8. srpna 2021 • 15:20

KONEC! Oheň zhasl, Tokio předalo štafetu Paříži. Vlajku nesl Vadlejch

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Letní olympijské hry v Tokiu, na kterých čeští sportovci vybojovali 11 medailí, skončily. Poslední, šestnáctý, den soutěží přinesl vyvrcholení některých týmových sportů, poslední Čech ve hře (ve španělských barvách) Martin Faměra bronz nevybojoval. Vodní pólisté Španělská v souboji o třetí místo podlehli Maďarsku 5:9. Tradiční vrchol každých Her, mužský maraton, suverénně ovládl favorit Eliud Kipchoge. Závěrečný den LOH Tokio 2021 včetně slavnostního ceremoniálu, při němž zhasl, olympijský oheň, jsme sledovali ONLINE.



Vrcholy 16. dne olympiády

  • Zlato v mužském maratonu suverénně obhájil Eliud Kipchoge z Keni.
  • Basketbalistky USA získaly na OH posedmé za sebou zlato. Ve finále vyhrály nad domácím Japonskem 90:75.
  • v zápase o bronz vodních pólistů uspělo Maďarsko, které porazilo Španělsko 9:5, na straně poražených nastoupil i jediný český profesionál se španělským pasem Martin Faměra
  • závěrečný ceremoniál přinesl definitivní tečku za Tokiem, podrobný online přenos zde >>>
  • Medailové pořadí zemí najdete zde >>>

Arigato. Díky. Japonští organizátoři vyslali jasný vzkaz do celého světa...
Arigato. Díky. Japonští organizátoři vyslali jasný vzkaz do celého světa...

ONLINE PŘENOS - Olympiáda minutu po minutě
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Adam Ondra Adam Ondra COVID-19 COVID-19 Jiří Prskavec Jiří Prskavec Josef Dostál Josef Dostál Lukáš Krpálek Lukáš Krpálek Markéta Vondroušová Markéta Vondroušová Program dne Program dne
Obnovit
Zprávy ze dne 27. 7. 2021
22:30
27. 7. 2021
Program dne

Česká účast během 5. dne olympijských her v Tokiu:

1:10 veslování: dvojskif ženy - finále B: Antošová, Fleissnerová

2:50 sportovní střelba - trap kvalifikace: Lipták, Kostelecký

3:41 plavání - finále 200 m volný způsob ženy: Seemanová

4:00 judo do 90 kg - 1. kolo: Klammert - Kochman (Izr.)

4:10 dvojskif lehkých vah muži semifinále: Vraštil, Šimánek

4:14 lukostřelba 1. kolo: Horáčková - Nakamuraová (Jap.)

5:05 jachting - RS:X muži 7. - 9. rozjížďka: Lavický

5:30 tenis - čtyřhra ženy čtvrtfinále: Krejčíková, Siniaková - Bartyová, Sandersová (Austr.), dvouhra ženy čtvrtfinále: Vondroušová - Badosaová (Šp.)

5:50 vodní slalom - kvalifikace C1 ženy: Fišerová, 6:50 K1 muži: Prskavec

7:00 cyklistika - časovka muži: Kukrle

12:00 plavání - rozplavby 100 m volný způsob ženy: Seemanová, 200 m znak muži: Čejka, 200 m prsa ženy: Horská

14:00 basketbal - muži: ČR - Francie

Zprávy ze dne 27. 7. 2021
19:31
27. 7. 2021
 

Připomeňte si, jak se během 4. dne Her dařilo českým sportovcům:

 

CYKLISTIKA

Závod žen v cross country horských kol nevyšel jediné české zástupkyni. Jitka Čábelická obsadila 22. místo se ztrátou více než devíti minut na vítězku.

 

PLAVÁNÍ

Barbora Seemanová postoupila na kraulařské dvoustovce do finále. V novém českém rekordu 1:56,14 skončila v semifinále na pátém místě.

Kristýna Horská se v polohovém závodu na 200 metrů do finálové osmičky nedostala. S časem 2:12,85 skončila na 16. místě.

Jan Micka z rozplavby na 800 metrů volný způsob do osmičlenného finále nepostoupil. Šestadvacetiletý rodák z Prahy skončil s časem 7:59,04 na 28. místě.

 

STŘELBA

David Hrčkulák a Nikola Šarounová skončili v nově zavedené olympijské soutěži smíšených dvojic ve vzduchové pušce už v úvodní části kvalifikace. Reprezentační pár nastřílel dohromady 620,6 bodu a obsadil konečné 25. místo. Od postupové osmičky je dělilo 7,3 bodu.

 

TENIS

Markéta Vondroušová senzačně zvítězila nad domácí hvězdou Naomi Ósakaovou a prošla do čtvrtfinále. Druhou hráčku světového žebříčku, která byla po vyřazení turnajové jedničky Ashleigh Bartyové z Austrálie největší adeptkou na zlato, porazila 6:1, 6:4. Naopak Barbora Krejčíková, Karolína Plíšková i Tomáš Macháč vypadli. Vondroušová je posledním českým zástupcem ve dvouhře.

Ve čtvrtfinále čtyřhry je po výhře 6:2, 5:7, 10:5 nad Španělkami Paulou Badosaovou a Sarou Sorribesovou nejvýš nasazený deblový pár Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková. Naproti tomu Karolína PlíškováMarkétou Vondroušovou nevyužily proti brazilské dvojici Laura Pigossiová, Luisa Stefaniová čtyři mečboly a prohrály 6:2, 4:6, 11:13.

 

TRIATLON

Petra Kuříková při olympijském debutu obsadila 30. místo, druhá Češka Vendula Frintová závod nedokončila. Kuříková na vítězku ztratila přes osm minut, Frintovou soupeřky dojely o kolo a závod pro ni předčasně skončil.

 

VODNÍ SLALOM

V bojích o medaile mezi kajakářkami nečekaně chyběla Kateřina Minařík Kudějová, která po noční zdravotní indispozici obsadila v semifinále až patnácté místo a mezi elitní desítku se neprobojovala. Jedenatřicetiletá česká závodnice tak nevylepšila své umístění z Ria, kde byla před pěti lety desátá.

Zprávy ze dne 27. 7. 2021
19:12
27. 7. 2021
 

Řecká státní televize ERT ukončila spolupráci s moderátorem Dimosthenisem Karmoirisem za rasistickou poznámku v ranním olympijském vysílání. Známá televizní postava si dělala legraci z Korejců. Karmoiris se rasistického komentáře dopustil při zmínce o porážce řeckého stolního tenisty Panajotise Jonise s korejským soupeřem Čong Jong-sikem. „Nechápu, jak tihle lidé mohou sledovat míček těma svýma šikmýma očima,“ vtipkoval Karmoiris.

Zprávy ze dne 27. 7. 2021
18:26
27. 7. 2021
 

FOTBALNizozemské fotbalistky mají na turnaji v Tokiu střeleckou formu a po třech zápasech postoupily do čtvrtfinále s 21 vstřelenými góly. Ve šlágru pátečního programu evropské šampionky nastoupí proti hlavním favoritkám Američankám, které se naopak základní fází protrápily a postup vydřely dnešní bezbrankovou remízou s Austrálií. Čtyřnásobné olympijské šampionky z USA se mohou stát prvním týmem, který vyhraje turnaj pod pěti kruhy po mistrovství světa.

Zprávy ze dne 27. 7. 2021
16:29
27. 7. 2021
COVID-19

PLÁŽOVÝ VOLEJBAL: Dostane se české beachvolejbalové duo Ondřej Perušič a David Schweiner z covidové izolace konečně na kurt? „Dnes nebo zítra s vámi nasdílíme novinky ohledně naší situace. Zatím čekáme na výsledky dnešního Perunova testu a rozhodnutí doktorů,“ hlásí na Instagramu.

Na ploše tokijského Olympijského stadionu se s XXXII. letními hrami rozloučili představitelé všech 206 zúčastněných výprav. Českou vlajku nesl oštěpař Jakub Vadlejch, který v sobotu získal stříbrnou medaili. Stejně jako při zahajovacím ceremoniálu šli sportovci v rouškách, tehdy se v roli českých vlajkonošů představili tenistka Petra Kvitová a basketbalista Tomáš Satoranský.

„Byla to pro mě obrovská čest. Nikdy mě nenapadlo, že ponesu na olympiádě českou vlajku. Byl jsem připravený na to, že to bude zdlouhavé, ale nakonec mi čekání docela uteklo. Rozhodně to pro mě byl nezapomenutelný zážitek,“ řekl Vadlejch.

Tokio je pátým městem po Paříži, Londýnu, Los Angeles a Aténách, které letní olympijské hry hostilo podruhé. Největší sportovní akce se do japonské metropole vrátila po 57 letech. Hry se měly původně uskutečnit už loni, kvůli pandemii koronaviru je ale MOV o rok odložil.

 

Zúčastnilo se jich přes 11 tisíc sportovců, většina disciplín se ale kvůli obavám z šíření covidu-19 odehrála před prázdnými tribunami. Diváci v hledišti chyběli i při závěrečném ceremoniálu.

Po hudební a světelné show převzali poslední medaile letošních her nejrychlejší maratonkyně a maratonci, kteří kvůli přijatelnějšímu počasí závodili stejně jako účastníci chodeckých soutěží v Sapporu. Na počest Peres Jepchirchirové a Eliuda Kipchogeho tak dvakrát zazněla keňská hymna.

Tradičně se představili také noví členové komise sportovců MOV, do které byli zvoleni španělský basketbalista Pau Gasol, italská plavkyně Federica Pellegriniová, polská závodnice na horských kolech Maja Wloszczowská a japonský šermíř Juki Óta. Jejich mandát potrvá až do olympijských her 2028 v Los Angeles.

Součástí ceremoniálu byly i záběry z Paříže. Francouzská metropole oslavila formální převzetí pořadatelství OH slavností na Trocadéru, rozvinutí obří vlajky s emblémem příštích her z Eiffelovy věže ale bylo k vidění jen ze záznamu ze sobotní generálky. Dnes slavnostní vyvěšení 5800 metrů čtverečních velké zástavy znemožnilo počasí se silným větrem.

V Tokiu bylo rozdáno rekordních 339 medailových sad. Česká výprava díky zisku čtyř zlatých, čtyř stříbrných a tří bronzových medailí zažila nejúspěšnější letní hry v samostatné historii. Lepší bilanci mělo bývalé Československo naposledy v roce 1968 v Mexiku.

Nejúspěšnější výpravou byli s 39 zlatými medailemi Američané, o jeden titul méně získala Čína a třetí skončilo domácí Japonsko. Český tým byl v medailovém pořadí osmnáctý.

Olympiáda minutu po minutě zde >>>

Vstoupit do diskuse
5
Články odjinud


Články odjinud