22. července 2021 • 17:11

Čeští vlajkonoši: Satoranského vybrali sportovci, Kvitová jako náhrada

Autor: ČTK, adl
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenistka Petra Kvitová a basketbalista Tomáš Satoranský ponesou českou vlajku při pátečním slavnostním zahájení letních olympijských her v Tokiu. Jména ve čtvrtek oznámil Český olympijský výbor (ČOV).



„Nést vlajku je pro mě samozřejmě čest. Jsou to mé čtvrté olympijské hry, možná i poslední, takže jsem ráda za to, že je takhle můžu zahájit. Doufám, že i se vším všudy, co se děje, bude olympiáda úspěšná,“ uvedla Kvitová v tiskové zprávě. „Je to samozřejmě úžasný pocit. Pro mě je mimořádná věc, že jsme se kvalifikovali na olympiádu a můžeme být součástí naší delegace. A je to pro mě ohromná pocta dostat důvěru od ostatních sportovců. Myslím, že si tenhle moment nádherně užiju. Asi budu nervóznější než před jakýmkoli zápasem,“ řekl Satoranský, rozehrávač Chicaga v NBA.

Podobně jako většina výprav má i Česko prvně za vlajkonoše muže a ženu. Umožnilo to nové pravidlo Mezinárodního olympijského výboru podporující genderovou vyváženost. „O téhle novince jsem se dozvěděla před pár dny. Přijde mi to jako dobrý nápad,“ řekla Kvitová a Satoranský dodal: „Je to důstojné pro olympijské hry. A je to ještě prestižnější díky tomu, že můžu jít vedle tak skvělé sportovkyně a velkého jména, jako je Petra Kvitová. Asi to ocením ještě víc.“

Tomáš Satoranský bude jedním ze dvou českých vlajkonošů při zahájení olympiády
Tomáš Satoranský bude jedním ze dvou českých vlajkonošů při zahájení olympiády

Na letních hrách nesli českou vlajku převážně muži, jedinou letní vlajkonoškou byla v Pekingu 2008 vodní slalomářka Štěpánka Hilgertová. Naopak na zimních olympiádách vedly z posledních čtyř her českou výpravu při zahájení třikrát ženy.

Basketbalového kapitána vybrali jako vlajkonoše v hlasování sportovci z pěti kandidátů, kteří se chystali na zahájení a projevili zájem nést vlajku. Mezi ženami byly původně dvě možné vlajkonošky – gymnastka Aneta Holasová a lukostřelkyně Marie Horáčková. Vzhledem k opatřením panujícím kvůli pozitivním výsledkům testů v týmu ale na slavnostní zahájení nemohou jít.

„Oslovili jsme tedy tenistky, které projevily týmového ducha a neváhaly se zapojit. Jejich velký zájem nás moc potěšil. Nakonec jsme vybrali Petru Kvitovou, která je na olympijských hrách již počtvrté, a navíc v Riu získala bronzovou medaili,“ řekl šéf výpravy Martin Doktor.

Sport Magazín +PLUS ke startu olympijských her! Speciál Tokio obsahuje masivní počet 104 stran
Video se připravuje ...

Kvůli ceremoniálu Kvitová požádala, aby mohla první zápas olympijského turnaje hrát až v neděli. „Na zahájení jsem byla v Pekingu hned na mých prvních olympijských hrách. V Londýně se mi to nepodařilo, protože to bylo strašně daleko z Wimbledonu, a v Riu to nešlo, jelikož jsem hrála. Teď to bude jiné, protože zahájení proběhne bez diváků, ale i tak se těším,“ řekla.

Dvojnásobná vítězka Wimbledonu Kvitová vstoupí do turnaje v Tokiu v neděli zápasem 1. kola s Italkou Jasmine Paoliniovou. Ve stejný den povede jediný český hráč aktuálně působící v NBA Satoranský basketbalisty do prvního boje ve skupině A proti Íránu.

Před pěti lety v Riu de Janeiro nesl při slavnostním úvodním ceremoniálu vlajku judista Lukáš Krpálek a o pár dnů později se stal olympijským šampionem.

Kvitová ve dvojrozhovoru se Šmicerem: Nejsem párty girl, po vyhraném Wimbledonu jsem šla spát
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

Satoranský: Veselý zavřel pusu pochybovačům. Soupeři nás musí brát vážně
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud