30. listopadu 2019 • 22:58

Lezec Ondra skončil v kvalifikaci druhý, potvrdil postup na Hry v Tokiu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Adam Ondra skončil druhý v sobotním finále olympijské kvalifikace v Toulouse a potvrdil postup na hry v příštím roce v Tokiu. Znovu vyhrál obtížnost, tentokrát byl třetí v boulderingu a uzavíral pořadí osmičky finalistů v lezení na rychlost. Jeden z nejlepších sportovních lezců na světě Ondra tak potvrdil postup na premiéru svého sportu pod pěti kruhy, který měl vzhledem k účasti dvou japonských závodníků ve finále jistý už po kvalifikaci.



Ondra se podle komentátorů přenosu na webu světové federace před dnešním závodem necítil dobře, což se projevilo v rychlosti. Český reprezentant by musel ve své nejslabší disciplíně atakovat osobní rekord, aby se ve finálové konkurenci odpoutal z posledního místa. Nastoupil ale jen k úvodnímu duelu, ve kterém ho čekal francouzský favorit Bassa Mawem. I ten pro něj záhy skončil, ani nelezl na vrchol a do dalších kol ve spodním pavouku poražených už nezasáhl. Skončil tak osmý.

V boulderingu na druhý pokus zdolal první cestu, ale v dalších dvou se už na vrchol nedostal. Pokaždé ale zapsal alespoň zónu, i když na druhé cestě se záludným startem se mu to povedlo až v závěru časového limitu. Obsadil třetí příčku za dvojicí Japonců, kteří jako jediní zaznamenali dva topy, a posunul se na průběžnou šestou pozici.

Cestu pro lezení na obtížnost na rozdíl od kvalifikace nikdo nezdolal. Šestadvacetiletý brněnský rodák se dostal nejvýše, spadl až těsně pod vrcholem ve 34. kroku. Loňský vicemistr světa v kombinaci Ondra zůstal na součinu 24 bodů a posunul se na druhé místo.

Závod vyhrál Japonec Kokoro Fudžii, který byl druhý v boulderingu i obtížnosti a pátý v rychlosti. Celkem nasbíral 20 bodů. Třetí příčku obsadil další japonský reprezentant Meiči Narasaki. Japonci mají ale dvě místa na OH obsazená už z letošního mistrovství světa.

Olympijská kvalifikace ve sportovním lezení v Toulouse (Francie):

Muži: 1. Fudžii (Jap.) 20 bodů, 2. Ondra (ČR) 24, 3. M. Narasaki (Jap.) 28, 4. Mawem (Fr.) 64, 5. Hojer (Něm.) 70, 6. Pchan Jü-Fej (Čína) 72.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud