30. července 2021 • 09:17

Uprchlický soupeř chválil Krpálka: Vím, že je ve své zemi hrdinou. Lidi ho milují

Autor: ČTK, adl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Za hrdinu, jemuž přeje úspěch, označil judista Džavád Mahdžúb svého přemožitele z osmifinále olympijského turnaje Lukáše Krpálka. Třicetiletý rodák z Íránu, který po emigraci startoval v Tokiu v týmu uprchlíků, sice podlehl v kategorii nad 100 kilogramů českému reprezentantovi na ippon, netajil však spokojenost s tím, že mohl po problematických třech letech opět startovat mezi elitou.



„Bylo to už potřetí, co jsem se s Lukášem pral. On je ale hrdina, olympijský vítěz. Přeji mu to nejlepší. Vím, že je ve své zemi hrdinou. Lidi ho milují,“ řekl novinářům Mahdžúb, který v úvodu soutěže vyřadil Němce Johannese Freye.

Mahdžúb je mistrem Asie z roku 2013 a získal 14 medailí ve Světovém poháru. Na olympiádě v Riu startoval ve stejné váhové kategorii jako tehdy Krpálek do 100 kilogramů, ale skončil už ve druhém kole. Na hrách v Londýně před devíti lety nenastoupil proti soupeři z Izraele kvůli údajným zdravotním potížím. Írán židovský stát neuznává a svým sportovcům zakazuje s jeho reprezentanty soupeřit.

První vítězné vystoupení Lukáše Krpálka
První vítězné vystoupení Lukáše Krpálka

Později Mahdžúb emigroval do Kanady a nyní startoval pod vlajkou týmu uprchlíků, který má v Tokiu 29 sportovců, z toho šest judistů. „Mezinárodní olympijský výbor podporuje všechny. Je to dobrý projekt pro všechny uprchlíky, mezi které patřím i já,“ uvedl Mahdžúb. „Být dnes uprchlíkem je těžké. Život je pak náročnější. Nezačínáte od nuly, ale od minus deseti. U profesionálních sportovců je to ještě těžší,“ řekl muž, který na velké mezinárodní scéně startoval naposledy v roce 2018.

I přes brzký konec po dvou zápasech byl rád, že se mohl pod pěti kruhy znovu objevit. „Je to má třetí olympiáda a je skvělé si říct, že jsem tu dnes byl. Od roku 2018 to byl můj první zápas. Jsem rád, jsem mohl jít na tatami,“ dodal Mahdžúb.

„Teď už nikdo nemůže říct, že neví, jak jsi silnej.“ Kompletní dvojrozhovor Krpálka s Vetchým
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

Krpálek ve dvojrozhovoru s Vetchým: Pomohlo mi, že jsem byl od mládí velkej
Video se připravuje ...

Krpálek o hrách v domově juda. Za vlajkonoše chce Satoranského
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud