31. července 2021 • 15:37

Česko - USA 84:119. Dobrý start, pak prohra a konec na LOH po skupině

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští basketbalisté podlehli na olympijských hrách v Tokiu v závěrečném utkání ve skupině A favorizovaným Spojeným státům americkým 84:119 a přišli o naději na postup do čtvrtfinále. Při své první účasti pod pěti kruhy od roku 1980 skončí reprezentanti na devátém místě.



Američané, kteří obhajují triumf z minulých tří olympiád a ovládli 15 z dosavadních 19 olympijských turnajů, doplnili ve čtvrtfinále Francii, Austrálii, Itálii, Slovinsko a Španělsko. Svou výhrou navíc zajistili postup ze třetí pozice skupiny B Německu a nedělnímu vítězi duelu mezi domácím Japonskem a Argentinou.

Nejlepším střelcem Američanů byl s 27 body Jason Tatum. Kevin Durant se díky 23 bodům stal historicky nejlepším střelcem USA na olympijských hrách, když překonal Carmela Anthonyho.

V českých barvách se nejvíce dařilo rodilému Američanovi Blakeu Schilbovi se 17 body. Ondřej Balvín dal o dva body méně, Jan Veselý 13 a Tomáš Satoranský 12 bodů.

Český tým si zopakoval souboj s USA z předloňského mistrovství světa v Číně. V Šanghaji na úvod šampionátu prohrál 67:88, ale nakonec obsadil historické šesté místo, zatímco výběr legendárního trenéra Gregga Popoviche byl o jednu příčku horší.

Tomáš Satoranský (v modrém) během zápasu s USA na LOH
Tomáš Satoranský (v modrém) během zápasu s USA na LOH

Výběr kouč Ronena Ginzburga vstupoval do zápasu s vědomím, že k postupu do čtvrtfinále může prohrát o jeden či za určitých okolností o dva body. K uchování naděje mohl podlehnout maximálně o 31 bodů. Na zvučného soupeře nastoupil bez ostychu, vedl 9:2 a přinutil trenéra Popoviche k oddechovému času. Češi především díky Schilbovým jedenácti bodům v první čtvrtině vyhráli úvodní část 25:18.

Proč už Češi nemají šanci na postup ze 3. místa

Český výběr bude nejhorší z týmů na třetích místech se skóre -49. Němci po prohře s Austrálií 76:89 na 3. místě skupiny B mají skóre -16. V neděli bude o poslední postupové místo bojovat domácí Japonsko (-46) s Argentinou (-28), které jsou bez výhry a radovat se bude vítěz.

Pak Američané zpevnili obranu, kde se opírali hlavně o Jaysona Tatuma. Po trefách Draymonda Greena favorit nejprve snížil a následně díky dvěma rychlým trojkám Kevina Duranta zápas otočil na 37:33. Po čtrnácti odehraných minutách to bylo vůbec poprvé, co favorizovaný celek složený z hráčů NBA vedl. Češi se však nevzdávali, pod košem využívali důrazu Balvína a Veselého. Poločasové skóre trojkou sedm sekund před sirénou upravil na 43:47 z českého pohledu Schilb.

Náskok Američanů ale postupně narůstal. Českému týmu se přestalo střelecky dařit a v závěru třetí a na začátku čtvrté čtvrtiny Američané zaznamenali třináctibodovou šňůru, po níž odskočili 86:60. Šest minut před koncem to už bylo o třicet bodů (64:94). Střelecké představení Američanů pokračovalo až na konečných 119:84.

ČR - USA 84:119 (18:25, 43:47, 60:82)

Body ČR: Schilb 17, Balvín 15, Veselý 13, Satoranský 12, Jelínek, Palyza oba 7, Auda 6, Sehnal 5, Bohačík 2, Peterka, Šiřina, Vyoral všichni 0.

Nejvíce bodů USA: Tatum 27, Durant 23, LaVine 13.

Fauly: 14:17. Trestné hody: 13/8 - 12/9. Trojky: 8:20. Doskoky: 29:36.

Skupina A

Z V VP PP P Skóre B

ONLINE PŘENOS - Olympiáda minutu po minutě
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Adam Ondra Adam Ondra COVID-19 COVID-19 Jiří Prskavec Jiří Prskavec Josef Dostál Josef Dostál Lukáš Krpálek Lukáš Krpálek Markéta Vondroušová Markéta Vondroušová Program dne Program dne
Obnovit
Zprávy ze dne 10. 8. 2021
11:51
10. 8. 2021
 

Od některých se úspěch čekal, jiní dokázali překvapit. Na Hrách v Tokiu sbírali medaile, trhali rekordy, přepisovali historické tabulky. Představujeme vám desítku sportovců, kteří během uplynulého svátku sportu svými výkony převyšovali zbytek světa.

 

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud