5. srpna 2021 • 15:00

Lezec Ondra nakonec bez medaile. Ve strhujícím finále skončil šestý

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

To je veliká škoda... Adam Ondra v olympijské premiéře sportovního lezení na medaili nedosáhl a skončil šestý. Kombinaci tří disciplín nečekaně vyhrál Španěl Alberto Ginés před Američanem Nathanielem Colemanem a Rakušanem Jakobem Schubertem, který po vítězství v závěrečném lezení na obtížnost odsunul Ondru z medailových pozic.



Osmadvacetiletý Ondra po čtvrté příčce z úvodního lezení na rychlost skončil v boulderingu až šestý a stejná příčka mu patřila i průběžně. Díky výbornému výkonu v obtížnosti se dlouho držel v čele pořadí poslední disciplíny a živil šanci na některou z medailí včetně zlata. Naději mu ale sebral Schubert, který jako jediný z finálové sedmičky vylezl až na vrchol.

Nejnižší součin všech tří disciplín měl osmnáctiletý Ginés, jenž k vítězství v rychlosti přidal čtvrté místo v obtížnosti a sedmé v boulderingu. Coleman za ním celkově zaostal o dva a Schubert o pět bodů. Až čtvrtý skončil favorizovaný Japonec Tomoa Narasaki, před Ondru se dostal ještě vítěz úterní kvalifikace Francouz Mickaël Mawem.

Adam Ondra zazářil v lezení na obtížnost
Adam Ondra zazářil v lezení na obtížnost

Ondra, který v kvalifikaci obsadil páté místo, se měl na úvod vyřazovací části rychlosti utkat s Francouzem Bassou Mawemem. Rychlostní specialista a držitel nejrychlejšího olympijského času si ale v závěru kvalifikace natrhl biceps a do finále nenastoupil.

Ondra tak zahájil soutěž sám, časem 7,44 si vylepšil osobní rekord ve své nejslabší disciplíně o dvě setiny. V semifinále srazil dalších 41 setin, ale Ginés byl téměř o půl sekundy rychlejší. Proti vítězi kvalifikace Mickaëlu Mawemovi Ondra poprvé v kariéře stlačil čas pod sedm sekund na 6,86, ale favorizovaný Francouz byl ještě o 39 setin rychlejší. Z Čecha přesto vyzařovala velká spokojenost.

V boulderingu, v němž se Ondra v roce 2014 stal mistrem světa a má i dvě stříbra, první boulder „topoval“ až na druhý pokus, na druhém si jako jediný ze sedmičky finalistů nepřipsal ani zónu. Na třetím všichni včetně Čecha zapsali jen zónu. Na dva topy dosáhl pouze Coleman.

V obtížnosti, z které má tři světové tituly, Ondra dosáhl na kótu 42+ a až do úplného závěru vedl, avšak poslední lezec v soutěži Schubert jej dokázal překonat. Po dílčí druhé příčce měl Ondra konečný součin 48, což stačilo jen na šesté místo.

Výsledky sportovního lezení:

Muži: 1. Ginés (Šp.) 28 (1x7x4), 2. Coleman (USA) 30 (6x1x5), 3. Schubert (Rak.) 35 (7x5x1), 4. Narasaki (Jap.) 36 (2x3x6), 5. M. Mawem (Fr.) 42 (3x2x7), 6. Ondra (ČR) 48 (4x6x2), 7. Duffy (USA) 60 (5x4x3), 8. B. Mawem - nenastoupil.

ONLINE PŘENOS - Olympiáda minutu po minutě
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Adam Ondra Adam Ondra COVID-19 COVID-19 Jiří Prskavec Jiří Prskavec Josef Dostál Josef Dostál Lukáš Krpálek Lukáš Krpálek Markéta Vondroušová Markéta Vondroušová Program dne Program dne
Obnovit
Zprávy ze dne 12. 7. 2021
12:19
12. 7. 2021
 

TENIS: Srb Novak Djokovič se ještě nerozhodl, jestli se zúčastní olympijských her v Tokiu. Světovou jedničku nahlodalo nedávné zpřísnění opatření, kvůli kterým nebudou na stadion smět ani domácí fanoušci, jak bylo původně v plánu, a další omezení počtu doprovodu. Pod pěti kruhy se Djokovič dosud představil třikrát, jeho maximem je bronz z Pekingu 2008. „Musím si to ještě rozmyslet. Vždy jsem měl v plánu na hry jet, ale teď trochu váhám. Po tom, co jsem se dozvěděl v posledních dnech, je to 50 na 50,“ řekl Djokovič novinářům v Londýně, kde dnes pošesté ovládl Wimbledon a 20. grandslamovým titulem se dotáhl na své rivaly Švýcara Rogera Federera a Španěla Rafaela Nadala.

OH naruby: Ondra je globální superstar, Kristiina Mäki geniální motivátorka
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud