30. července 2021 • 11:50

Král Krpálek! Judista zase získal olympijské zlato, Česko už má tři

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
11
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tak to je paráda! Judista Lukáš Krpálek porazil ve finále olympijského turnaje ve váze nad 100 kilogramů Gruzínce Gurama Tušišviliho a stal se dvojnásobným šampionem. Pět let poté, co dominoval na hrách v Riu de Janeiro v nižší kategorii do 100 kg, bere nyní zlato i ze „supertěžké“ váhy v Tokiu. Finálového soupeře porazil v ikonické hale Budókan na ippon. Bronz získali olympijský vítěz z let 2012 a 2016 Teddy Riner z Francie a Rus Tamerlan Bašajev.



Česká výprava slaví po kajakáři Jiřím Prskavcovi druhé zlato během jediného dne. Celkem má na kontě už šest medailí, z toho tři zlaté, dvě stříbrné a jednu bronzovou, navíc díky tenistkám přibudou další dvě minimálně stříbrné hodnoty.

Třicetiletý český reprezentant vyřadil na cestě do finále Džaváda Mahdžúba z týmu uprchlíků, Uzbeka Bekmuroda Oltibojeva a v semifinále si poradil na wazari s domácím Hisajošim Harasawou. Ačkoliv Tušišviliho, mistra světa z roku 2018, dosud nikdy v kariéře neporazil a měl s ním bilanci 0:2, podařilo se mu prolomit čekání na nejdůležitějším turnaji.

Druhou zlatou olympijskou medailí si rodák z Jihlavy upevnil pozici nejúspěšnějšího českého judisty v historii.

Šťastný Lukáš Krpálek se zlatou medailí
Šťastný Lukáš Krpálek se zlatou medailí

Krpálek o Tušišvilim před utkáním věděl, že přemožitel Bašajeva ze semifinále je silný právě v začátcích zápasů. V úvodu se proto snažil přečkat jeho útoky a dokázal ustát několik možných bodovaných chvatů.

Za pasivitu sice dostal dva tresty, ale v poslední minutě se mu podařilo převzít iniciativu, dostal soupeře na zem a získal wazari. V dobré pozici navíc nepolevil a ihned se mu podařilo dostat Tušišviliho i do držení. Když se z něj jeho o čtyři roky mladší soupeř nedokázal ani po deseti sekundách vymanit, mohl dojatý Krpálek slavit druhý olympijský titul.

Vítězkou v nejtěžší váze mezi ženami se stala Japonka Akira Soneová a vybojovala pro domácí zemi už deváté zlato. Ve finále kategorie nad 78 kg zdolala jednadvacetiletá mistryně světa z roku 2019 Kubánku Idalys Ortízovou, která dostala tři tresty za pasivitu. Ortízová obhájila stříbro z Ria, celkem už má čtvrtou olympijskou medaili včetně zlata z Londýna.

Výsledky juda na OH v Tokiu:

Muži - nad 100 kg: 1. Krpálek (ČR), 2. Tušišvili (Gruz.), 3. Riner (Fr.) a Bašajev (Rus.), 5. Harasawa (Jap.) a Chammo (Ukr.), 7. Silva (Braz.) a Oltibojev (Uzb.).

Ženy - nad 78 kg: 1. Soneová (Japan), 2. Ortízová (Kuba), 3. Kindzerská (Ázerb.) a Dicková (Fr.), 5. Sü š'-jen (Čína) a Sayitová (Tur.), 7. Althemanová (Braz.) a Han Mi-čin (Korea).

ONLINE PŘENOS - Olympiáda minutu po minutě
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Adam Ondra Adam Ondra COVID-19 COVID-19 Jiří Prskavec Jiří Prskavec Josef Dostál Josef Dostál Lukáš Krpálek Lukáš Krpálek Markéta Vondroušová Markéta Vondroušová Program dne Program dne
Obnovit
Zprávy ze dne 31. 7. 2021
23:30
31. 7. 2021
 

Česká účast během 9. dne olympiády:

0:30 golf - muži - 4. kolo: Lieser

1:30 jezdectví - všestrannost jednotlivci - 3. den: Příhoda, Trunda

3:45 atletika - 400 m muži - rozběhy: Maslák

8:00 tenis - čtyřhra ženy - finále: Krejčíková, Siniaková - Bencicová, Golubicová (Švýc.)

14:05 atletika - 400 m př. muži - semifinále: Müller

Zprávy ze dne 31. 7. 2021
21:51
31. 7. 2021
COVID-19

Po opakovaných stížnostech sportovců, kteří se na olympijských hrách v Tokiu ocitli kvůli koronaviru v karanténě či izolaci, organizátoři slíbili, že se jim pokusí podmínky zlepšit. Nakažení olympionici či jejich blízké kontakty kritizovali nevětrané hotelové pokoje, málo pestrou stravu a nedostatek základních potřeb.

 

Mluvčí her Masa Takaja uvedl, že se pořadatelům podařilo poskytnout izolovaným více prostoru mimo jejich pokoje a jejich kolegové z týmu jim mohou přinést jídlo. „Situace je lepší. Snažíme se o flexibilnější přístup, který by jim vyhovoval,“ citovala Takaju agentura Reuters. „Rádi bychom jim vyjádřili hluboké sympatie. Musí to být srdcervoucí,“ uvedl mluvčí na adresu pozitivně testovaných sportovců.

 

Kvůli nevyhovujícím podmínkám izolovaných olympioniků se na Mezinárodní olympijský výbor obrátila nezávislá organizace zastupující německé sportovce. „Vypadá to groteskně, že pozitivně testovaní sportovci musí trávit karanténu v podmínkách, které se podobají vězení, zatímco členové MOV bydlí v drahých luxusních hotelech a dostávají vysoké diety,“ řekl podle Reuters Maximilian Klein z Athleten Deutschland.

Zprávy ze dne 31. 7. 2021
19:50
31. 7. 2021
 

Vyšetřování průběhu charterového letu na olympijské hry, po němž měli někteří členové výpravy pozitivní testy na koronavirus, neodhalilo podle předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala žádné systémové pochybení. Zjistilo nedostatečné zakrývání nosu a úst během třináctihodinového letu a po přistání v Japonsku, kdy olympionici čekali devět hodin na absolvování nutných procedur. Lékař Vlastimil Voráček, který měl pozitivní test na covid-19 jako první, se po opuštění izolace už k výpravě nepřipojil a z Tokia odletěl. ČOV o tom dnes informoval v tiskové zprávě. Více čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 31. 7. 2021
19:08
31. 7. 2021
 

Dvě zlata za jeden den, to je prostě paráda. Něco takového je potřeba pořádně oslavit, s čímž čeští sportovci problém nemají. Navíc když jsou to kamarádi jako Jiří Prskavec a Lukáš Krpálek. Kajakář sice díky své výhře judistův souboj o zlato nestihl, ale v olympijské vesnici si to náležitě vynahradili. Tím, když obr Krpálek vzal vzrůstem menšího kamaráda na ramena a takhle s ním skákal ve stylu: Kdo neskáče, není Čech, to teprve začalo. Jak oslavy vypadaly, čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 31. 7. 2021
18:32
31. 7. 2021
 

TENIS: Na dobrou kamarádku se nemůžete zlobit, i když vám zrovna vzala olympijské zlato. Markéta Vondroušová zakončila svůj úžasný turnaj v Tokiu vrcholně dramatickým finálovým zápasem s Belindou Bencicovou. A i když z něj vyvázla místo zlata se stříbrem, především si rozesmátá užívala životní úspěch. „Jsem prostě moc šťastná, nebudu smutná,“ vysvětlila. Rozhovor přímo z Tokia čtěte ZDE >>>

Česká tenistka Markéta Vondroušová (vlevo) na stupních vítězů se stříbrnou medailí z Tokia

Vstoupit do diskuse
11
Články odjinud


Články odjinud