1. srpna 2021 • 09:29

Krejčíková se Siniakovou mají ZLATO! Švýcarky zdolaly ve dvou setech

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
5
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český tenis má první olympijské zlato ze čtyřhry. Turnajové jedničky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková ve finále v Tokiu porazily vítězku dvouhry Belindu Bencicovou a její švýcarskou spoluhráčku Viktoriju Golubicovou 7:5, 6:1. Do sbírky české výpravy tak přibyla osmá medaile a čtvrté zlato po triumfech brokového střelce Jiřího Liptáka, vodního slalomáře Jiřího Prskavce a judisty Lukáše Krpálka.



Zatímco Krejčíková se Siniakovou spolu hrají už čtvrtou sezonu a mají na kontě i tři grandslamové tituly (Wimbledon a dvakrát French Open), Švýcarky se daly dohromady jen kvůli olympiádě. A Krejčíková měla Bencicové co oplácet, neboť Švýcarka se slovenskými kořeny ji v Tokiu vyřadila v osmifinále dvouhry.

Bencicová za sebou měla sobotní vysilující finále dvouhry s Markétou Vondroušovou, v němž dosáhla na zlato až po dvou a půl hodinách, ale ve více než třicetistupňovém tokijském horku to na ní nebylo znát. Švýcarky měly hned brejkbol na 2:0, ale Krejčíková dala v gamu čtyři esa a podání udržela. Český pár potom prorazil servis Golubicové na 6:5 a Siniaková ukončila set přímým bodem z podání.

Češky dobře spolupracovaly, nerozhodily je ani loby švýcarských hráček, na dvorci vládl přehled Krejčíkové. A narůstající převahu dokázaly turnajové jedničky vyčíslit i bodově: hned na začátku druhé sady přišly o servis obě Švýcarky a český pár vedl 3:0.

Medailové pořadí zemí na LOH v Tokiu ZDE>>>

Následně sice nedokázala udržet podání ani Siniaková, ale žádnou zásadní potíž to pro české tenistky nepředstavovalo. Zatímco jejich tři předchozí olympijské zápasy proti dvojicím ze Španělska, Austrálie a Ruska rozhodl až supertie-break, tentokrát druhou sadu jednoznačně ovládly. Při pátém mečbolu Golubicová podklouzla a míček z její rakety dopadl daleko mimo dvorec.

Pod pěti kruhy dosud čeští či českoslovenští tenisté získali dvě zlaté, čtyři stříbrné a osm bronzových medailí. O první zlato se ještě v československé éře postaral Slovák Miloslav Mečíř, vítěz dvouhry při návratu tohoto sportu do olympijského programu v Soulu 1988. Dvě deblová stříbra vybojovaly Jana Novotná a Helena Suková (Soul a Atlanta 1996), třetí přidaly před devíti lety v Londýně Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou.

Radost zlatých českých tenistek po výhře ve čtyřhře na olympiádě v Tokiu
Radost zlatých českých tenistek po výhře ve čtyřhře na olympiádě v Tokiu

ONLINE PŘENOS - Olympiáda minutu po minutě
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Adam Ondra Adam Ondra COVID-19 COVID-19 Jiří Prskavec Jiří Prskavec Josef Dostál Josef Dostál Lukáš Krpálek Lukáš Krpálek Markéta Vondroušová Markéta Vondroušová Program dne Program dne
Obnovit
Zprávy ze dne 7. 8. 2021
22:35
7. 8. 2021
 

Kvůli olympijskému snu musela na čas opustit svého teprve v lednu narozeného synka. Teď už se olympijská finalistka Kristiina Mäki nemůže dočkat, až se k němu vrátí. Návrat z Tokia je na programu v neděli odpoledne, ještě před tím se atletka s finskými kořeny se svými blízkými spojila aspoň po telefonu. A czechteam.tv byla u toho...

Zprávy ze dne 7. 8. 2021
20:00
7. 8. 2021
 

Jakub Vadlejch se s Vítězslavem Veselý vzájemně hecovali, šeptali si do ucha a pak mohli oba vystoupit na stupně vítězů... Dvojrozhovor s hrdiny zde:

Vadlejch cítil, že má na zlato, ale... Veselý nečekal, že tohle ještě zažije - čtěte zde >>>

Čeští atleti Vítězslav Veselý (vlevo) a Jakub Vadlejch zajistili pro Českou republiku stříbro a bronz ve finále hodu oštěpem
Zprávy ze dne 7. 8. 2021
18:17
7. 8. 2021
 

Klára Spilková absolvovala v Tokiu své druhé olympijské hry a oproti Riu si o kus vylepšila své umístění. I když už věděla, do čeho jde a cítila se ostříleně, přesto to bylo kvůli vedru velmi náročné, navíc neměla příliš času na aklimatizaci. Jak se jí hrálo a jak se dokázala zkoncentrovat? „Šla jsem do toho s otevřenou hlavou a otevřeným srdcem!“

Zprávy ze dne 7. 8. 2021
17:13
7. 8. 2021
 

Olympijské hry v Tokiu finišují: co uplynulých 14 dnů plných napětí a emocí charakterizovalo nejvíc? Kdo na nich zazářil, na co se bude vzpomínat, a čí věty vejdou do sportovní historie? Každý den Her provázela fanoušky i Olympiáda naruby, která teď na závěr soutěží připojila tokijské shrnutí: tak třeba příště na viděnou – a nezapomeňte na heslo Kristiiny Mäki, ani na ty sportovce, kterým to třeba letos z různých důvodů nevyšlo…

 

VIDEO
Video se připravuje ...
Zprávy ze dne 7. 8. 2021
16:59
7. 8. 2021
 

Medailový striptýz Martina Doktora! Týmové kraťasy vyměnil za propocené elasťáky bronzového hrdiny... A co říkal na skoro zázrak Vadlejcha s Veselým legendární Jan Železný?

Hrdinové oštěpu neměli co na stupně! Svlékli Doktora, Železný viděl hvězdu - čtěte zde >>>

Vítězslav Veselý si nasazuje bronzovou medaili na olympiádě v Tokiu Jakub Vadlejch se chystá nasadit stříbrnou medaili z olympiády v Tokiu
Zprávy ze dne 7. 8. 2021
16:58
7. 8. 2021
 

VOLEJBAL: Olympijský turnaj v Tokiu ovládli Francouzi! Zlato, jež je pro ně zároveň i první medailí pod pěti kruhy, vybojovali po výhře nad Rusy 3:2. Tým ze země galského kohouta vedený jednou z největších postav historie francouzského volejbalu Laurentem Tilliem zvítězil v dnešním velmi dramatickém finále v úvodních dvou setech 25:23 a 25:17, ale pak dvě sady prohrál shodným skóre 21:25. Rozhodnout tak musel tie-break, v němž završili Francouzi cestu za dosud největším úspěchem výhrou 15:12.

Zprávy ze dne 7. 8. 2021
16:13
7. 8. 2021
 

FOTBAL: Brazilští fotbalisté obhájili olympijské zlato. Ve finále porazili Španělsko 2:1 po prodloužení gólem Malcoma ze 109. minuty. „Kanárci“ na olympiádě vyhráli podruhé a navázali na pět let starý triumf z Ria. Španělé mají třetí stříbro, zvítězit dokázali pouze v roce 1992 v Barceloně. V Jokohamě otevřel skóre v nastavení prvního poločasu Brazilec Matheus Cunha krátce po neproměněné penaltě spoluhráče Richarlisona. Po hodině hry vyrovnal Mikel Oyarzabal, ale na začátku druhé části prodloužení zápas rozhodl Malcom.

Fotbalisté Brazílie obhájili v Tokiu zlaté olympijské medaile Fotbalisté Brazílie obhájili olympijské zlato v Tokiu proti Španělsku
Zprávy ze dne 7. 8. 2021
15:54
7. 8. 2021
 

MODERNÍ PĚTIBOJ: Český reprezentant Martin Vlach na olympiádě v Tokiu ukázal, že je velkou českou nadějí moderního pětiboje. Předvedl to hlavně v poslední kombinované disciplíně běhu a střelby, ve které vytvořil nový olympijský rekord. Díky tomu se z 19. místa vyhoupl na pátou pozici. „O konkrétním umístění jsem předem nepřemýšlel, ale kolem 8. místa jsem cílil,“ prozradil čtyřiadvacetiletý všestranný sportovec. (ROZHOVOR s českým pětibojařem čtěte ZDE<<<)

Martin Vlach po fantastickém parkuru i běhu se střelbou dokončil závod moderních pětibojařů jako pátý
Zprávy ze dne 7. 8. 2021
15:51
7. 8. 2021
 

MODERNÍ PĚTIBOJ: Trenérka německých moderních pětibojařů Kim Raisnerová už nezasáhne do olympijských her v Tokiu. Pěstí udeřila koně, který odmítal skákat, a zároveň hlasitě nabádala svoji svěřenkyni Anniku Schleuovou, aby udělala to samé. Mezinárodní unie moderního pětiboje (UIPM) dnes oznámila, že trenérka byla z her vyloučena. (VÍCE čtěte ZDE<<<)

Zprávy ze dne 7. 8. 2021
15:48
7. 8. 2021
 

OŠTĚP: „Ten vedle může za moji stříbrnou medaili. On je ten, co mě vybičoval,“ ukazoval stříbrný Jakub Vadlejch na podstatně zkušenějšího kolegu Vítězslava Veselého v rychlém dvojrozhovoru pro Českou televizi. „Po rozhazování jsem věděl, že na to je. Věřil jsem si a dopadlo to. Teď mám myšlenky, které se nedají popsat,“ hledal slova třicetiletý atlet, který se s o osm let starším parťákem postarali o to, že česká atletika si z Tokia odveze medaile. I když je pravda, že to museli zachraňovat na poslední chvíli. (VÍCE čtěte ZDE<<<)

Čeští medailisté Vítězslav Veselý (vpravo) a Jakub Vadlejch z olympijského finále hodu oštěpem
Zprávy ze dne 7. 8. 2021
15:31
7. 8. 2021
 

ZÁPAS: Olympijské zlato mezi volnostylaři váhové kategorie do 97 kilogramů získal ruský favorit Abdulrašid Sadulajev. Ve finále porazil 6:3 Američana Kylea Snydera a navázal na triumf pod pěti kruhy z váhy do 86 kg z Ria de Janeiro před pěti lety. V kategorii do 65 kg se radoval japonský zápasník Takuto Otoguro, který na domácích Hrách napodobil krajanku Jui Susakiovou ve váze do 50 kg.

Zprávy ze dne 7. 8. 2021
15:23
7. 8. 2021
 

BASEBALL: Japonští baseballisté poprvé v historii získali olympijské zlato. V Jokohamě porazili 2:0 Spojené státy. Bronz má Dominikánská republika.

Zprávy ze dne 7. 8. 2021
15:14
7. 8. 2021
 

Vlajkonošem české výpravy při slavnostním zakončení olympijských her bude oštěpař Jakub Vadlejch, který dnes získal v Tokiu stříbrnou medaili.

Čeští oštěpaři Jakub Vadlejch (vlevo) a Vítězslav Veselý se stříbrnou a bronzovou medailí Český oštěpař Jakub Vadlejch oslavuje stříbro na Hrách v Tokiu
Zprávy ze dne 7. 8. 2021
15:13
7. 8. 2021
 

ATLETIKA: Trojnásobná mistryně světa Maria Lasickeneová vyhrála olympijskou soutěž výškařek výkonem 204 cm a získala pro Rusko jediné atletické zlato v Tokiu.

Zprávy ze dne 7. 8. 2021
15:12
7. 8. 2021
 

ATLETIKA: Závěrečnou štafetu mužů na 4x400 metrů na OH vyhráli Američané v nejlepším čase roku 2:55,70 a částečně napravili zklamání z individuální čtvrtky.

Zprávy ze dne 7. 8. 2021
15:01
7. 8. 2021
 

ATLETIKA: Štafetu na 4x400 metrů vyhrály na olympiádě v Tokiu s náskokem Američanky, Allyson Felixová má jedenáctou olympijskou medaili a sedmé zlato.

Zprávy ze dne 7. 8. 2021
15:01
7. 8. 2021
 

BASKETBAL: Australští basketbalisté porazili v duelu o 3. místo na OH Slovinsko 107:93 a slaví premiérovou medaili pod pěti kruhy. Dosud byli čtyřikrát čtvrtí.

Zprávy ze dne 7. 8. 2021
14:47
7. 8. 2021
 

KARATE: Karatistka Farjal Abdalazízová získala v kumite nad 61 kg na OH historicky první ženské zlato pro Egypt. Finále mužů nad 75 kg ukončila diskvalifikace

Zprávy ze dne 7. 8. 2021
14:36
7. 8. 2021
 

ZÁPAS: Olympijskou vítězkou mezi volnostylařkami nejnižší kategorie do 50 kg se stala Japonka Jui Susakiová. Ve finále rychle zdolala Číňanku Sun Ja-nan 10:0.

Zprávy ze dne 7. 8. 2021
14:35
7. 8. 2021
 

JEZDECTVÍ: Dramatické finále v parkuru družstev vyhráli na OH Švédové, kteří v rozeskakování zdolali díky lepšímu času jezdce USA. Na zlato čekali 97 let.

Vstoupit do diskuse
5
Články odjinud


Články odjinud