5. srpna 2021 • 15:00

Lezec Ondra nakonec bez medaile. Ve strhujícím finále skončil šestý

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

To je veliká škoda... Adam Ondra v olympijské premiéře sportovního lezení na medaili nedosáhl a skončil šestý. Kombinaci tří disciplín nečekaně vyhrál Španěl Alberto Ginés před Američanem Nathanielem Colemanem a Rakušanem Jakobem Schubertem, který po vítězství v závěrečném lezení na obtížnost odsunul Ondru z medailových pozic.



Osmadvacetiletý Ondra po čtvrté příčce z úvodního lezení na rychlost skončil v boulderingu až šestý a stejná příčka mu patřila i průběžně. Díky výbornému výkonu v obtížnosti se dlouho držel v čele pořadí poslední disciplíny a živil šanci na některou z medailí včetně zlata. Naději mu ale sebral Schubert, který jako jediný z finálové sedmičky vylezl až na vrchol.

Nejnižší součin všech tří disciplín měl osmnáctiletý Ginés, jenž k vítězství v rychlosti přidal čtvrté místo v obtížnosti a sedmé v boulderingu. Coleman za ním celkově zaostal o dva a Schubert o pět bodů. Až čtvrtý skončil favorizovaný Japonec Tomoa Narasaki, před Ondru se dostal ještě vítěz úterní kvalifikace Francouz Mickaël Mawem.

Adam Ondra zazářil v lezení na obtížnost
Adam Ondra zazářil v lezení na obtížnost

Ondra, který v kvalifikaci obsadil páté místo, se měl na úvod vyřazovací části rychlosti utkat s Francouzem Bassou Mawemem. Rychlostní specialista a držitel nejrychlejšího olympijského času si ale v závěru kvalifikace natrhl biceps a do finále nenastoupil.

Ondra tak zahájil soutěž sám, časem 7,44 si vylepšil osobní rekord ve své nejslabší disciplíně o dvě setiny. V semifinále srazil dalších 41 setin, ale Ginés byl téměř o půl sekundy rychlejší. Proti vítězi kvalifikace Mickaëlu Mawemovi Ondra poprvé v kariéře stlačil čas pod sedm sekund na 6,86, ale favorizovaný Francouz byl ještě o 39 setin rychlejší. Z Čecha přesto vyzařovala velká spokojenost.

V boulderingu, v němž se Ondra v roce 2014 stal mistrem světa a má i dvě stříbra, první boulder „topoval“ až na druhý pokus, na druhém si jako jediný ze sedmičky finalistů nepřipsal ani zónu. Na třetím všichni včetně Čecha zapsali jen zónu. Na dva topy dosáhl pouze Coleman.

V obtížnosti, z které má tři světové tituly, Ondra dosáhl na kótu 42+ a až do úplného závěru vedl, avšak poslední lezec v soutěži Schubert jej dokázal překonat. Po dílčí druhé příčce měl Ondra konečný součin 48, což stačilo jen na šesté místo.

Výsledky sportovního lezení:

Muži: 1. Ginés (Šp.) 28 (1x7x4), 2. Coleman (USA) 30 (6x1x5), 3. Schubert (Rak.) 35 (7x5x1), 4. Narasaki (Jap.) 36 (2x3x6), 5. M. Mawem (Fr.) 42 (3x2x7), 6. Ondra (ČR) 48 (4x6x2), 7. Duffy (USA) 60 (5x4x3), 8. B. Mawem - nenastoupil.

ONLINE PŘENOS - Olympiáda minutu po minutě
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Adam Ondra Adam Ondra COVID-19 COVID-19 Jiří Prskavec Jiří Prskavec Josef Dostál Josef Dostál Lukáš Krpálek Lukáš Krpálek Markéta Vondroušová Markéta Vondroušová Program dne Program dne
Obnovit
Zprávy ze dne 17. 7. 2021
18:38
17. 7. 2021
COVID-19

Nakažený Čech v Tokiu nemá žádné příznaky nemoci. „Před cestou absolvoval dva povinné PCR testy v rozmezí 96 hodin před odletem s negativním výsledkem, které jsou podmínkou vstupu do Japonska, a to dokonce ve dvou různých laboratořích. Bezpříznakovému onemocnění odpovídají také hodnoty provedeného PCR testu,“ uvedl šéflékař týmu Jiří Neumann.

Hned při podezření začal štáb výpravy připravovat preventivní opatření. „Během dvou hodin jsme zvládli akci kulový blesk a pro všechny sportovce a členy doprovodu z letadla, kteří přicestovali do vesnice, jsme připravili individuální pokoje. Do společných prostor v apartmánech jim přidáme i speciální čističky vzduchu,“ popsal Doktor.

Podle něho nejsou tréninkové aktivity ani plány sportovců nijak omezené. „Nad rámec platných pravidel proti šíření nákazy přidáme ještě drobná režimová opatření. Chceme zkrátka mít jistotu, že děláme pro bezpečí týmu vše,“ uvedl Doktor.

Zprávy ze dne 17. 7. 2021
18:29
17. 7. 2021
 

BASKETBAL: Všichni čeští basketbalisté jsou naopak negativní - stres vyvolaly středeční nejednoznačné výsledky, po nichž se někteří hráči uchýlili do samoizolace. Více čtěte zde >>>

Zprávy ze dne 17. 7. 2021
18:16
17. 7. 2021
COVID-19

Nejmenovaný člen realizačního týmu české výpravy měl po příletu do dějiště olympijských her v Tokiu pozitivní test na COVID-19. Výsledek antigenního kontrolního testu na letišti potvrdila i následná analýza PCR. „Bohužel se nám ani přes veškerá opatření, která k současné době patří, tato situace nevyhnula. Každopádně všichni ostatní členové týmu měli negativní testy a všichni sportovci jsou v pořádku v olympijské vesnici,“ řekl šéf výpravy Martin Doktor. Člen týmu s pozitivním nálezem je momentálně v izolaci, stejně jako několik možných blízkých kontaktů z letadla. „Jak teď bude v jejich případě vše probíhat dál, to intenzivně řešíme,“ řekl Doktor, který je zároveň sportovním ředitelem ČOV.

Zprávy ze dne 17. 7. 2021
16:05
17. 7. 2021
 

ATLETIKA: Český rekordman ve vrhu koulí Tomáš Staněk si před olympijskými hrami vylepšil letošní maximum pod širým nebem. Na vrhačském mítinku v německém Thumu zvítězil výkonem 21,12 metru. Svůj dosavadní nejlepší vrh z červnového mítinku v Kladně překonal o 12 centimetrů a jasně porazil druhého Němce Christiana Zimmermanna (19,64). 

Zprávy ze dne 17. 7. 2021
15:32
17. 7. 2021
 

Jihokorejští sportovci vyvěsili na balkonech v olympijské vesnici v Tokiu transparenty připomínající někdejší konflikt jejich země s Japonskem. Po upozornění Mezinárodního olympijského výboru je zase odstranili. „Naše pravidla hovoří zcela jednoznačně o tom, že olympijská vesnice je místem, kde sportovci žijí svorně a nečelí žádným útočným vzkazům,“ řekl na tiskové konferenci prezident MOV Thomas Bach.

Z balkonů v olympijské vesnici musely zmizet bannery jihokorejských sportovců, které slovy Stále mám podporu 50 milionů Korejců, jež odkazovaly ke konfliktu s Japonskem

OH naruby: Ondra je globální superstar, Kristiina Mäki geniální motivátorka
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud