21. července 2021 • 13:07

COVID připraví Širučka o sen. Bál jsem se sportovních tragédií, lituje Doktor

Autor: vmn, ČTK
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká výprava v Tokiu má už druhého nakažené sportovce a čtvrtého člena celkově. Testem na COVID neprošel v dějišti olympiády stolní tenista Pavel Širuček. Stejně jako ostatní je nyní v izolačním hotelu. Jeho start v ping-pongové soutěži je vyloučen.



Kolega z týmu Pavla Širučka varoval před situací, kdy bude tak nervózní, že nebude moct hrát. „Díky tomu jsem opravdu připravený na úplně nejhorší možnou situaci. Že třeba budu totálně zes*aný,“ vtipkoval český stolní tenista ještě před odletem. 

O start ho nakonec nepřipraví nervozita, ale pozitivní test na koronavirus, kvůli kterému se musel přesunout na izolační hotel. 

„Celá situace nás nesmírně mrzí. Moc jsem se obával toho, že dojde i ke sportovním tragédiím. Jenže šíření viru nikdo z nás nedokáže úplně ovlivnit, ať se chrání sebelíp,“ litoval v tiskové zprávě Českého olympijského výboru šéf české výpravy Martin Doktor.

„Musím říct, že obdivuji, s jakým postojem se k téhle situaci postavil jak Pavel, tak před ním i Ondra Perušič a Simon Nausch. I nadále spolupracujeme s japonskými organizátory,“ dodal.

Širuček, který měl mít na Hrách svou olympijskou premiéru, se nezúčastní. Mezinárodní federace stolního tenisu ho sice zařadila do losu olympijského turnaje, ale u jeho jména bude uvedena dle specifických pravidel pro hry v Tokiu značka DNS (nestartoval).

„První věc je asi to, že se s tím nedá nic dělat. Taková je bohužel situace ve světě a jsou daleko horší věci. Nejsem první a myslím, že nebudu ani poslední, ale nezbývá nic jiného, než to takhle vzít,“ citoval osmadvacetiletého Širučka svazový web. „Je to trošku smůla, ale nejsem v tom sám. Jsou tady i jiní sportovci, kteří si prožili to stejné,“ uvedl.

Další ohrožení? Dva Čechy čeká potvrzující test

V izolaci už je plážový volejbalista Ondřej Perušič, u něhož nákazu odhalily v neděli každodenní testy v olympijské vesnici. Jako první se onemocnění covidem-19 objevilo po příletu do Japonska u nejmenovaného člena realizačního týmu. Třetím s pozitivním výsledkem byl Simon Nausch, trenér plážových volejbalistek Markéty Nausch Slukové a Barbory Hermannové.

Kvůli novému případu šlo během středečního dopoledne na přetestování PCR testy několik dalších českých sportovců, kteří byli v kontaktu s dříve nakaženými. Zároveň probíhá každodenní antigenní testování. „V tuto chvíli víme, že další dva sportovce čeká potvrzující PCR test,“ dodal Doktor.

Podle oficiálního webu her bylo dosud v dějišti šest pozitivních testů mezi sportovci a dalších 18 mezi členy doprovodu. Jména ani národnost pořadatelé neuvádějí.

ONLINE PŘENOS - Olympiáda minutu po minutě
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Adam Ondra Adam Ondra COVID-19 COVID-19 Jiří Prskavec Jiří Prskavec Josef Dostál Josef Dostál Lukáš Krpálek Lukáš Krpálek Markéta Vondroušová Markéta Vondroušová Program dne Program dne
Obnovit
Zprávy ze dne 20. 7. 2021
21:04
20. 7. 2021
 

Průvodce Tokiem: olympijské vyhlídky nejen českých sportovců jsme probrali s redaktorem deníku Sport Martinem Haškem, který bude čtenáře informovat přímo ze Země vycházejícího slunce. Povídání si můžete poslechnout i jako podcast zde »

VIDEO
Video se připravuje ...
Zprávy ze dne 20. 7. 2021
20:05
20. 7. 2021
 

HORSKÁ KOLA: Již na třetí olympijské hry se chystá biker Ondřej Cink, který se bude v Tokiu snažit vylepšit čtrnáctá místa z Londýna a Ria. Třicetiletý český reprezentant se navíc na start postaví jako jeden z medailových aspirantů. „Na předešlých Hrách jsem byl dost mladý a výkonnost nebyla jako teď. Výsledky ze světových závodů jsou nyní super, takže by asi byla blbost jet tam s ambicemi (na umístění) třeba do desátého místa. Dal jsem si nejvyšší cíle a doufám, že to dopadne,“ řekl Cink - více čtěte zde >>>

 

Cyklista Ondřej Cink na pražském letišti před odletem do Tokia
Zprávy ze dne 20. 7. 2021
16:32
20. 7. 2021
COVID-19

BASKETBAL: Pozitivní test na koronavirus připravil Američanku Katie Lou Samuelsonovou o start při premiéře basketbalu 3x3 pod pěti kruhy. Čtyřiadvacetiletá hráčka Seattlu si na sociálních sítích posteskla, že se nakazila, přestože je očkovaná. „O tom, že si zahraju na olympijských hrách, jsem snila už jako malá holka. Doufám, že se jednou vrátím a ten sen si splním,“ napsala Samuelsonová. „Nejvíc jsem zničená z toho, že jsem plně očkovaná a dodržovala jsem všechna preventivní opatření,“ dodala.

Zprávy ze dne 20. 7. 2021
15:44
20. 7. 2021
Josef Dostál

RYCHLOSTNÍ KANOISTIKA: Josefu Dostálovi dnes dorazila na aklimatizační soustředění do Tokia jeho „vosa“, náhradní závodní loď z Prahy. Hned ji nadšeně v přípravě na olympijské hry v Tokiu vyzkoušel. Dostálův kajak podobně jako deblkajak, který z Prahy poslali už dříve, je náhradou za zpožděné vybavení poslané v květnu do Portugalska. 

Zprávy ze dne 20. 7. 2021
14:22
20. 7. 2021
 
Zprávy ze dne 20. 7. 2021
14:20
20. 7. 2021
 

MOV: Šéf organizačního výboru olympiády v Tokiu Toširó Mutó podle Daily Mailu „odmítl vyloučit“ zrušení her kvůli narůstajícímu počtu případů koronaviru a ztrátě některých sponzorů.

Hrozí Hrám zrušení? Šéf organizátorů to neodmítl, věhlasný sponzor se stáhl - čtěte zde >>>

Zprávy ze dne 20. 7. 2021
14:12
20. 7. 2021
 

FOTBAL: Český fotbal bude mít v Japonsku zastoupení díky Lucii Ratajové. 

Zprávy ze dne 20. 7. 2021
13:53
20. 7. 2021
 

ATLETIKA: Chodkyně Anežka Drahotová nevyužije šanci startovat v Tokiu po zbavení obvinění z dopingu. Po závodní přestávce není v odpovídající formě. Více čtěte ZDE>>>.

Zprávy ze dne 20. 7. 2021
13:32
20. 7. 2021
 

PLAVÁNÍ: Šestice polských plavců z původní třiadvacetičlenné nominace se musela vrátit z Tokia poté, co vyšlo najevo, že nemají splněné potřebné limity pro start na olympijských hrách. Většina členů plaveckého týmu v reakci na to vyzvala v otevřeném dopise šéfa svazu Pawla Slominskiho k rezignaci, funkcionář se ale zatím jen omluvil za organizační chaos. Vysvětlení požaduje i ministr sportu Piotr Gliňski.

„Taková situace nemůže v profesionálně vedeném sportovním svazu vůbec nastat,“ uvedl Gliňski v oficiálním prohlášení. Příprava a akreditace olympijských účastníků je podle ministerstva zcela v kompetenci jednotlivých národních svazů.

K automatickému zajištění olympijského startu potřebují plavci splnit vypsaný olympijský limit světové federace FINA. Ti, kteří mají splněný jen takzvaný B limit, se mohou do nominace dostat až po schválení FINA. Právě na toto pravidlo zřejmě doplatila šestice polských plavců. Národní olympijský výbor až po příletu výpravy od Tokia oznámil, že plavecký svaz zřejmě nominoval i reprezentanty, kteří účast nemají řádně zajištěnou.

Zprávy ze dne 20. 7. 2021
13:31
20. 7. 2021
COVID-19

Martin Doktor: Zítra musíme nahlásit vlajkonoše. Sportovci ještě mohou hlasovat a až bude hotovo, tak to oznámíme nejdřív jim a pak týmu. Hlasuje se elektronicky.

Zprávy ze dne 20. 7. 2021
13:30
20. 7. 2021
COVID-19

Jiří Neumann: Může nastat, že pozitivní budou i Markéta s Bárou, ale v dnešní várce nejsou.

Zprávy ze dne 20. 7. 2021
13:22
20. 7. 2021
COVID-19

Lékař Jiří Neumann: Mezi osmi lidmi v karanténě není žádný sportovec. Nyní je i další skupina lidí, která preventivně dodržuje sebeizolaci. Opatření jsou přísná, daleko přísnější, než jsou v Česku.

Zprávy ze dne 20. 7. 2021
13:18
20. 7. 2021
COVID-19

Martin Doktor, šéf české výpravy: Není to ideální, ale snažíme se držet lidi v pohodě. Snažíme se, aby se sportovci soustředili na to, proč sem přijeli – na sportování. Když něco potřebují, jsme jim k dispozici. Venku na ulici je to všudypřítomné, ale na to jsme byli připravení. Teď už jsme malinko zvyklí, když jsme tu tři dni. Jsme tu kvůli soutěžím, které jsou pro většinu sportovců vrcholem kariéry. Bohužel teď nemůžu předjímat, co se stane za tři dny.

Zprávy ze dne 20. 7. 2021
13:11
20. 7. 2021
COVID-19

Martin Doktor, šéf české výpravy: V tuto chvíli nemáme další potvrzený případ. Pokud by byl pozitivní výsledek, věděli bychom o něm. Čekáme na seznam lidí, kteří budou potvrzeni jako blízké kontakty. Těm musíme zajišťovat stravu jiným způsobem, mají speciální sloty na trénink a nesmí používat hromadnou dopravu. Mělo by být možné, aby sportovci označení za blízké kontakty, soutěžili.

Zprávy ze dne 20. 7. 2021
13:09
20. 7. 2021
COVID-19

Lékař Jiří Neumann: V žádném případě to nejsou pacienti. Nejsou v žádném zařízení, ale určených objektech. Všichni tři jsou absolutně v pořádku a necítí žádné klinické potíže. Jen trošku bol na duši.

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud