iSport.cz
28. července 2021 • 16:15

Česko - Francie 77:97. Šance na postup se snižují, favorit zápas ovládl

Autor: iSport.cz, Martin Hašek
Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jsou na hřišti především proto, aby ukázali pořádnou show. A čeští basketbalisté ji zprvu v druhém zápase olympijského turnaje s Francií předváděli. Originální palba osmi trojek během první čtvrtiny pobavila. Pak přišla tvrdá realita proti neúprosnému soupeři. Porážka 77:97 znamená pád na třetí místo základní skupiny a pokles nadějí na postup do čtvrtfinále. Ty však před sobotním mačem s USA stále trvají.



Michael Jordan je jeho vzor. A Jakub Šiřina minimálně 34 sekund hrál jako on. Z pravého rohu prohnal obroučkou jednu trojku. A když se hra za chviličku otočila a čas do konce první čtvrtky už zběsile pádil, poslal Francouzům před klaksonem ještě jednu. Bonsoir!

Po deseti minutách byl český tým ve skóre vepředu o šest bodů především díky takovýmhle střelám, které na favorita z dálky padaly jako meteority. Z osmadvaceti bodů za první čtvrtinu jich bylo hned 24 za osm úspěšných trojek.

„Vstup byl z naší strany výjimečný, ojedinělý, a zaskočil i Francouze,“ komentoval tu kanonádu trenér Michal Ježdík ve studiu webu iSport.cz v Praze.

V Tokiu zatím francouzský kouč Vincent Collet dumal, co s těmi Čechy.

„Osm trojek z devíti? To je fakt něco!“ smál se po zápase. „Věděli jsme, že je to dobrý tým. Ale my jsme nepanikařili. Minutu po minutě jsme se lepšili.“

Dělostřelecký začátek byl euforický. Kromě Šiřiny si dvě trojky v rychlém sledu střihli i Tomáš Satoranský, David Jelínek a dokonce také pivot Ondřej Balvín. Český tým ale udělal z nouze ctnost, protože z perimetru byl nucen pálit kvůli těsné obraně pod košem, kde hrozila obrovitá postava defenzivního specialisty Rudyho Goberta.

„Začali jsme dobře, zvenku. A skončili OK. Ale mezi tím jsme měli hodně ztrát,“ hodnotil reprezentační trenér Ronen Ginzburg. „Respekt hráčům, že se nevzdali. Francie je jeden z nejlepších celků v Evropě.“

Kouzlo pominulo a Francouzi si šli tvrdě za svým. Soupeře dál trápili kousavou obranou a narůstající chyby tvrdě trestali. Těsně před půlí sebrali Čechům míč hned na začátku jejich útoku a Nando de Colo byl na druhé straně hřiště tak rychle, že měli uklízeči s hadry leštící původně opuštěný prostor pod košem co dělat, aby na poslední chvíli zmizeli zpátky do autu.

„Francie je jeden z nejlepších týmů na turnaji. Mají na to vyhrát olympiádu,“ chválil protivníka Jan Veselý, s devatenácti body nejlepší český střelec. „Pro nás je skvělá zkušenost proti takovému týmu hrát. Nikdy se nevzdáváme. Jsme rádi, že tady můžeme být.“

Reprezentace stále není v nejlepší kondici poté, co před odletem na olympiádu museli někteří hráči do karantény kvůli nejasným výsledkům koronavirových testů.

„Nebyl to náš nejlepší výkon. Máme problémy, o kterých nikdo neví. Nemohli jsme trénovat,“ uvedl Ginzburg na tiskovce po zápase s Francouzi. „Jde o částečná omezení v tréninku, která souvisejí s tím, že tým přilétal na více částí a sešel se až těsně před prvním zápasem. A navíc v některých dnech je možné trénovat jen jednou a ne úplně v časech, které bychom si přáli pro herní rytmus, což samozřejmě není pro souhru týmu ideální. Ale s tím se prostě musíme srovnat,“ uvedla mluvčí ČOV Barbora Žehanová.

Porážka s Francií o dvacet bodů zhoršila šance týmu na postup do čtvrtfinále olympijského turnaje. Česko spadlo ve skupině A na třetí místo a k jistotě play off potřebuje v sobotním posledním zápase základní části maličkost – porazit Spojené státy americké.

„Je těžké proti nim hrát. Prohráli zápas s Francií, takže jsem si docela jistý, že nechtějí další překvapení. Dáme do toho všechno, nemáme co ztratit. Budeme hrát naši hru a užijeme si, že proti nim můžeme nastoupit,“ řekl Veselý.

Šance na postup existuje i při porážce, protože Česko má díky vítězství nad Íránem jisté třetí místo ve své skupině. Muselo by ale mít lepší skóre než aspoň jeden další tým na třetí příčce ve zbylých dvou skupinách.

e ještě snažil zmírnit porážeku, pod 20 bodů už se ale český tým nedostal.

ČR - Francie 77:97 (28:22, 40:51, 56:77)
Body ČR: Veselý 19, Balvín 18, Auda, Satoranský oba 14, Šiřina, Jelínek oba 6, Bohačík, Schilb, Sehnal, Vyoral všichni 0.
Nejvíce bodů Francie: Fournier 21, De Colo 17, Poirier 14.
Fauly: 11:19. Trestné hody: 16/7 - 10/8. Trojky: 8:13. Doskoky: 26:35.

Čeští basketbalisté na Francii nestačili. Co se povedlo a v čem Satoranský a spol. za soupeřem zaostali?
Video se připravuje ...

Skupina A

Z V VP PP P Skóre B

ONLINE PŘENOS - Olympiáda minutu po minutě
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Adam Ondra Adam Ondra COVID-19 COVID-19 Jiří Prskavec Jiří Prskavec Josef Dostál Josef Dostál Lukáš Krpálek Lukáš Krpálek Markéta Vondroušová Markéta Vondroušová Program dne Program dne
Obnovit
Zprávy ze dne 19. 7. 2021
20:39
19. 7. 2021
 

Tři zlaté a jednu stříbrnou medaili by si měli podle předpovědi agentury AP odvézt z olympijských her v Tokiu čeští sportovci. Vítězství v Japonsku přisoudila vodnímu slalomáři Jiřímu Prskavcovi, Adamu Ondrovi při premiéře sportovního lezení a tenistkám Barboře Krejčíkové a Kateřině Siniakové ve čtyřhře. Stříbro by mělo patřit kajakáři Josefu Dostálovi na kilometrové trati. Dokonce 11 cenných kovů přisoudil českým olympionikům model společnosti Deloitte podle aktuálních ekonomických a demografických statistik. Stejný počet medailí předpovídala už v dubnu také analýza společnosti Gracenote Sports. Podle ní vybojuje česká výprava v japonské metropoli dvě zlaté, tři stříbrné a šest bronzových medailí.

Zprávy ze dne 19. 7. 2021
20:38
19. 7. 2021
Lukáš Krpálek

JUDO: Do Tokia dnes vyrazil i Lukáš Krpálek. Zlatý medailista z minulé olympiády v Riu se při odletu těšil největší pozornosti. Na letiště dorazil bez manželky i dětí, se kterými se rozloučil již v neděli večer. „Vstával jsem brzy ráno a ještě jsem si odjel trénink. Ráno jsem děti neviděl, jen manželku,“ řekl Krpálek novinářům.

Lukáš Krpálek pózuje před odletem do Tokia
Zprávy ze dne 19. 7. 2021
19:38
19. 7. 2021
Čeští basketbalisté

BASKETBAL: V čele s kapitánem Tomášem Satoranským, Ondřejem Balvínem nebo trenérem Ronenem Ginzburgem odletěla dnes první skupina českých basketbalistů na olympijské hry do Tokia. Po dnešních osmi hráčích by měla 22. července následovat zbývající skupina čtyř reprezentantů a dalších členů realizačního týmu. Finální dvanáctičlenná nominace, která stále může doznat změn, se uzavře v Japonsku nejpozději o dva dny později.

Čeští basketbalisté Ondřej Balvín, Tomáš Satoranský a Patrik Auda před odletem do Tokia
Zprávy ze dne 19. 7. 2021
19:37
19. 7. 2021
 

SPORTOVNÍ GYMNASTIKA: Koronavirus se před startem olympijských her objevil i ve výpravě amerických sportovních gymnastek. Pozitivní test měla na přípravném kempu v Japonsku jedna z náhradnic Kara Eakerová, členky šestičlenného hlavního týmu v čele s čtyřnásobnou olympijskou šampionkou Simone Bilesovou trénují odděleně.

Zprávy ze dne 19. 7. 2021
19:01
19. 7. 2021
 

ATLETIKA: Chodkyně Anežka Drahotová může startovat na olympijských hrách v Tokiu. Disciplinární komise Českého atletického svazu po dnešním jednání uvedla, že tři roky starý dopingový nález dvojnásobné medailistky z mistrovství Evropy nezpůsobilo užití zakázané látky. Více čtěte ZDE>>>.

Anežka Drahotová se v roce 2018 stala vicemistryní Evropy v chůzi na 20 km
Zprávy ze dne 19. 7. 2021
18:48
19. 7. 2021
COVID-19

PLÁŽOVÝ VOLEJBAL: Jsou ze hry. Tedy alespoň prozatím. Český beachvolejbalista Ondřej Perušič měl po příletu do Tokia pozitivní test na koronavirus. Důsledek? Deset dnů totální izolace a kontumační prohra v prvním olympijském utkání. „Je to samozřejmě škoda, ale nechci fňukat. Jsme v době, kdy společnost trápí daleko horší věci. To, že Perušič nemůže hrát olympiádu, fakt není tragédie,“ říká smířlivě v rozhovoru pro iSport.cz. Více čtěte ZDE >>>

Ondřej Perušič (vlevo) měl po příletu do Tokia pozitivní test na koronavirus
Zprávy ze dne 19. 7. 2021
18:05
19. 7. 2021
 

V Soči se mluvilo o dvojitých záchodcích, v Tokiu bude jiný hit. Sportovci se před startem her v Toku živě zajímají o postele, na kterých budou spát v olympijské vesnici. Jsou totiž vyrobené z kartonu. Na Twitteru jejich funkčnost vtipně okomentoval americký běžec Paul Chelimo. Více čtěte ZDE>>>

Pohled do pokoje v olympijské vesnici v Tokiu Sportovci budou v olympijské vesnici spát na kartonových postelích
Zprávy ze dne 19. 7. 2021
17:30
19. 7. 2021
 

KANOISTIKA: „Lepší mrtvej frajer nežli živej sráč.“ To je motto, se kterým Tereza Fišerová míří do Tokia. Ačkoliv bude mladá kanoistka na japonských hrách patřit mezi medailové naděje, tlak na dobrý výsledek si ale snaží nepřipouštět. „Dělám to především pro zábavu, jako když si děti hrají na pískovišti," prozradila ve videu Czech Team TV.

Zprávy ze dne 19. 7. 2021
14:07
19. 7. 2021
 

Do dějiště olympiády už dorazili sportovci z Číny. Proti možné nákaze koronavirem jsou maximálně chráněni. Kromě respirátorů mají štíty i ochranné brýle. Jak to z tohoto pohledu vypadá u dalších výprav?

Čínští sportovci se v dějišti olympiády maximálně chrání Přílet korejské výpravy do dějiště olympiády Přílet australské výpravy včetně tenisové jedničky Asleigh Bartyové
Zprávy ze dne 19. 7. 2021
10:34
19. 7. 2021
Lukáš Krpálek

Další výrazná část českých olympioniků dnes odletěla do Tokia. Do dějiště vrcholné akce roku se hned ráno vydal například obhájce zlata z Ria judista Lukáš Krpálek nebo medailová naděje horských kol Ondřej Cink. V průběhu dne je budou následovat basketbalisté v čele s Tomášem Satoranským, triatlonistka Vendula Frintová nebo šermíř Alexander Choupenitch. Po jejich příletu do Japonska tak bude v Tokiu zhruba polovina z více než stočlenné české výpravy.

Největší pozornosti se dnes těšil Krpálek, jediný český vítěz z předešlé olympiády. Na letiště dorazil bez manželky i dětí, se kterými se rozloučil již v neděli večer. „Vstával jsem brzy ráno a ještě jsem si odjel trénink. Ráno jsem děti neviděl, jen manželku,“ řekl Krpálek novinářům.

 

VIDEO
Video se připravuje ...

 

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud