31. července 2021 • 15:37

Česko - USA 84:119. Dobrý start, pak prohra a konec na LOH po skupině

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští basketbalisté podlehli na olympijských hrách v Tokiu v závěrečném utkání ve skupině A favorizovaným Spojeným státům americkým 84:119 a přišli o naději na postup do čtvrtfinále. Při své první účasti pod pěti kruhy od roku 1980 skončí reprezentanti na devátém místě.



Američané, kteří obhajují triumf z minulých tří olympiád a ovládli 15 z dosavadních 19 olympijských turnajů, doplnili ve čtvrtfinále Francii, Austrálii, Itálii, Slovinsko a Španělsko. Svou výhrou navíc zajistili postup ze třetí pozice skupiny B Německu a nedělnímu vítězi duelu mezi domácím Japonskem a Argentinou.

Nejlepším střelcem Američanů byl s 27 body Jason Tatum. Kevin Durant se díky 23 bodům stal historicky nejlepším střelcem USA na olympijských hrách, když překonal Carmela Anthonyho.

V českých barvách se nejvíce dařilo rodilému Američanovi Blakeu Schilbovi se 17 body. Ondřej Balvín dal o dva body méně, Jan Veselý 13 a Tomáš Satoranský 12 bodů.

Český tým si zopakoval souboj s USA z předloňského mistrovství světa v Číně. V Šanghaji na úvod šampionátu prohrál 67:88, ale nakonec obsadil historické šesté místo, zatímco výběr legendárního trenéra Gregga Popoviche byl o jednu příčku horší.

Tomáš Satoranský (v modrém) během zápasu s USA na LOH
Tomáš Satoranský (v modrém) během zápasu s USA na LOH

Výběr kouč Ronena Ginzburga vstupoval do zápasu s vědomím, že k postupu do čtvrtfinále může prohrát o jeden či za určitých okolností o dva body. K uchování naděje mohl podlehnout maximálně o 31 bodů. Na zvučného soupeře nastoupil bez ostychu, vedl 9:2 a přinutil trenéra Popoviche k oddechovému času. Češi především díky Schilbovým jedenácti bodům v první čtvrtině vyhráli úvodní část 25:18.

Proč už Češi nemají šanci na postup ze 3. místa

Český výběr bude nejhorší z týmů na třetích místech se skóre -49. Němci po prohře s Austrálií 76:89 na 3. místě skupiny B mají skóre -16. V neděli bude o poslední postupové místo bojovat domácí Japonsko (-46) s Argentinou (-28), které jsou bez výhry a radovat se bude vítěz.

Pak Američané zpevnili obranu, kde se opírali hlavně o Jaysona Tatuma. Po trefách Draymonda Greena favorit nejprve snížil a následně díky dvěma rychlým trojkám Kevina Duranta zápas otočil na 37:33. Po čtrnácti odehraných minutách to bylo vůbec poprvé, co favorizovaný celek složený z hráčů NBA vedl. Češi se však nevzdávali, pod košem využívali důrazu Balvína a Veselého. Poločasové skóre trojkou sedm sekund před sirénou upravil na 43:47 z českého pohledu Schilb.

Náskok Američanů ale postupně narůstal. Českému týmu se přestalo střelecky dařit a v závěru třetí a na začátku čtvrté čtvrtiny Američané zaznamenali třináctibodovou šňůru, po níž odskočili 86:60. Šest minut před koncem to už bylo o třicet bodů (64:94). Střelecké představení Američanů pokračovalo až na konečných 119:84.

ČR - USA 84:119 (18:25, 43:47, 60:82)

Body ČR: Schilb 17, Balvín 15, Veselý 13, Satoranský 12, Jelínek, Palyza oba 7, Auda 6, Sehnal 5, Bohačík 2, Peterka, Šiřina, Vyoral všichni 0.

Nejvíce bodů USA: Tatum 27, Durant 23, LaVine 13.

Fauly: 14:17. Trestné hody: 13/8 - 12/9. Trojky: 8:20. Doskoky: 29:36.

Skupina A

Z V VP PP P Skóre B

ONLINE PŘENOS - Olympiáda minutu po minutě
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Adam Ondra Adam Ondra COVID-19 COVID-19 Jiří Prskavec Jiří Prskavec Josef Dostál Josef Dostál Lukáš Krpálek Lukáš Krpálek Markéta Vondroušová Markéta Vondroušová Program dne Program dne
Obnovit
Zprávy ze dne 17. 7. 2021
18:38
17. 7. 2021
COVID-19

Nakažený Čech v Tokiu nemá žádné příznaky nemoci. „Před cestou absolvoval dva povinné PCR testy v rozmezí 96 hodin před odletem s negativním výsledkem, které jsou podmínkou vstupu do Japonska, a to dokonce ve dvou různých laboratořích. Bezpříznakovému onemocnění odpovídají také hodnoty provedeného PCR testu,“ uvedl šéflékař týmu Jiří Neumann.

Hned při podezření začal štáb výpravy připravovat preventivní opatření. „Během dvou hodin jsme zvládli akci kulový blesk a pro všechny sportovce a členy doprovodu z letadla, kteří přicestovali do vesnice, jsme připravili individuální pokoje. Do společných prostor v apartmánech jim přidáme i speciální čističky vzduchu,“ popsal Doktor.

Podle něho nejsou tréninkové aktivity ani plány sportovců nijak omezené. „Nad rámec platných pravidel proti šíření nákazy přidáme ještě drobná režimová opatření. Chceme zkrátka mít jistotu, že děláme pro bezpečí týmu vše,“ uvedl Doktor.

Zprávy ze dne 17. 7. 2021
18:29
17. 7. 2021
 

BASKETBAL: Všichni čeští basketbalisté jsou naopak negativní - stres vyvolaly středeční nejednoznačné výsledky, po nichž se někteří hráči uchýlili do samoizolace. Více čtěte zde >>>

Zprávy ze dne 17. 7. 2021
18:16
17. 7. 2021
COVID-19

Nejmenovaný člen realizačního týmu české výpravy měl po příletu do dějiště olympijských her v Tokiu pozitivní test na COVID-19. Výsledek antigenního kontrolního testu na letišti potvrdila i následná analýza PCR. „Bohužel se nám ani přes veškerá opatření, která k současné době patří, tato situace nevyhnula. Každopádně všichni ostatní členové týmu měli negativní testy a všichni sportovci jsou v pořádku v olympijské vesnici,“ řekl šéf výpravy Martin Doktor. Člen týmu s pozitivním nálezem je momentálně v izolaci, stejně jako několik možných blízkých kontaktů z letadla. „Jak teď bude v jejich případě vše probíhat dál, to intenzivně řešíme,“ řekl Doktor, který je zároveň sportovním ředitelem ČOV.

Zprávy ze dne 17. 7. 2021
16:05
17. 7. 2021
 

ATLETIKA: Český rekordman ve vrhu koulí Tomáš Staněk si před olympijskými hrami vylepšil letošní maximum pod širým nebem. Na vrhačském mítinku v německém Thumu zvítězil výkonem 21,12 metru. Svůj dosavadní nejlepší vrh z červnového mítinku v Kladně překonal o 12 centimetrů a jasně porazil druhého Němce Christiana Zimmermanna (19,64). 

Zprávy ze dne 17. 7. 2021
15:32
17. 7. 2021
 

Jihokorejští sportovci vyvěsili na balkonech v olympijské vesnici v Tokiu transparenty připomínající někdejší konflikt jejich země s Japonskem. Po upozornění Mezinárodního olympijského výboru je zase odstranili. „Naše pravidla hovoří zcela jednoznačně o tom, že olympijská vesnice je místem, kde sportovci žijí svorně a nečelí žádným útočným vzkazům,“ řekl na tiskové konferenci prezident MOV Thomas Bach.

Z balkonů v olympijské vesnici musely zmizet bannery jihokorejských sportovců, které slovy Stále mám podporu 50 milionů Korejců, jež odkazovaly ke konfliktu s Japonskem
Zprávy ze dne 17. 7. 2021
15:12
17. 7. 2021
 

FOTBAL: Olympijský tým německých fotbalistů nedohrál v Japonsku generálku na tokijské hry kvůli údajné rasistické urážce. Jejím terčem byl podle Němců obránce Jordan Torunarigha z Herthy Berlín, rasismu se měl dopustit jeden z honduraských soupeřů. Duel se uskutečnil ve městě Wakajama a skončil pět minut před koncem za stavu 1:1. „Pokud je jeden z našich hráčů rasisticky urážen, není možné hrát dál,“ řekl kouč Stefan Kuntz. Svaz Hondurasu označil incident za nedorozumění. „Když se situace trochu uklidnila, celý honduraský tým přišel za námi k lavičce a omluvil se. Tím to pro nás skončilo,“ uvedl trenér německých olympioniků.

Zprávy ze dne 17. 7. 2021
14:53
17. 7. 2021
 

TENIS: Tenistka Petra Kvitová dnes nabrala směr Tokio a zamířila na své čtvrté a nejspíše poslední olympijské hry. Před pěti lety vybojovala v Riu de Janeiro ve dvouhře bronz a sestava Češek má medailové předpoklady i pro japonský turnaj pod pěti kruhy. „Šance na medaile jsou stoprocentně v singlu i v deblu. Každá z nás ukázala letos své kvality. Doufám, že se mají diváci na co těšit,“ pronesla Kvitová na letišti Václava Havla.

Zprávy ze dne 17. 7. 2021
10:24
17. 7. 2021
 

Sportovní gymnastika: Aneta Holasová si 1. května zlomila lýtkovou kost na pravé noze. V pátek přesto vyrazila směr olympijské Tokio. Více čtěte ZDE>>>

Kolekci pro Tokio představila i gymnastka Aneta Holasová Česká sportovní gymnastka Aneta Holasová
Zprávy ze dne 17. 7. 2021
10:05
17. 7. 2021
 

ATLETIKA: Britský běžec Andrew Butchart kvůli falšování testů na koronavirus o start na olympijských hrách v Tokiu nepřijde. Národní atletický svaz ho potrestal ročním zákazem startů s dvouletou podmínkou a pokutou 5000 liber (asi 149 tisíc korun).

Devětadvacetiletý Butchart se podle agentury Reuters k falšování dat na testech přiznal v nyní již smazaném podcastu The Sunday Plodcast. „Každý falšoval PCR testy, aby mohl cestovat. Bez toho by to bylo strašně těžké,“ prohlásil.

Butchart, který na olympiádě v Riu de Janeiro v roce 2016 obsadil v závodě na 5000 metrů šesté místo, v podcastu také uvedl, že zfalšoval datum na starém testu při návratu z USA. V rozhovoru pro list The Times to však popřel.

„Popsal jsem jen to, o čem vím, že dělají ostatní atleti. Já jsem to nikdy neudělal, ale vím o lidech, kteří ano,“ řekl Butchart, který se za vystoupení v podcastu omluvil. Národní svaz ho poté potrestal za znevážení atletiky.

Zprávy ze dne 17. 7. 2021
9:18
17. 7. 2021
 

VZPÍRÁNÍ: Brazilský vzpěrač Fernando Reis přijde kvůli dopingu o účast na olympijských hrách v Tokiu. Jeden z favoritů kategorie nad 109 kilogramů měl podle národního olympijského výboru pozitivní test na doping. Odhalila ho u něj mimosoutěžní kontrola 11. června. Právník jednatřicetiletého vzpěrače však jakékoliv provinění odmítl. „Reis je jeden z nejtestovanějších sportovců na světě, žádnou zakázanou látku neužil. Budeme to okamžitě řešit,“ citoval web Globo Esporte Marcela Franklina.

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud