roky v Riu de Janeiro ho překvapivě hned v prvním kole vyřadil Argentinec Juan Martín del Potro.

Zprávy ze dne 15. 7. 2021
21:45
15. 7. 2021
COVID-19

BASKETBAL: Americký basketbalista Bradley Beal přijde o start na olympijských hrách v Tokiu. Z týmu vypadl kvůli opatřením proti šíření koronaviru.

Zprávy ze dne 15. 7. 2021
18:36
15. 7. 2021
 

TENIS: Tokijský turnaj přišel o další hvězdu. „Moje tělo potřebuje po posledních náročných týdnech odpočinek,“ napsala na sociální sítě bývalá světová jednička Angelique Kerberová a vzdala se účasti v  německém týmu. 

Zprávy ze dne 15. 7. 2021
13:14
15. 7. 2021
 

ATLETIKA: Dvojnásobná mistryně světa na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová nepojede na olympijské hry v Tokiu. Kvůli achilovce nemohla trénovat a není v dobré formě. Čtyřiatřicetiletá atletka letos kvůli zranění zad a achilovky vůbec nezávodila. V kariéře chce pokračovat. Více čtěte ZDE>>>

Zuzana Hejnová na Zlaté tretře 2020

 

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud