22. července 2021 • 14:30

Neusser kritizuje ČOV: Neochránili sportovce. Komise bude z odborníků

Autor: mm
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Okolnosti letu speciálu do Tokia s částí české olympijské výpravy, po kterém následovala série covidových případů, má vyšetřovat komise ministerstva zdravotnictví. Uvedl to předseda Národní sportovní agentury (NSA) Filip Neusser. 



„Český olympijský výbor (ČOV) má jedinou povinnost a odpovědnost, a to v pořádku odvést a navrátit české sportovce z olympiády, což nedokázal,“ uvedl Filip Neusser v prohlášení.

Nový předseda NSA připomněl, že očkování u sportovců na olympiádě není povinné. Na palubě byl i neočkovaný lékař Vlastimil Voráček, u kterého odhalily testy na letišti v Tokiu pozitivní nález.

„Očekával bych nicméně, že ČOV nastaví hygienická opatření, která ochrání české sportovce. FAČR to při EURO dokázala, a ČOV nikoliv. Celé to dělá českému sportu velmi špatnou reklamu,“ konstatoval Neusser. „Je mi líto těch sportovců, kteří se na olympiádu připravují roky a pak jsou takhle diskvalifikováni ještě před startem.“

Předseda NSA nesouhlasí s tím, že by měli událost vyšetřovat členové vedení ČOV. Společně s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem projednal sestavení komise pod vedením odborníků.

 „Pochybení ČOV nemůže v žádném případě vyšetřovat jeho vlastní vedení. Výprava olympioniků do Tokia je hrazena z veřejných prostředků a musí se vyřešit celé toto pochybení. Na to jsem již domluven s ministrem zdravotnictví. Komisi by měli vést odborníci z hygienické stanice,“ dodal Neusser.

Mezi pěticí pozitivně testovaných jsou tři sportovci - plážoví volejbalisté Ondřej Perušič i Markéta Nausch Sluková a stolní tenista Pavel Širuček.

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud