21. července 2021 • 13:07

COVID připraví Širučka o sen. Bál jsem se sportovních tragédií, lituje Doktor

Autor: vmn, ČTK
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká výprava v Tokiu má už druhého nakažené sportovce a čtvrtého člena celkově. Testem na COVID neprošel v dějišti olympiády stolní tenista Pavel Širuček. Stejně jako ostatní je nyní v izolačním hotelu. Jeho start v ping-pongové soutěži je vyloučen.



Kolega z týmu Pavla Širučka varoval před situací, kdy bude tak nervózní, že nebude moct hrát. „Díky tomu jsem opravdu připravený na úplně nejhorší možnou situaci. Že třeba budu totálně zes*aný,“ vtipkoval český stolní tenista ještě před odletem. 

O start ho nakonec nepřipraví nervozita, ale pozitivní test na koronavirus, kvůli kterému se musel přesunout na izolační hotel. 

„Celá situace nás nesmírně mrzí. Moc jsem se obával toho, že dojde i ke sportovním tragédiím. Jenže šíření viru nikdo z nás nedokáže úplně ovlivnit, ať se chrání sebelíp,“ litoval v tiskové zprávě Českého olympijského výboru šéf české výpravy Martin Doktor.

„Musím říct, že obdivuji, s jakým postojem se k téhle situaci postavil jak Pavel, tak před ním i Ondra Perušič a Simon Nausch. I nadále spolupracujeme s japonskými organizátory,“ dodal.

Širuček, který měl mít na Hrách svou olympijskou premiéru, se nezúčastní. Mezinárodní federace stolního tenisu ho sice zařadila do losu olympijského turnaje, ale u jeho jména bude uvedena dle specifických pravidel pro hry v Tokiu značka DNS (nestartoval).

„První věc je asi to, že se s tím nedá nic dělat. Taková je bohužel situace ve světě a jsou daleko horší věci. Nejsem první a myslím, že nebudu ani poslední, ale nezbývá nic jiného, než to takhle vzít,“ citoval osmadvacetiletého Širučka svazový web. „Je to trošku smůla, ale nejsem v tom sám. Jsou tady i jiní sportovci, kteří si prožili to stejné,“ uvedl.

Další ohrožení? Dva Čechy čeká potvrzující test

V izolaci už je plážový volejbalista Ondřej Perušič, u něhož nákazu odhalily v neděli každodenní testy v olympijské vesnici. Jako první se onemocnění covidem-19 objevilo po příletu do Japonska u nejmenovaného člena realizačního týmu. Třetím s pozitivním výsledkem byl Simon Nausch, trenér plážových volejbalistek Markéty Nausch Slukové a Barbory Hermannové.

Kvůli novému případu šlo během středečního dopoledne na přetestování PCR testy několik dalších českých sportovců, kteří byli v kontaktu s dříve nakaženými. Zároveň probíhá každodenní antigenní testování. „V tuto chvíli víme, že další dva sportovce čeká potvrzující PCR test,“ dodal Doktor.

Podle oficiálního webu her bylo dosud v dějišti šest pozitivních testů mezi sportovci a dalších 18 mezi členy doprovodu. Jména ani národnost pořadatelé neuvádějí.

ONLINE PŘENOS - Olympiáda minutu po minutě
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Adam Ondra Adam Ondra COVID-19 COVID-19 Jiří Prskavec Jiří Prskavec Josef Dostál Josef Dostál Lukáš Krpálek Lukáš Krpálek Markéta Vondroušová Markéta Vondroušová Program dne Program dne
Obnovit
Zprávy ze dne 14. 7. 2021
17:16
14. 7. 2021
 

Medailové ceremoniály na olympijských hrách v Tokiu budou kvůli pandemii koronaviru bezkontaktní. Medaile budou sportovcům přineseny na podnose, ze kterého si je sami vezmou a pověsí si je na krk. „Medaile na krk věšet nebudeme,“ citovala agentura Reuters předsedu Mezinárodního olympijského výboru Thomase Bacha. „Medaile budou na podnose a sportovci si je z něj budou brát,“ dodal.

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud