21. července 2021 • 13:07

COVID připraví Širučka o sen. Bál jsem se sportovních tragédií, lituje Doktor

Autor: vmn, ČTK
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká výprava v Tokiu má už druhého nakažené sportovce a čtvrtého člena celkově. Testem na COVID neprošel v dějišti olympiády stolní tenista Pavel Širuček. Stejně jako ostatní je nyní v izolačním hotelu. Jeho start v ping-pongové soutěži je vyloučen.



Kolega z týmu Pavla Širučka varoval před situací, kdy bude tak nervózní, že nebude moct hrát. „Díky tomu jsem opravdu připravený na úplně nejhorší možnou situaci. Že třeba budu totálně zes*aný,“ vtipkoval český stolní tenista ještě před odletem. 

O start ho nakonec nepřipraví nervozita, ale pozitivní test na koronavirus, kvůli kterému se musel přesunout na izolační hotel. 

„Celá situace nás nesmírně mrzí. Moc jsem se obával toho, že dojde i ke sportovním tragédiím. Jenže šíření viru nikdo z nás nedokáže úplně ovlivnit, ať se chrání sebelíp,“ litoval v tiskové zprávě Českého olympijského výboru šéf české výpravy Martin Doktor.

„Musím říct, že obdivuji, s jakým postojem se k téhle situaci postavil jak Pavel, tak před ním i Ondra Perušič a Simon Nausch. I nadále spolupracujeme s japonskými organizátory,“ dodal.

Širuček, který měl mít na Hrách svou olympijskou premiéru, se nezúčastní. Mezinárodní federace stolního tenisu ho sice zařadila do losu olympijského turnaje, ale u jeho jména bude uvedena dle specifických pravidel pro hry v Tokiu značka DNS (nestartoval).

„První věc je asi to, že se s tím nedá nic dělat. Taková je bohužel situace ve světě a jsou daleko horší věci. Nejsem první a myslím, že nebudu ani poslední, ale nezbývá nic jiného, než to takhle vzít,“ citoval osmadvacetiletého Širučka svazový web. „Je to trošku smůla, ale nejsem v tom sám. Jsou tady i jiní sportovci, kteří si prožili to stejné,“ uvedl.

Další ohrožení? Dva Čechy čeká potvrzující test

V izolaci už je plážový volejbalista Ondřej Perušič, u něhož nákazu odhalily v neděli každodenní testy v olympijské vesnici. Jako první se onemocnění covidem-19 objevilo po příletu do Japonska u nejmenovaného člena realizačního týmu. Třetím s pozitivním výsledkem byl Simon Nausch, trenér plážových volejbalistek Markéty Nausch Slukové a Barbory Hermannové.

Kvůli novému případu šlo během středečního dopoledne na přetestování PCR testy několik dalších českých sportovců, kteří byli v kontaktu s dříve nakaženými. Zároveň probíhá každodenní antigenní testování. „V tuto chvíli víme, že další dva sportovce čeká potvrzující PCR test,“ dodal Doktor.

Podle oficiálního webu her bylo dosud v dějišti šest pozitivních testů mezi sportovci a dalších 18 mezi členy doprovodu. Jména ani národnost pořadatelé neuvádějí.

ONLINE PŘENOS - Olympiáda minutu po minutě
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Adam Ondra Adam Ondra COVID-19 COVID-19 Jiří Prskavec Jiří Prskavec Josef Dostál Josef Dostál Lukáš Krpálek Lukáš Krpálek Markéta Vondroušová Markéta Vondroušová Program dne Program dne
Obnovit
Zprávy ze dne 16. 7. 2021
18:56
16. 7. 2021
 

ŠERM: Znovu po 41 letech se na olympijské planši objeví šermíř s příjmením Jurka. Kordista Jakub naváže na svého dědu Jaroslava. Už cesta z kvalifikace do Tokia je pro dvaadvacetiletého talentovaného mladíka úspěchem, který neplánoval. Před čtyřmi lety byl Jakub Jurka juniorskou světovou jedničkou, ale na olympijské hry v Tokiu se neupínal. „Neuvažovali jsme o olympiádě, rok se ale sešel s rokem a najednou člověk jede na olympiádu,“ usmíval se při dnešním odletu speciálu na hry do Japonska.

Výkonnostně roste pod vedením svého otce Tomáše Jurky a zvládnutou olympijskou kvalifikaci bral jako potvrzení jejich společného úsilí. „Práce, co děláme, má smysl, hlavu a patu,“ pochvaluje si Jakub Jurka. Cítí, že mění i pohled lidí na šerm. „Berou šerm, že je to sport, který má budoucnost a nejsme banda šermířů, kteří si jdou zašermovat, ale máme přístup profesionálů.“

Zprávy ze dne 16. 7. 2021
18:11
16. 7. 2021
 

BASKETBAL: Z týmu Spojených států vypadl před olympijskými hrami také bývalý šampion NBA z roku 2016 Kevin Love, který se v Tokiu nepředstaví kvůli zranění lýtka. Favorizovaný výběr USA, který bude třetím soupeřem české reprezentace ve skupině, musí nahradit také rozehrávače Bradleyho Beala. Hvězdu Washingtonu připravila o účast na olympijském turnaji opatření proti koronaviru. Tým naopak doplní JaVale McGee z Denveru a Keldon Johnson ze San Antonia.

Zprávy ze dne 16. 7. 2021
16:38
16. 7. 2021
 

Olympijské hry jsou díky svému globálnímu dosahu výrazně atraktivní pro nejsilnější značky světa. Letos v Tokiu by měl nastat dosavadní vrchol z hlediska reklamy i příjmů, nyní ale proti jejímu konání vystupují i samotní sponzoři, kteří do celé akce investovali miliardy dolarů. „Z našeho pohledu dává mnohem větší smysl, aby se olympiáda konala až ve chvíli, kdy bude očkování více lidí, počasí bude chladnější a odpor obyvatelstva možná nižší,“ řekl jeden ze sponzorů Financial Times. Více čtěte na E15.cz ZDE>>>

Zprávy ze dne 16. 7. 2021
13:47
16. 7. 2021
 

Hlavní skupina českých sportovců pro olympijské hry odletěla do Tokia. Dvaačtyřicetičlenná skupina, z níž polovinu tvořili samotní olympionici, vyrazila na cestu z vojenského letiště ve Kbelích. Čekal je dlouhý let se zastávkou na Sibiři. „Já mám strašně moc jídla, jsem snackmonster,“ smála se plážová volejbalistka Markéta Nausch-Sluková. Více čtěte ZDE>>>

Část české olympijské výpravy vyrazila v pátek do Tokia vládním speciálem Část české olympijské výpravy vyrazila v pátek do Tokia vládním speciálem
Zprávy ze dne 16. 7. 2021
12:10
16. 7. 2021
 

Olympijská kolekce vzbudila rozruch. Přední čeští designeři ji kritizují, autoři hájí. Jak důležitá je pro firmu Alpine Pro, která se na jejím vzniku podílela? A nastane po pandemii boom outdoorového oblékání? O tom šéfredaktor E15 Nikita Poljakov v E15 Castu mluvil s Jiří Nevečeřalem, obchodním ředitelem firmy Alpine Pro. 

 

Zprávy ze dne 16. 7. 2021
11:56
16. 7. 2021
 

BASKETBAL: V Kanadě si před jedenácti dny vybojovali vytoužený postup na olympijské hry a ve čtvrtek zahájili poslední část přípravy před odletem do Tokia. Jenže není všechno růžové, jak to na první pohled vypadá. Podle informací Blesku je část plejerů národního týmu basketbalistů v karanténě. Více čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 16. 7. 2021
11:22
16. 7. 2021
 

Modlím se pro bohy, že mý hobby je můj život, pohyb, vůle i mý schody vejš… Takhle začíná rapová pecka Stamina od Paulieho Garanda a Resta, kterou přichystali pro české olympioniky. Právě i několik našich nadějí pro hry v Tokiu si v klipu zahrálo včetně rychlostních kanoistů Martina Fuksy či Josefa Dostála. Klip vypráví příběh vysloužilého sportovce, který vzpomíná na život plný sportu. Na dětství, závodní i trenérskou kariéru.  Podívejte se.

Zprávy ze dne 16. 7. 2021
11:09
16. 7. 2021
 

VZPÍRÁNÍ: Ugandský vzpěrač Julius Ssekitoleko opustil v Tokiu olympijskou výpravu a podle dnešního vyjádření mluvčí japonské vlády už ho hledá místní policie. Na jeho zmizení se přišlo při testování sportovců na koronavirus, potvrdili ho i jeho kolegové z reprezentace.

Zprávy ze dne 16. 7. 2021
9:32
16. 7. 2021
 

TENIS: Australan  Alex de Minaur nebude startovat na olympiádě v Tokiu. Sedmnáctý hráč světového žebříčku měl před odletem na hry pozitivní test na koronavirus. Informoval o tom Australský olympijský výbor. Podle něj byl De Minaur ještě 5. července při odletu z Wimbledonu negativní, během přípravy ve Španělsku ale začal mít příznaky. Testy poté u dvaadvacetiletého vítěze pěti turnajů na okruhu ATP potvrdily covid-19.

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud