1. srpna 2021 • 09:29

Krejčíková se Siniakovou mají ZLATO! Švýcarky zdolaly ve dvou setech

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
5
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český tenis má první olympijské zlato ze čtyřhry. Turnajové jedničky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková ve finále v Tokiu porazily vítězku dvouhry Belindu Bencicovou a její švýcarskou spoluhráčku Viktoriju Golubicovou 7:5, 6:1. Do sbírky české výpravy tak přibyla osmá medaile a čtvrté zlato po triumfech brokového střelce Jiřího Liptáka, vodního slalomáře Jiřího Prskavce a judisty Lukáše Krpálka.



Zatímco Krejčíková se Siniakovou spolu hrají už čtvrtou sezonu a mají na kontě i tři grandslamové tituly (Wimbledon a dvakrát French Open), Švýcarky se daly dohromady jen kvůli olympiádě. A Krejčíková měla Bencicové co oplácet, neboť Švýcarka se slovenskými kořeny ji v Tokiu vyřadila v osmifinále dvouhry.

Bencicová za sebou měla sobotní vysilující finále dvouhry s Markétou Vondroušovou, v němž dosáhla na zlato až po dvou a půl hodinách, ale ve více než třicetistupňovém tokijském horku to na ní nebylo znát. Švýcarky měly hned brejkbol na 2:0, ale Krejčíková dala v gamu čtyři esa a podání udržela. Český pár potom prorazil servis Golubicové na 6:5 a Siniaková ukončila set přímým bodem z podání.

Češky dobře spolupracovaly, nerozhodily je ani loby švýcarských hráček, na dvorci vládl přehled Krejčíkové. A narůstající převahu dokázaly turnajové jedničky vyčíslit i bodově: hned na začátku druhé sady přišly o servis obě Švýcarky a český pár vedl 3:0.

Medailové pořadí zemí na LOH v Tokiu ZDE>>>

Následně sice nedokázala udržet podání ani Siniaková, ale žádnou zásadní potíž to pro české tenistky nepředstavovalo. Zatímco jejich tři předchozí olympijské zápasy proti dvojicím ze Španělska, Austrálie a Ruska rozhodl až supertie-break, tentokrát druhou sadu jednoznačně ovládly. Při pátém mečbolu Golubicová podklouzla a míček z její rakety dopadl daleko mimo dvorec.

Pod pěti kruhy dosud čeští či českoslovenští tenisté získali dvě zlaté, čtyři stříbrné a osm bronzových medailí. O první zlato se ještě v československé éře postaral Slovák Miloslav Mečíř, vítěz dvouhry při návratu tohoto sportu do olympijského programu v Soulu 1988. Dvě deblová stříbra vybojovaly Jana Novotná a Helena Suková (Soul a Atlanta 1996), třetí přidaly před devíti lety v Londýně Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou.

Radost zlatých českých tenistek po výhře ve čtyřhře na olympiádě v Tokiu
Radost zlatých českých tenistek po výhře ve čtyřhře na olympiádě v Tokiu

ONLINE PŘENOS - Olympiáda minutu po minutě
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Adam Ondra Adam Ondra COVID-19 COVID-19 Jiří Prskavec Jiří Prskavec Josef Dostál Josef Dostál Lukáš Krpálek Lukáš Krpálek Markéta Vondroušová Markéta Vondroušová Program dne Program dne
Obnovit
Zprávy ze dne 26. 7. 2021
23:00
26. 7. 2021
Program dne

Česká olympijská účast během 4. dne v Tokiu:

23:45 triatlon – předpokládaný cíl závodu žen: Frintová, Kuříková

3:30 plavání - semifinále 200 m volný způsob ženy: Seemanová, 4:58 semifinále 200 m polohový závod: Horská

4:00 tenis - dvouhra muži 2. kolo: Macháč – Schwartzman (Arg.), dvouhra ženy 3. kolo: Krejčíková - Bencicová (Švýc.), cca 6:00 Plíšková - Giorgiová (It.), Vondroušová - Ósakaová (Jap.), cca 12:00 čtyřhra ženy 2. kolo: Karolína Plíšková, Vondroušová – Pigossiová, Stefaniová (Braz.), Krejčíková, Siniaková – Badosaová, Sorribesová (Šp.)

6:15 sportovní střelba - vzduchová puška smíšená družstva - kvalifikace: Hrčkulák, Šarounová

7:00 vodní slalom - K1 ženy semifinále: Minařík Kudějová

8:00 cyklistika - horská kola ženy: Čábelická

13:49 plavání - rozplavby 800 m volný způsob muži: Micka

Zprávy ze dne 26. 7. 2021
21:31
26. 7. 2021
 

JUDO: Obrovský zážitek! Hlásí český judista David Klammert z Tokia, kde bude společně s Lukášem Krpálkem hájit české barvy na olympiádě. Čas strávený v Japonsku kazí jen přísná opatření. „Když nemůžou být diváci, proč tam nepustí alespoň ostatní sportovce. Jsme každý den testovaní,“ podivuje se zápasník, proč nemůže jít podpořit ostatní Čechy v jejich boji o medaile. Více čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 26. 7. 2021
21:02
26. 7. 2021
 

SKATEBOARDING: Ve třinácti letech vybojovala olympijské zlato! Japonská skateboardistka Momidži Nišijová se zapsala do historie jako druhá nejmladší vítězka Her. Primát drží americká skokanka do vody Marjorie Gestringová, které bylo při triumfu v roce 1936 v Berlíně 13 let a 269 dnů. Nišijové bude čtrnáct na konci srpna. Její příběh čtěte ZDE>>>

Třináctiletá Momidži Nišijová ovládla nový olympijský sport skateboarding
Zprávy ze dne 26. 7. 2021
19:43
26. 7. 2021
 

Připomeňte si, jak si během třetího dne olympijských her vedli Češi:

 

CYKLISTIKA

Biker Ondřej Cink nedokončil nadějně rozjetý závod v cross country horských kol. V šestém ze sedmi celých okruhů ho krátce poté, co se propracoval na průběžné třetí místo, vyřadil z boje o medaile naprasklý ráfek zadního kola a defekt.

 

JACHTING

Windsurfař Karel Lavický si po druhém dni olympijské regaty o jednu příčku pohoršil. Pětatřicetiletý český reprezentant klesl na předposlední 24. místo. Podle trenéra Patrika Polláka se Lavickému pondělní program vůbec nevydařil.

 

PLAVÁNÍ

Barbora Seemanová a Kristýna Horská postoupily z rozplavby do semifinále. Jednadvacetiletá Seemanová na kraulařské dvoustovce skončila s časem 1:56,38 na sedmém místě. O dva roky starší Horská v polohovém závodu na 200 metrů výkonem 2:12,21 obsadila poslední postupovou 16. pozici.

 

STŘELBA

Jakub Tomeček se do finále ve skeetu těsně neprobojoval. V dramatickém kvalifikačním rozstřelu prohrál duel o poslední šesté finálové místo s Dánem Jesperem Hansenem a skončil sedmý. Ve skeetu žen se Barbora Šumová po sedmi omylech do finálové šestky nedostala a obsadila 14. místo.

 

ŠERM

Alexander Choupenitch získal historickou bronzovou medaili ve fleretu. Po semifinálové porážce s Cheung Ka Longem z Hongkongu zdolal v utkání o třetí místo Japonce Takahira Šikineho.

 

TENIS

Barbora Krejčíková, Karolína Plíšková a Markéta Vondroušová postoupily do osmifinále, naopak Petra Kvitová podlehla Belgičance Alison van Uytvanckové 7:5, 3:6, 0:6. Vítězka Roland Garros Krejčíková porazila v druhém kole Kanaďanku Leylah Fernandezovou 6:2, 6:4. Plíšková zdoalal Carlu Suárezovou ze Španělska 6:3, 6:7, 6:1. Vondroušová zvítězila nad Rumunkou Mihaelou Buzarnescuovou 6:1, 6:2.

 

VODNÍ SLALOM

Kanoista Lukáš Rohan vybojoval stříbrnou medaili. Šestadvacetiletý závodník nestačil při své olympijské premiéře jen na Benjamina Savšeka ze Slovinska.

Zprávy ze dne 26. 7. 2021
18:21
26. 7. 2021
 

ATLETIKA: Olympijský vítěz v běhu na 1500 metrů z Londýna Taufik Machlúfí vzdal kvůli zranění kolena start v atletických soutěžích v Tokiu. Třiatřicetiletý alžírský mílař, jenž na předchozích hrách v Riu de Janeiro získal stříbrné medaile v závodech na 800 a 1500 metrů, to oznámil v rozhovoru pro agenturu APS.

Zprávy ze dne 26. 7. 2021
18:10
26. 7. 2021
Alexander Choupenitch

ŠERM: Alexander Choupenitch a Vilém Goppold z Lobsdorfu. Dva šermíři, kteří získali pro Čechy medaili z olympijských her, jejich úspěchy dělilo 113 let. Zatímco sedmadvacetiletý rodák z Brna proletí v následujících dnech všemi informačními kanály, na hubeného pána s knírkem se zapomnělo. S šavlí zacházel jako málokdo na světě, mluvil několika jazyky a na rodnou zem nedal dopustit. Přesto zemřel pochudlý, zapomenutý a bez domova. Goppoldův příběh čtěte ZDE>>>

První i poslední medailista v šerm na olympiádě Vilém Goppold z Lobsdorfu
Zprávy ze dne 26. 7. 2021
18:05
26. 7. 2021
 

Japonské hlavní město se vrátilo o rok zpátky v čase. Na letištních vlajkách, dveřích taxíků ale třeba i zlatých medailích stojí nápis „Tokio 2020". Dokonce i WiFi v tamní veřejné dopravě nese název „Sushi2020" a odkazuje tak k minulému roku, kdy se měly olympijské hry konat původně. Kvůli pandemii koronaviru se však největší sportovní akce vůbec poprvé v historii přesunula na jiný rok. Proč ale zůstal v oficiálním názvu letopočet 2020? Více se dozvíte na E15.cz ZDE>>>

Zprávy ze dne 26. 7. 2021
17:19
26. 7. 2021
 

HÁZENÁ: Dánští házenkáři zvládli i druhou překážku na cestě za obhajobou zlatých olympijských medaili. Nad Egyptem zvítězili 32:27, přestože v poločase o gól prohrávali, a vedou skupinu B před rovněž stoprocentně úspěšným Švédskem.

Zprávy ze dne 26. 7. 2021
17:00
26. 7. 2021
 

PLAVÁNÍ: Fotbalista Ústí nad Labem Matyáš Písačka má zlomenou ruku, takže start druholigové sezony se ho příliš netýkal. O to víc může sledovat dění na olympijských hrách v Tokiu, kde soutěží jeho přítelkyně Barbora Seemanová. A česká plavecká naděje si ho pěkně vyzkoušela, jestli její první start pečlivě sledoval. Více čtěte zde >>>

Zprávy ze dne 26. 7. 2021
16:33
26. 7. 2021
Lukáš Krpálek

VODNÍ SLALOM: Parádní stříbrnou jízdu kanoisty Lukáše Rohana hodnotí pro iSport.cz jeho kolega, vodní slalomář, Tomáš Rak:

„Lukáš je velký profík, co se týče soutěžení i nastavení mimo závodní loď. Jeho leitmotivem je vodní slalom, obětoval tomu spoustu a nikdy to nevzdal. Vždycky si šel tvrdě za svým a ukázalo se, že to funguje. Co se týče rozmístění branek, tak finálová trať byla poměrně obtížná, ale bylo to hodné olympijskému závodu. Několikrát tam organizátoři zařadili přejezdy válečkem, u kterých musí závodník použít notnou dávku techniky, ale i zkušeností a fyzické připravenosti.
Lukáš se nahoře dopustil dotyku, ale paradoxně už v červnu v Tróji se mu stalo něco podobného. Dotkl se dokonce na bráně číslo jedna, což ho vyburcovalo a vyhrál. Teď na čtyřce a skončil druhý. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že když dáte šťouch na začátku, tak už nezbývá, než to tam poslat a vymáčknout ze sebe všechno. Chybu už máte za sebou a žádnou další nesmíte udělat, je to i otázka psychické odolnosti. Lukáš na té hlavě hodně zapracoval, byla to asi ta poslední věc, která mu chyběla k úspěchu.“

Zprávy ze dne 26. 7. 2021
16:00
26. 7. 2021
 

HORSKÁ KOLA: Hlavní favorit na zlatou medaili z cross country horských kol Mathieu van der Poel přišel o možnost splnit si sen o olympijském triumfu už po deseti minutách závodu. I když se po hrozivě vypadajícím pádu ještě vrátil na trať a dotáhl se kousek za první desítku, nakonec své snažení vzdal. Jeho kuriózní omluvu čtěte ZDE. 

Zprávy ze dne 26. 7. 2021
15:59
26. 7. 2021
Karolína Plíšková

TENIS: Karolína Plíšková  zápase se španělskou soupeřkou. „Trošku zádrhel dneska, ale dobrý. První set byl dost kvalitní, v tom druhém setu jsem uvadla, pozastavila jsem se a hrála pomaleji. Ona se samozřejmě chytila, protože tenis umí neuvěřitelně. Dala jsem jí šanci hrát a pak jsem byla pod tlakem. I když pořád byla šance vyhrát to v tiebreaku, ten byl ode mě ale hroznej.“

Zprávy ze dne 26. 7. 2021
15:49
26. 7. 2021
 

STOLNÍ TENIS: První olympijské zlato v mixu získali japonští stolní tenisté Džun Mizutani a Mima Itóová. Ve finále porazili 4:3 čínský pár Sü Sin, Liou š'-wen.

Výsledky: 
Smíšená čtyřhra - finále: Mizutani, Itóová (Jap.) - Sü Sin, Liou š'-wen (Čína) 4:3 (-5, -7, 8, 9, 9, -6, 6).
O 3. místo: Lin Jün ťü, Čcheng I-čching (Tchaj-wan) - Lebesson, Yuan Jia Nan (Fr.) 4:0 (8, 7, 8, 5).

Zprávy ze dne 26. 7. 2021
15:21
26. 7. 2021
 

LEZENÍ: Adam Ondra plánoval absolvovat před startem olympijských her aklimatizační kemp v Koreji, který ale musel zrušit, a tak dnes odletěl do Japonska přímo z Prahy. Jedna z medailových nadějí české výpravy se při premiéře svého sportu pod pěti kruhy nepovažuje za hlavního adepta na zisk zlaté medaile, věří ale, že uspěje.

„Poslední dny před odletem jsem strávil tréninkem doma. Snažil jsem se mít co největší klid, největší pohodu. Na trénink, ale i na regeneraci, protože poslední tréninkové dny už toho člověk nenatrénuje tolik, co se týká objemu. V lezení je hlavně potřeba mít dobrý pocit, nabrat zdravé sebevědomí a to si myslím, že se mi povedlo,“ řekl Ondra v nahrávce pro média. Tradiční setkání s novináři před odletem jeho tým zrušil.

Zprávy ze dne 26. 7. 2021
15:15
26. 7. 2021
Lukáš Rohan

Olympijský vítěz z Barcelony 1992 Lukáš Pollert na Twitteru oslavil stříbrnou medaili svého následovníka  mezi vodními slalomáři Lukáše Rohana.

Zprávy ze dne 26. 7. 2021
15:03
26. 7. 2021
 

GYMNASTIKA: Ruští sportovní gymnasté ovládli na olympijských hrách poprvé od roku 1996 soutěž družstev. V Tokiu zvítězili před Japonskem a Čínou.

Muži - víceboj družstva: 1. Rusko (Abljazin, Běljavskij, Dalalojan, Nagornyj) 262,500 b., 2. Japonsko (Hašimoto, Kaja, Kitazono, Tanigawa) 262,397, 3. Čína (Lin Čchao-pchan, Sun Wej, Siao Žuo-tcheng, Cou Ťing-jüan) 261,894, 4. Británie 255,760, 5. USA, 6. Švýcarsko 250,927, 7. Ukrajina 246,394, 8. Německo 238,495.

Zprávy ze dne 26. 7. 2021
15:02
26. 7. 2021
 

WINDSURFING: Karel Lavický si po druhém dni olympijské regaty o jednu příčku pohoršil. Pětatřicetiletý český reprezentant klesl na předposlední 24. místo. Podle trenéra Patrika Polláka se Lavickému dnešek vůbec nevydařil.

Zprávy ze dne 26. 7. 2021
15:02
26. 7. 2021
 

VZPÍRÁNÍ: Hidilyn Diazová získala pro Filipíny první olympijské zlato v historii. V kategorii do 55 kg zvítězila v olympijském rekordu 224 kg.

Vzpírání, ženy do 55 kg: 1. Diazová (Fil.) 224 kg (trh 97 + nadhoz 127), 2. Liao Čhiou-jün (Čína) 223 (97+126), 3. Činšanlová (Kaz.) 213 (90+123), 4. Nabijevová (Uzb.) 212 (98+114), 5. Konotopová (Ukr.) 206 (94+112), 6. Šermetovová (Turk.) 205 (90+115), 7. Ham Un-či (Korea) 201 (85+116), 8. Landúlsíová (Tun.) 196 (88+108).

Zprávy ze dne 26. 7. 2021
14:59
26. 7. 2021
 

OH NARUBY: Na třetí pokus konečně medailová Olympiáda naruby! Stříbrný příběh Lukáše Rohana dokazuje, jak důležité je klást před sebe jasné, stručně formulované a nejlépe i dosažitelné cíle. Představujeme rovněž nový český národní sport a děkujeme zemi, která dala světu Godzillu a manga komiksy, za basketbalového robota. Ale ten start triatlonového závodu přímo pod kýl lodě? To je na roztrhání kapitánské licence…

VIDEO
Video se připravuje ...
Zprávy ze dne 26. 7. 2021
14:35
26. 7. 2021
 

FOTBAL: Česká Rozhodčí Lucie Ratajová se na olympijských hrách v Tokiu představí podruhé v úterý. Bude dělat asistentku v zápase žen mezi Kanadou a Velkou Británií, který začne v 13:00 SELČ. Na twitteru to dnes oznámila Komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR (FAČR).

Vstoupit do diskuse
5
Články odjinud


Články odjinud