22. července 2021 • 11:53

Konec Slukové naštval: Čistý amatérismus a selhání, zuří manažer

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
17
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
PRVNÍ DOJEM: Vsetín by si měl pomoct přesilovkami. Naskočí do baráže Jágr?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Další pozitivní. A nemusí být poslední. Markéta Nausch Sluková je třetím českým sportovcem, který se z olympijských hotelových pokojů v Tokiu odebírá do izolace. Do kategorie DNS (nestartovala) s sebou stáhla i beachvolejbalovou parťačku Barboru Hermannovou. Pět let práce přišlo vniveč, což naštvalo nejen sportovce a fanoušky.



Markéta Nausch Sluková byla mezi blízkými kontakty po pozitivním testu manžela a trenéra Simona Nausche. Za posledních 24 hodin absolvovala spoustu testů, některé pozitivní, některé bez průkazného výsledku. Pak přišly definitivní výsledky.

„Popravdě momentálně nevím, co k tomu víc říct. Převažuje obrovské zklamání. Vím, že se ve světě dějí výrazně horší věci, ale v našem sportovním mikrosvětě je pro mě strašně smutné, že jsme musely s Bárou ukončit naši cestu, která měla být vrcholem, takovýmhle způsobem. Už jsme si poplakaly, pak jsme si zanadávaly, pak jsme si zase poplakaly,“ hledala slova.

Olympijského turnaje se nezúčastní a je už čtvrtým nakaženým člověkem z české výpravy, která odletěla do Tokia v jednom letu, který obsluhoval vládní speciál.

„Neskutečně podceněná logistika sportovců do Tokia je v našich očích čistým amatérismem, selháním toho, kdo měl na starosti výpravu charterového letu, ne lidí na palubě. V letu z 16. července pod organizační hlavičkou ČOV očividně neexistovala jakákoliv standardní protiepidemická opatření na letišti i během letu samotného, celá situace vyústila v množství pozitivních případů mezi sportovci i samotnými funkcionáři ČOV,“ rozčílil se šéf agentury Sport Invest David Trávníček, která beachvolejbalistky zastupuje.

„Je pro mě absolutně nepochopitelné, jakým způsobem k samotné nákaze došlo. Celý beachvolejbalový tým udělal v minulém roce spoustu kroků, aby se nákaze vyhnul. Dařilo se to za cenu omezení, ústupků a kompromisů ve sportovní přípravě i osobním životě. Také my jsme při partnerských a mediálních povinnostech pracovali ve speciálním režimu tak, abychom žádným způsobem neohrozili zdraví děvčat a jejich sportovní sny,“ popsal poslední roky.

Celá peripetie s letem, který se do Japonska vydal minulý pátek, má velký ohlas i mezi veřejností. Vyjadřují se politici, osobnosti i sportovci. Zajímavý postřeh přidal třeba cyklista Leopold König .

„Čtyři roky dřete na olympiádu a pak vás dostane amatérismus druhých... 3 týdny Tour de France bez jediného nakaženého. Proč? Čistá profesionalita. Týmy k sobě nikoho nepustily. Realizační tým roušky všude. Takže to jde,“ srovnal organizaci obří cyklistické show a českého přesunu na olympiádu.

Mírnit nenávist vůči lékaři Voráčkovi se snaží bývalý vodní slalomář, olympijský vítěz z Barcelony 1992 a lékař Lukáš Pollert . „Dav má o vině vždy jasno a lynč je na dosah. Vše kvůli pozitivnímu testu, který neznamená ani nakažení?“ upozornil Pollert na sociálních sítích. „Sportovci mohli nakazit lékaře, stejně i naopak. Vinen je test, který se vůbec nemusel dělat.“

Reakce politiků

Miroslav Kalousek, bývalý předseda TOP 09

„Nejsem šokován tím, že MUDr. Voráček nebyl očkovaný. Lékaři jsou různí. Nikdy ale nepochopím, proč Český olympijský výbor nestanovil očkování jako podmínku účasti ve výpravě. Myslím si, že to byla lehkomyslnost a totální selhání.“

Andrej Babiš, premiér (ANO)

„Považuji to za skandální, hrubě se mi to nelíbí. Vůbec nechápu, jak se to mohlo stát. Všude přesvědčujeme lidi, aby se naočkovali. A tady lékař naší delegace není naočkován. Je to hlavně nefér vůči sportovcům, kteří bohužel asi nebudou moci nastoupit."

Tomáš Zdechovský, europoslanec (KDU-ČSL)

„Týmový lékař české reprezentace není očkovaný proti Covid19? To jako fakt? Jste za šašky.“

Průvodce OH Tokio 2021: Krpálek v domově juda, Seemanová dá finále
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
17
Články odjinud


Články odjinud