5. srpna 2021 • 15:00

Lezec Ondra nakonec bez medaile. Ve strhujícím finále skončil šestý

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

To je veliká škoda... Adam Ondra v olympijské premiéře sportovního lezení na medaili nedosáhl a skončil šestý. Kombinaci tří disciplín nečekaně vyhrál Španěl Alberto Ginés před Američanem Nathanielem Colemanem a Rakušanem Jakobem Schubertem, který po vítězství v závěrečném lezení na obtížnost odsunul Ondru z medailových pozic.



Osmadvacetiletý Ondra po čtvrté příčce z úvodního lezení na rychlost skončil v boulderingu až šestý a stejná příčka mu patřila i průběžně. Díky výbornému výkonu v obtížnosti se dlouho držel v čele pořadí poslední disciplíny a živil šanci na některou z medailí včetně zlata. Naději mu ale sebral Schubert, který jako jediný z finálové sedmičky vylezl až na vrchol.

Nejnižší součin všech tří disciplín měl osmnáctiletý Ginés, jenž k vítězství v rychlosti přidal čtvrté místo v obtížnosti a sedmé v boulderingu. Coleman za ním celkově zaostal o dva a Schubert o pět bodů. Až čtvrtý skončil favorizovaný Japonec Tomoa Narasaki, před Ondru se dostal ještě vítěz úterní kvalifikace Francouz Mickaël Mawem.

Adam Ondra zazářil v lezení na obtížnost
Adam Ondra zazářil v lezení na obtížnost

Ondra, který v kvalifikaci obsadil páté místo, se měl na úvod vyřazovací části rychlosti utkat s Francouzem Bassou Mawemem. Rychlostní specialista a držitel nejrychlejšího olympijského času si ale v závěru kvalifikace natrhl biceps a do finále nenastoupil.

Ondra tak zahájil soutěž sám, časem 7,44 si vylepšil osobní rekord ve své nejslabší disciplíně o dvě setiny. V semifinále srazil dalších 41 setin, ale Ginés byl téměř o půl sekundy rychlejší. Proti vítězi kvalifikace Mickaëlu Mawemovi Ondra poprvé v kariéře stlačil čas pod sedm sekund na 6,86, ale favorizovaný Francouz byl ještě o 39 setin rychlejší. Z Čecha přesto vyzařovala velká spokojenost.

V boulderingu, v němž se Ondra v roce 2014 stal mistrem světa a má i dvě stříbra, první boulder „topoval“ až na druhý pokus, na druhém si jako jediný ze sedmičky finalistů nepřipsal ani zónu. Na třetím všichni včetně Čecha zapsali jen zónu. Na dva topy dosáhl pouze Coleman.

V obtížnosti, z které má tři světové tituly, Ondra dosáhl na kótu 42+ a až do úplného závěru vedl, avšak poslední lezec v soutěži Schubert jej dokázal překonat. Po dílčí druhé příčce měl Ondra konečný součin 48, což stačilo jen na šesté místo.

Výsledky sportovního lezení:

Muži: 1. Ginés (Šp.) 28 (1x7x4), 2. Coleman (USA) 30 (6x1x5), 3. Schubert (Rak.) 35 (7x5x1), 4. Narasaki (Jap.) 36 (2x3x6), 5. M. Mawem (Fr.) 42 (3x2x7), 6. Ondra (ČR) 48 (4x6x2), 7. Duffy (USA) 60 (5x4x3), 8. B. Mawem - nenastoupil.

ONLINE PŘENOS - Olympiáda minutu po minutě
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Adam Ondra Adam Ondra COVID-19 COVID-19 Jiří Prskavec Jiří Prskavec Josef Dostál Josef Dostál Lukáš Krpálek Lukáš Krpálek Markéta Vondroušová Markéta Vondroušová Program dne Program dne
Obnovit
Zprávy ze dne 18. 7. 2021
22:35
18. 7. 2021
COVID-19

TENIS: Americká vítězka dvou turnajů okruhu WTA Coco Gauffová (17) měla pozitivní test na koronavirus a přijde o start na olympijských hrách v Tokiu. „Vždycky bylo mým snem reprezentovat USA na olympiádě a doufám, že k tomu v budoucnu budu mít ještě mnoho příležitostí,“ napsala 25. hráčka světového žebříčku Gauffová na twitteru.

Zprávy ze dne 18. 7. 2021
18:00
18. 7. 2021
COVID-19

Podle agentury AP jsou nakaženými sportovci jihoafričtí fotbalisté Thabiso Monyane a Kamohelo Mahlatsi. Pozitivní test měl také videokouč. Zbytek týmu měl testy negativní. Jihoafričané mají vstoupit do olympijského turnaje ve čtvrtek zápasem proti Japonsku.

COVID-19 se prokázal také u jihoafrického ragbyového trenéra Neila Powella, který putoval do izolace v Kagošimě, kde se tým připravuje. Kouč o turnaj přijde, protože musí být izolován dva týdny. Powell byl podle mluvčího týmu očkován vakcínou Johnson & Johnson koncem května.

Do karantény zamířilo po příletu do Japonska šest britských atletů a dva členové jejich doprovodu, kteří se během letu dostali do kontaktu s nakaženým, jenž nepatřil k výpravě. „Všichni byli na letišti otestováni s negativním výsledkem a negativní test měli i po příletu. Pro ty sportovce i jejich doprovod je to zklamání, ale naprosto respektujeme pravidla,“ uvedl šéf britské mise Mark England.

Zprávy ze dne 18. 7. 2021
13:04
18. 7. 2021
COVID-19

Dvojnásobná vítězka Newyorského maratonu Tegla Loroupeová měla před cestou na olympijské hry v Tokiu podle agentury AP pozitivní test na koronavirus. Osmačtyřicetiletá Keňanka je vedoucí týmu uprchlíků, jehož odlet z tréninkové základny v Dauhá se kvůli tomu zdržel. Téměř tři desítky sportovců z týmu uprchlíků a další členové doprovodu měli testy negativní. V příštích dnech by se měli vydat do Tokia. Šéfka mise Loroupeová zatím z Dauhá neodletí. Oficiálně její nákaza covidem-19 potvrzena nebyla.

Zprávy ze dne 18. 7. 2021
11:38
18. 7. 2021
Josef Dostál

RYCHLOSTNÍ KANOISTIKA: Jede si svůj Dostál style. S 202 centimetry a váhou judisty Lukáše Krpálka je kajakář Josef Dostál nepřehlédnutelný. Přesto doufá, že si ho soupeři na olympijských hrách v Tokiu v černé lodi nevšimnou, až vypálí za jediným triumfem, na který v kariéře stále čeká. „Pro mě to zlato na jednu stranu vůbec důležité není. Na druhou stranu je to všechno," říká v rozhovoru pro iSport.cz. Více čtěte ZDE>>>.

VIDEO
Video se připravuje ...
Zprávy ze dne 18. 7. 2021
10:20
18. 7. 2021
 

STOLNÍ TENIS: Olympiáda v brazilském Riu 2016? „Karneval,“ vypálila okamžitě česká pingpongistka Hana Matelová. V Japonsku čeká úplně jinou akci. A nejenom kvůli přísným covidovým opatřením. Více čtěte ZDE>>>.

 

Stolní tenistka Hana Matelová se společně se slovenskou spoluhráčkou Barborou Balážovou probojovala na finálový turnaj ITTF World Tour Grand Finals

OH naruby: Ondra je globální superstar, Kristiina Mäki geniální motivátorka
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud